2023 október 1. vasárnap
KezdőlapKözéletDemonstrációt tartottak a fákért és a városért

Demonstrációt tartottak a fákért és a városért

Király Róbert önkormányzati képviselő kedden tette meg a bejelentést, miszerint demonstrációt hirdet a Szentháromság tér rekonstrukciója során kivágott fák, az elhúzódó építkezés, az indokolatlan útlezárások, és a városi közvagyon elherdálásának kérdésében.

A szervezésre jutó kevés idő ellenére is több, mint 200-an vettek részt az eseményen, és hallgatták meg a felszólalókat. Ez több, mint amire a szervezők számítottak . Az online közvetítést többszázan nézték egyszerre, míg az utólagos megtekintéseinek száma a cikk írásának pillanatában 4000 körüljár már. Ha Ön lemaradt róla, itt megtekintheti

Közzétette: 6300.hu – 2021. augusztus 6., péntek

Az egybegyűlteket Király Róbert önkormányzati képviselő köszöntötte, majd József Attila, Levegőt című verse hangzott el Kapitány Erik tolmácsolásában.

Bolvári Ferdinánd felhívta a lakosság figyelmét, hogy a jelenlegi lezárások már 2013-óta tartanak. Ekkor zárták le az első járdát a Főszékesegyház mellett. Beszédében az ígéretek betartását kérte, hivatkozva saját 2013-as cikkére, így megmutatva annak jelenlegi aktualitását.

Dr. Angeli Gabriella a kivágott fák sokaságáról beszélt jelezve, hogy a jelenlegi eset nem az első. Rámutatott az érseki közleményben olvasható Érsekkertről szóló eszmefuttatásra. Beszédében bizalmat kért a “99” Jóvátételi Program számára.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi a városban történő intézményi átszervezéseket kérte számon a városvezetésen, illetve az átszervezések kapcsán, munkájukat elveszítő kalocsai emberek nevében kért magyarázatot. Elmondta, hogy a jelenlegi kultúr vezetés gondolkodásából hiányolja a közművelődésre való törekvést, sajnálatát fejezte ki, hogy megelégszenek fesztiválokkal, mozival.

Dr. Kudron Nándor hangsúlyozta, hogy a városvezetés az országos példát nézve azt a poltikát követi, ahol az állampolgároknak nincs joga és lehetősége érdemben elmondani véleményüket. Petőfi Sándor, Nemzeti dal c. verséből idézett néhány sort és szánta útravalónak a kalocsai emberek számára.

Király Róbert a Filvig-féle önkormányzat kampányígéreteit állította szembe a valósággal, rámutatva, hogy a tények nem állnak párhuzamban az ígéretekkel. Végül a képviselő megfogalmazta a fenti dolgokkal kapcsolatos követeléseket.

 • Követeljük a 12 éve tartó felújítás során elpusztított fák háromszorosának visszaültetését a térre!
 • Követeljük, hogy az Érsekség nyilvánosan kérjen bocsánatot!
 • Követeljük, hogy a Kossuth Lajos utca, Asztrik tér, Kunszt József utcákat 2021.  szeptember 1-ig, iskolakezdésig nyissák meg, a forgalmat állítsák vissza!
 • Követeljük, hogy az Önkormányzat vessen véget az érsekség kizárólagosságának a tér felújításával kapcsolatban. 
 • Követeljük, hogy az Önkormányzat vállaljon szerepet a munkálatokban ellenőrző és felügyelő formában egy felelős személyt kijelölve erre a feladatra. 
 • A Főtér teljes felújítási határideje 2021. december 30. Követeljük, hogy ezt követően vessen ki az önkormányzat közterület-használati díjat (kötbért) az Érsekség terhére!
 • Követeljük a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár Kft-be való átszervezésének megállítását, és az intézmény jövőbeni működését vitassa meg a testület!
 • Követeljük, hogy a városi közművelődés élére kellő szakértelemmel, végzettséggel és helyi tapasztalattal  rendelkező ember kerüljön!
 • Követeljük az idegen tanácsadók politikai foglalkoztatásának felszámolását!
 • Követeljük az elbocsátások, felmondások okainak kivizsgálását! 

Várjuk az Érsekség és az Önkormányzat reakcióját a követelések kapcsán, és természetesen a kért önkormányzati vizsgálat eredményéről is beszámolunk.

Király Róbert képviselő felhívásában megkérte a kilátogatókat, hogy készítsenek üzeneteket az Érseknek és a Polgármesternek, amit majd a kordonokra ragaszthatnak. Ennek célja, hogy az érintettek elolvashassák, mit gondolnak a kalocsaik a tevékenységükről. íme egy kis izelítő:

1 hozzászólás

 1. A kalocsai Önkormányzat sunnyogó kormánypárti tagjai, – a nyílt színvallás helyett – az Érsekséggel “vitette el” a “FAKIVÁGÁSI BALHÉT”. Tehát: a Szállónak az Érsekség kezébe adása óta, és azonnal, az összes engedélyért folyamodnia kellett volna ahová és amiért kell. A Filvig-galerinak, akik szerintem “bukott emberek lettek erkölcsileg mára”, és JÓL LÁTHATÓAN végleg kiírták magukat a becsületes emberek köréből; hogy NE kelljen az IGEN gombot megnyomniuk szavazáskor a fák, meg az 5 fa miatt – amelyeket nem is kellett volna kivágni – rábeszélhette ez Érsekséget az engedély nélküli intézkedésre, és hogy ők szemet hunynak felette, vagy (kuncogva) maximum sajnálkozni fognak. Ez mindkét féltől álkeresztény viselkedés, illetve maga a Jézus Teremtője szembe köpése is volt, aki még egy “hajszálat” is számon tart, még inkább az emberek OXIGÉNJE, érzelmi és szellemi jóléte, vagy élete fenntartásához szükséges fákat!

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek