2023 december 7. csütörtök
KezdőlapKözéletÓvodabejárás 2. - Háborús állapotok a Kunszt utcai oviban

Óvodabejárás 2. – Háborús állapotok a Kunszt utcai oviban

Mint korábban már megírtuk, az elmúlt hetekben nagy port kavart a városban az “Óvoda-ügy”. Röviden: Annak ellenére, hogy korábban a Kunszt utcai óvodának lett megígérve, hogy az újonnan épülő Petőfi Sándor utcai óvodába költözhetnek, dr. Filvig Géza polgármester egy személyben úgy döntött, inkább az Újvárosi óvodának adja az új épületet. Ezt a dolgozók és a szülők nagy felháborodással fogadták.

Portálunk igyekszik a történetet teljes valójában megmutatni, így 4 cikkben járjuk körbe a témát.

Első cikkünkben Bolvári Ferdinánd számolt be nekünk az új óvoda pályázata körüli anomáliákról és arról, hogy miért lett 150 fő helyett 75 fő befogadására alkalmas. Bolvári az óvodai pályázat benyújtásakor a városi képviselőtestület tagja volt, a döntéshozatalban is részt vett, így abszolút illetékes az ügyben. A cikkben elmagyarázta, hogy lett politikai játszmák terepe az óvodai pályázat és hogyan késleltette a megyei fideszes vezetés a munkálatok elkezdését. Megtudtuk továbbá, hogy a mostani 75 fős óvoda 150 főre bővítése a polgármester szerint 5-600 millió forintba kerülne. Ez rendkívül soknak tűnik, hiszen a mostani 75 fős méretben összesen kerül 540 millió forintba a kivitelezés. A bővítés során pedig csak néhány termet kell az óvodához építeni és máris készen áll a 150 gyermek fogadására.

Akkor miért kerül ez a bővítés ugyanannyiba, mint a teljes óvoda felépítése? Erre munkatársunk rá is kérdezett a polgármester által tartott sajtótájékoztatón. A polgármester válasza az alábbiakban hallható:

Sajtótájékoztató végén elhangzott kérdések

De nézzük, mit tapasztalatunk a Kunszt utcai óvoda bejárásakor:

Döbbenet. Az, ami a Kunszt József utcai Tagóvodában fogadott minket, leginkább egy háború sújtotta övezetre, vagy még inkább egy Csernobilban lévő épületre hasonlítanak. Nem gondoljuk, hogy a 21. században ilyen óvodába kellene járatni bármelyik gyereket.

Az udvarba beérve tiszta, de lepusztult állapotú gumiburkolat fogadja az érkezőket. Néhány helyen 2-3 cm-es szintkülönbség van az egyes lapok magassága között. Nem azért, mert rosszul lettek lerakva, hanem azért, mert az idők folyamán elkoptak, eldeformálódtak, illetve kimozogtak a homokágyukból. A valamikor modernnek számító udvar mára siralmas állapotba került, csak a jó szerencse és a dolgozók elővigyázatossága óvja meg a gyerekeket a komolyabb udvari sérülésektől. Gondoljunk bele, hogy a kicsik futkároznak az udvaron, valaki megbotlik egy ilyen kiálló szegélybe, és már kész is a baj.

Az udvar után az épület hátsó traktusába mentünk. Ahogy a galériában lévő képeken is látszik, a penészedő, átázott falak, a vasbeton gerendákból kilátszó vasak, a padlón lévő törmelék és víz alapján senki nem gondolná, hogy ez valamikor a város óvodáinak a legjobb tornaterme volt. Ma természetesen lezárva, életveszélyessé nyilvánítva tátong az óvoda épületének a végében, várva arra, hogy a Szentlélek összetartsa még egy darabig, és ne omoljon rá a helyhiány miatt ott tárolt eszközökre. A lapos tető folyamatosan átázik, vízutánpótlást küldve a falaknak, elektromos vezetékeknek stb.

Ahogy kijjebb jöttünk, láttuk, hogy az első, gyerekek által is használt részek bár nem veszélyesek, de nagyon rossz állapotúak. A világítás korszerűtlen, néhol hiányos, a vizes helyiségek falairól omlik a csempe, és a lapos tető itt-ott szintén áztatja a mennyezetet.

Miért is van ez így? Miért nem költött senki erre az épületre? A válasz egyszerű: a koncepció az volt, hogy a Kunszt utcai tagóvodába járó gyerekek foglalhatják majd el az épülő új óvodát, és a jelenlegi épület lebontásra kerül, a terület pedig más célra lesz hasznosítva. (Ön költene egy lebontásra ítélt épületre?) Az eredeti funkciónak teljes felújítás után sem tudna megfelelni, a jelenlegi jogszabályok sokkal nagyobb udvart, sokkal több és tágasabb kiszolgáló helyiséget írnak elő, mint amit ezen a területen egyáltalán meg lehetne valósítani. Hogy jól értsük: ha nulláról építenék újra ezt az ovit, akkor is csak 1-2 csoportnyi gyermeknek lenne itt elegendő hely (most 4 csoport van!), tehát nem lenne észszerű döntés sem gazdasági sem szociális-nevelési szempontból.

A múlt héten jött azonban a csavar a történetben. Kalocsa város polgármestere bejelentette, hogy az ígéretek ellenére mégsem a Kunszt utcai ovisok, hanem az újvárosisok foglalhatják majd el az épülő óvodát. Ez az itteni szülőkben és dolgozókban – jogosan – felháborodást és elégedetlenséget váltott ki, nem értik, hogy az évek óta szajkózott ígéretek helyett miért a türelmüket kérik újra. A türelmük elfogyott.

Ezen nem is csodálkozunk. A képeket látván Önök sem fognak…

1 hozzászólás

  1. Mi a fontos? – ez itt a kérdés. Kb. 5-600 millióból Kalocsán az ovisok ügye rendezhető lenne. Tudtommal kb. ennyiért adta Orbán Viktor Bábel Balázs érsek úrnak (bocsánat: a katolikus egyházközösségnek) a város ismert szállodáját. Tudott az is, hogy a valami általam nem ismert, s szerintem gyalázatos módon az én szülővárosom, Kalocsa díszpolgára címmel is illetett Semlyén Zsolt kereszténydemokrata illető 68 milliárd forintból rendeztet vadászati világkiállítást (mert ez neki szívügye). Ennek a kb. 1 %-ából megoldható lehetne a kalocsai ovisok ügye. De ennél a jelenlegi kormányzatnak lényegesebb fontosabb a vadászati kiállítás (mert ez a Semlyénnek nevezett akárkinek a szívügye).
    Mi a fontos? – ez itt a kérdés.

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek