2024 július 20. szombat
KezdőlapKözéletA Hotel Kalocsa épületének hányattatott sorsa - visszatekintő

A Hotel Kalocsa épületének hányattatott sorsa – visszatekintő

Néhányan kétségbe vonták Orbán Viktor novemberi, érsekünknél tett látogatásáról írt cikkünket, de kis idővel később pont Dr. Bábel Balázs igazolta annak igazságát. Sorsdöntő fordulatot jelent az épület történelmében, hogy a miniszterelnöki látogatás után néhány héttel bőkezű, 2,1 milliárdos állami “ajándékból” a Hotel Kalocsa az egyház tulajdonába került.

Sokakban felvetődik a kérdés, vajon mi lesz az épület sorsa? Érsek úr nyilatkozatából azt már biztosan tudjuk, hogy nem szállodaként fog funkcionálni.

Tegyünk egy kis visszatekintést a központi helyen elhelyezkedő épület nem éppen unalmas történetében!

A kalocsai érsekuradalom jószágkormányzóságaként kezdte életét. Szimmetrikus elrendezésű, copfstílusú egyemeletes épülete 1775-ben épült. Itt kaptak helyet az érsekuradalom hivatalai, a gazdasági levéltár a jószágkormányzó, a főszámvevő és a pénztáros lakása. Az egyházi nagybirtokok államosítása után az épületet némi átalakítással felújították, majd a kalocsai Járási Tanács, 1971-től Járási Hivatal székhelye lett.

A kalocsai Szentháromság tér a Jószágkormányzóság épületével. Forrás: Viski Károly Múzeum

A kalocsai járás 1984-es megszűnését követően az épületben rövid ideig az MSZMP városi bizottsága működött. 1987-ben megkezdték az épület átalakítását szállodává. Az átalakított épületben 1989. máj. 9-én nyílt meg a háromcsillagos Beta Hotel Kalocsa. 1997-ben a Beta Hotel Kalocsa többségi üzletrészét megvásárolta Szallár Károly kalocsai vállalkozó.

A Tulajdoni lap nyilvántartása szerint a következőket tudhatjuk meg:

– 1993. december 1-én Hotel Kalocsa Kft. alapítási apport jogcím van bejegyezve.

– 2002. november 12-én átalakulás következtében a hajdúböszörményi, kalocsai, majd budapesti székhelyű Inexim Hungária Kft. lett a tulajdonos.

A felújított Hotel Kalocsa Forrás: hotelio.hu

Ebben az időben felújították az épületet (CIKK), és azt hihettük, egyenesbe tért a hányattatott sorsú vállalkozás sorsa, – De nem!

Zavaros időszak következett, mert

– 2007. szeptember 3-án tulajdonosként megjelent a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet, majd

-2009. július 20-án a Takarék Hotel Kft.

– 2017. október 16-án újból a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet lett bejegyezve tulajdonosként.

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet üzemeltetőkre bízta az épület működtetését.

Ebben az időben vélhetőleg a Hotel tulajdonolása is része volt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet üzelmeinek, amiknek következménye a több, mint 20 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés. Az ügyben – 75 vádlott, 128 vádpont, 636 oldalas vádirat, 274 ezer oldalas nyomozati anyag és 20 milliárdnál is több eltűnt forint – eljárás indult a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettel szemben, melynek vége 27 millió forintnyi kiszabott bírság lett. Részletek ITT. 20 milliárd kontra 27 millió. Hmmmm. No komment.

Gazdára várva Forrás: http://regmult.blogspot.com/

A Takarékot felszámolták, az ingatlan és a szálloda épületében található ingóságokra a felszámoló cég nyilvános pályázatot írt ki, amelyre 2017. december 15. és 2018. január 5. között lehetett pályázatot benyújtani.

Ma már nem titok, hogy a tendert a kalocsai illetőségű Rigodon 2003 Kft. (Kalocsa, Martinovics utca 15.) nyerte meg, miután  a Kalocsa Város Önkormányzata nem élt elővásárlási jogával (éppen nem volt fölösleges 150 milliója). Dr. Bálint József polgármester testületi ülésen elmondta, hogy „egy bajom van vele, hogy nem olyan személy nyerte, aki szállodát akar csinálni”. Az új vevő befektetési szándékkal vásárolta meg az épületet 150 millió forintért.

További állagpusztulás, és leépülés következett a műemlék épület állapotában.

Három év sem kellett, hogy egy titkos látogatás során Orbán Viktor szemet vetett a lepusztult épületre. Dr. Bábel Balázs érsek elmondása szerint kérni sem kellett, a miniszterelnök maga ajánlotta fel a kormány pénzügyi segítségét az épület megvásárlására.

Nem volt szükség pályázatra, tervekre, hatástanulmányra, az érsek nyilatkozata alapján néhány hét alatt megtörtént az adásvétel.

A 2018-ban 150 millióért eladott épületet most az érsekség, a kormány közvetlen támogatásából sokkal magasabb áron vásárolta meg.

A Kalocsa Kecskeméti Egyházmegye vagyona egy jelentős értékkel gyarapodott a magyar adófizetők pénzéből!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek