2024 július 24. szerda
KezdőlapPolitikaKalocsa polgármestert választott vagy mégsem ?

Kalocsa polgármestert választott vagy mégsem ?

Minden idők leggyengébb és egyben legszorosabb eredményével maradt dr. Filvig Géza Kalocsa város polgármestere. A Helyi Választási Bizottság (HVB) hivatalos jegyzőkönyvét itt találhatja => JEGYZŐKÖNYV

Ez persze nem meglepő, hiszen alapvetően baloldali a város, és a jelenlegi városvezetés munkájával még a jobboldali szavazók sem voltak elégedettek. Ezt egyértelműen jelezték szavazataikkal, hiszen a vármegyei listás választáson 2937 szavazatot, ami 37,07 %-os támogatást jelentett a FIDESZ-KDNP pártszövetségnek. Ez jóval elmaradt az országos vagy akár a Bács-Kiskun vármegyei kb. 55%-os átlagától…

Az újrázó Filvig Géza – ettől az amúgy sem fényes eredménytől – 758-val kevesebb szavazatot tudott hozni, rá 2179-en szavaztak, ami csak 29,04 %-ot ért.

Ez több mint 1000 fővel kevesebb, mint 2019-ben, amikor első polgármesteri mandátumát szerezte, akkor 3295 fő támogatását nyerte el, ami 45,99%-ot jelentett.

Ennyi ember elpártolása komoly fejtörést okozhat a helyi Fidesz mindenható urának, Font Sándor országgyűlési képviselőnek, aki teljes mellszélességgel állt ki jelöltje mellett a kampányban, ami idén is miniszterekkel volt megspékelve.

Volt itt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, de bíztatta őt újból Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a csak papíron békepárti Hölvényi György, a KDNP Európai Parlamenti képviselője. De az új Tomori Pál híd politikai kampányeseménnyé és öntömjénezéssé silányított, a halandó emberek elől elzárt felavatásán Orbán Viktor miniszterelnök mellett beszédet is mondhatott.

Ennek fényében főleg gyenge szereplés ez, hiszen pénz-paripa-fegyver rendelkezésre állt a kampányhoz!

Az új választási törvény alapján az európai parlamenti választásokkal egyidőben tartották az önkormányzati választást, így Kalocsát elárasztották a kormánypárt által finanszírozott plakátok, és a minden csövön folyó választási kampányszlogen: a háború vagy béke.

Ez annyira erősnek és biztosnak bizonyult, hogy a jelenlegi kormánypárti vezetés városi programja mindössze 2 szóból állt: folytonosság, fejlődés.

Nem is hittek ebben a csalódott, de nem párthű kalocsaiak, hiszen egy az egyben átszavaztak dr. Bagó Zoltán-ra, a KALO Lokálpatrióta Egyesület polgármester-jelöltjére. Erre is építette fel kampányát, hiszen a fókuszt a jelenlegi vezetés kritizálására és a legnagyobb vetélytárs, Bolvári Ferdinánd pártokkal való összemosására helyezte némi mocskolódással kísérve. Ehhez jelöltjei és a helyi KESMA (Kalohirek, Kalocsai Néplap, Kalocsán hallottam Facebook csoport) örömmel asszisztáltak is.

A terv bevált, így nagy meglepetésre a 2019-ben szerzett 1324 szavazata mellé most sikerült a jelenlegi vezetőben csalódott szavazók bizalmát is megszerezni, így 2156 szavazattal zárt.

De ez is kevés volt a győzelemhez, 23 szavazattal maradt le az elsőségtől.

Fontos tény, hogy mellettük még 2 jobboldali kihívó is volt, igaz, a futottak még kategóriában…

Egyik, Illés Attila korábbi kalocsai Fidesz alelnök, akinek személyes el- vagy leszámolása volt Filvig Gézával szemben, hiszen alpolgármesteri címet ígért neki 2019-ben, de ezzel szemben csak egy nyers hangvételű kikosarazást kapott.

A másik jelölt személyének fiókból történő előrántása viszont a választás legnagyobb húzása volt! A volt kabinetesek remek ötlete folytán kedvenckéjük ezzel megmentette Filvig Géza trónját! Ő pedig nem más, mint a korábban csúfosan megbukott polgármester Török Ferenc, ahogy itt sokan emlegetik a Buliferi. Neki köztudottan nagyon jól fizető NER állása van, ami kizárta volna az indulást, de – mint az tudjuk – a cél szentesíti az eszközt…. Egyértelmű volt, hogy nem nyerni akart, egyszerűen csak elszívni a csalódott fidesz szavazókat a konkurencia elől.

A választási eredményből is jól láthatóan ez a mesterterv sikerült, hiszen az általa abszolvált 211 szavazat kényelmes győzelmet hozott volna a Lokálpatriótáknak…

Említsük meg a 3.és 4. helyzeteket is, a Békés Kalocsáért Egyesület Bolvári Ferdinánd-ot, a DK-Veled Velünk Egyesület dr.Magóné Tóth Gyöngyi-t indította. Bár a dobogósokra elsőkörben legyintene az ember, de esélyüket egyértelműen a 2011-ben a Fidesz 2/3-os többségének köszönhető választási törvény módosítása vette el. Ebben ugyanis eltörölték a 2 fordulós választást. Így még a választáson történő indulás előtt, azaz jóval korábban már meg kellett volna egyezni a város lakossága által támasztott igényről, azaz az összefogásról.

Ebben sok és egymással ellentmondó információ látott napvilágot, de a keserű valóság az, hogy a Magóné által képviselt DK közösség nem fogadta el a mostani grémiumban 4 képviselővel jelenlévő, így a legnagyobb ellenzéki felhatalmazással rendelkező Békés Kalocsáért Egyesület ajánlatát.

Az egyfordulós választási rendszerben egymás javára már nem tudtak lemondani, az ellenzéki szavazóikat viszont egyértelműen megosztották. Így a 2019-es választáson Bolvári Ferdinándra bizalmat szavazó 2260 főből jócskán átszavaztak a DK-s jelöltre, aki így 1058 szavazattal 4. helyre szorult.

Ez a megosztottság egyértelműen Bolvári Ferdinánd elsőségébe került, hiszen ez a homogén tábor – bőven 2500 feletti szavazattal – polgármesteri címet jelenthetett volna neki. Ezt az itt látható összesített táblázaton könnyen ki lehet számolni:

Jelenleg a HVB-nél van Dr. Bagó Zoltán fellebbezése, ami jónéhány, Kalocsa egyes szavazóköreiben tapasztalt anomáliát, egyes jelöltekkel és még bizottsági taggal szemben is támasztott kifogást tartalmaz. Ennek eldöntése még folyamatban van, addig ezzel érdemben foglalkozni nem tudunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek