2023 október 2. hétfő
KezdőlapKözéletGyőzött Dr. Vincze András. Hogyan tovább?

Győzött Dr. Vincze András. Hogyan tovább?

2020. szeptember 20-án időközi választás volt Kalocsán melynek előzményeiről korábbi cikkünkben már beszámoltunk. A választási eredményeket az urnazárás után viszonylag hamar lehetett tudni. Ennek értelmében, ahogy arról korábban már beszámoltunk az időközi választást Dr. Vincze András nyerte a leadott szavazatok 55,52 %-át megszerezve. Vincze András már az októberi önkormányzati választásokon is független jelöltként indult, szavazatainak száma alig maradt el a lemondott Jánosi Györgytől. A helyzet annyiban változott, hogy ezúttal az ellenzéki szervezetek nem indítottak saját jelöltet, hanem Vinczét támogatták. A pontos eredményekről itt olvashatnak.

Szerkesztőségünk gratulál a győztesnek, munkájához sikereket és egészséget kívánunk. De nem születhetett volna győzelem, ha nincs verseny, így a többi indulónak, Arnold Adriennek, Szabó Patriknak és Horváth Krisztiánnak is elismerésünket fejezzük ki, mivel indulásuk, szereplésük, vállalt programjuk és a kampányban végzett munkájuk a demokrácia nagyszerű megnyilvánulása.

A választásnak természetesen vannak következményei melyeket sokan sokféleképpen fognak értelmezni. Mi most a saját értelmezésünket fogjuk közre adni.

Az első és a legfontosabb következmény az önkormányzat összetétele mely ezután 7-5 arányban fog működni, továbbra is a Fidesz-KDNP-KJE javára. Ez viszont egy szorosabb egyeztetési munkát követel majd képviselőktől a továbbiakban.

A másik következmény kapcsán érdemes egy rövid országos kitekintést tennünk, miszerint az összefogás működőképes alternatívát mutat a Fidesz-KDNP beton biztos szavazóbázisával szemben. A 2018-as hódmezővásárhelyi, a tavalyi önkormányzati, és az idei időközi választások mind ezt igazolják vissza. A kormány oldal szavazóbázisa ugyan stabil, viszont az összefogás képes új szavazókat is mozgósítani, és ezeket politikai mandátumra váltani.

A politikai pártok harcán túl ez annyiban is érdekes, hogy végre számíthatunk valódi politikai életre, ahol megjelenik újra a verseny.

Szóval az ellenzék 10 év után úgy látszik megtanulta a leckét, és megtalálta azt a működőképes receptet, mellyel új mederbe terelheti a belpolitika folyását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek