2024 május 21. kedd
KezdőlapKözéletNovember 15-től a kormány befagyasztja az üzemanyagárakat

November 15-től a kormány befagyasztja az üzemanyagárakat

A kormány horvát mintára hatósági árat állapít meg a benzinnek és a gázolajnak: november 15-től, azaz jövő héttől

480 forintos felső határral rögzítik a 95-ös benzin és a gázolaj árát – jelentette be Gulyás Gergely. 

Kiemelték: a kormány az uniós üzemanyagárakat tanulmányozva jutott erre a döntésre, mivel egy év alatt jelentősen emelkedett itthon is az áruk, egy nyári kimutatás szerint a legdrasztikusabb mértékben egész Európában. Ezzel együtt megállapították, hogy EU-s viszonylatban Magyarország azon országok között van, ahol még olcsón lehet tankolni, a hatodik-hetedik helyen áll.

Szerdától (10-e.) egyébként is csökkent a gázolaj ára, így ezekben a napokban a benzin literenkénti átlagára 506, a gázolajé pedig 512 forint lesz, vagyis alsó hangon több mint 25-30 forintos csökkenés várható november 15-től.

Utoljára október első hetében lehetett tankolni 480 forintos átlagár alatt 95-ös benzint és gázolajat, egy héttel később azonban már mindkettőnek az ára tartósan ezen szint fölé ugrott.

Gulyás ezt megelőzően arról is beszélt: Európában nagyon súlyos a helyzet, a földgáz ára például 400 százalékkal emelkedett, ami a villany árát is száz százalékkal feljebb nyomta. A miniszter szerint ez „rezsiválságot is eredményezett”, amit csak Magyarország tudott elkerülni, a kormánynak pedig továbbra is szándékában áll fenntartani a rezsicsökkentett árakat.

Újságírói kérdésre azt is megtudhattuk, hogy az intézkedést három hónap után vizsgálja felül a kormány (azaz legalább ennyi ideig fog tartani).

November 15-től február 15-ig sehol nem lehet 480 Ft-nál drágább a benzin és a gázolaj!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek