2024 június 12. szerda
KezdőlapKözérdekűÓvodabejárás - 1. Előzmények

Óvodabejárás – 1. Előzmények

  2021. április 27-re dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere óvoda-bejárásra invitálta a képviselőtestület tagjait, és a sajtó munkatársait. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, az elmúlt napok nagy port kavart bejelentésének köszönhetően. Nevezetesen, a polgármester a rendkívüli jogrendbeli fölhatalmazásával élve, egy személyben úgy döntött, hogy az új, Petőfi Sándor utcai épületbe nem a Kunszt Utcai Óvoda költözik, hanem az Újvárosi. Az érintettek kíváncsian várták a polgármester indokait.

Hírportálunk négy cikkben foglalkozik a témával, annak sokrétűsége okán.

1.

Kalocsa Város Képviselőtestülete 2017. március 22-i ülésén döntött arról, hogy a Területi Operatív Program (TOP) keretében pályázatot nyújt be egy új, 150 férőhelyes óvoda építésére.

Az új óvoda helyszínéül az Ifjúsági Ház, a hatályos jogszabályoknak megfelelő telkét választották.

A benyújtott pályázat sikeres volt, a város 400 millió forintot nyert az óvoda építésére. A megvalósításhoz szükséges pénzügyi forrást a kormány azonban csak 2 évvel később, 2019-ben biztosította.

A városi pletykák szerint ez azért történt így, hogy a 2019-es önkormányzati választások előtt az ellenzéki vezetésű kalocsai önkormányzat ne tudja felépíteni az óvodát, így szavazókat veszítsen.

Szintén pletyka szinten terjedt el a városban az a meg nem erősített híresztelés, hogy Font Sándor országgyűlési képviselőnk személyesen „lobbizta ki” a megyei vezetésnél, hogy Kalocsa minél később kapjon pénzt, mivel ezzel a választásokon a majdani fideszes jelöltet tudja erősíteni.

Tehát a beruházás csúszott, miközben az építőipari szektorban hatalmas árrobbanás következett be, mely az építkezések árait az egekbe röpítette.  

Emiatt, 2018-ban az aktuális árakon újra számolt várható bekerülési költségek alapján kiderült, hogy az eredeti tervek a 400 millió forintos pályázati pénzből már nem valósíthatók meg.

Az önkormányzat döntéskényszerbe került:

  • vagy eláll a pályázattól, és lemond az új óvodáról (és a rá fordítható 400 millió forintról)
  • Vagy csökkenti a beruházás nagyságát.

Az akkori képviselőtestület a reálisan megvalósítható, 150-ről 75 főre csökkentést választotta. Azonban nem mondtak le a 150 fős óvodáról. Úgy gondolták újra a terveket, hogy a közösségi terek, a gazdasági kapacitás maradt az eredeti 150 fős tervek szerinti, és

a 75 főre csökkentés csak a csoportszobákra vonatkozott!

Ezzel fenntartva annak lehetőségét, hogy később a csoportszobák hozzáépítésével, költséghatékonyan lehessen 150 főre bővíteni az óvodát az eredeti terveknek megfelelően.

Az időhúzás elérte célját, mert a leköszönő dr. Bálint József polgármester és csapata el sem tudta kezdeni az óvoda építését. (a fideszes jelölt pedig megnyerte a választást)

Az áremelkedések viszont a kormánypárti vezetést sem kímélték, a pályázaton elnyert 400 millió forint mostanra már a 75 fős óvodára sem volt elég!

2020-ban Filvig polgármester büszkén jelentette be, hogy Font Sándor közbenjárására a kormány kifizeti a 400 millión felül szükséges összeget. (az adófizetők pénzéből).

Remélem sikerült föllebentenem a fátylat az uniós pályázati pénzekkel való politikai játszmákról. A politikusoknak módjukban áll egyik kezükkel adni, (lekötelezni) míg a másikkal elvenni (kényszerpályára állítani), majd nagy kegyesen kisegíteni a slamasztikából (és örök hálára kötelezni). Ezt a módszert évezredek óta használják, és még mindig működik: Generálj egy mondvacsinált problémát, és utána kínálj rá megoldást!

Nem lennék meglepve, ha a 2022-es választások előtt polgármesterünk széles mosollyal az arcán bejelentené, hogy Font Sándor országgyűlési képviselőnk hosszas, elszánt közbenjárására sikerült annyi pénzt kapnia a városnak, hogy megépülhet az eredeti tervek szerinti 150 fős óvoda!

És, ha stílusos akar lenni, még azt is hozzáteszi:

„Ugye milyen jó, hogy nem ellenzéki város vagyunk!”

És még elcsukló hangon, könnybe lábadt szemmel azt is fogja mondani:

Kérem szavazzanak Font Sándorra, a mi megmentőnkre!

Galéria:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek