2022 június 28. kedd
- Hirdetés -
KezdőlapKözéletELEGÜNK VAN! - Útlezárások, fakivágások, átszervezések, elbocsátások, vidéki megmondó emberek - KALOCSA...

ELEGÜNK VAN! – Útlezárások, fakivágások, átszervezések, elbocsátások, vidéki megmondó emberek – KALOCSA TILTAKOZIK!

Augusztus 6-án, pénteken 18.00 órakor tiltakozó demonstráció lesz a Szentháromság téren.

Akik a hét elején a Katolikus Iskola felé jártak, sokkoló látványban lehetett részük, amikor látták, hogy az érseki építkezés okán kivágták a hatalmas japánakácokat, amelyek az óvodának adtak óvó árnyékot. A miértekről, a történésekről senki nem tudott semmit… Talán csak a mindenttudó érseki mérnöknő.

A felháborodás egyre nagyobb lett, az egész város a történések felé fordult. Király Róbert önkormányzati képviselő tiltakozó demonstrációt hirdetett pénteken 18.00 órára a Szentháromság térre. Nemcsak az engedély nélküli fakivágások, de az elhúzódó, mindig új “feladatot” kereső érseki építkezés, az újabb és újabb útlezárások, és a polgármesteri intézmény átszervezések nyomán tapasztalható elbocsátás-hullám is okot ad a tiltakozásra. Érdekes módon csak – a tüntetés hírére – augusztus 4-én jelent meg egy önkormányzati közlemény, amely a 346/2008. (XII. 30.) kormányrendeletre és önkormányzati rendeletre hivatkozva sajnálkozik a közterületi védett fák kivágásáról, és ennek okán eljárást indít:

“Sajnálatos esemény jutott az önkormányzat tudomására, mely szerint a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumnál 5 db egészséges, akár 50-70 éves fákat vágtak ki engedély nélkül a főtér rekonstrukciója során. A környezetvédelmi törvény felhatalmazást ad a helyi önkormányzatok részére, akik ezen jogkörükben egyes fás szárú növények védelme érdekében tulajdonjogot korlátozó előírásokat határozhatnak meg. Azaz, egy önkormányzati rendelet szabályozhatja, hogy az adott önkormányzati területen lévő fákat milyen módon és feltételekkel lehet kivágni. Ez a szabályozás nem kizárólag a közterületi fákra vonatkozik. Az Önkormányzatnak joga és kötelessége van arra, hogy a fás szárú növények kivágását rendeletben korlátozza, a kivágás engedélyezését szabályozza és az engedély nélküli kivágás esetére szankciókat állapítson meg! Joga van arra, hogy engedély nélküli kivágás esetén, de akár engedély alapján történő kivágáskor is kötelező pénzbeli megváltást írjon elő, vagy az adott fás szárú növény pótlását rendelhesse el. Az engedély nélküli kivágások szankciói között többek között 300%-os visszatelepítés, azonos törzsátmérőjű fákkal, magasabb kompenzációs árral és emellett még környezetvédelmi bírság is szerepelhet. Tájékoztatjuk Kalocsa város lakosságát, hogy Kalocsa Város Önkormányzatának Hatósági Osztálya megkezdte az engedély nélküli fakivágási eljárás lefolytatását.”

Több kérdés merül fel az ügy kapcsán:

 • Hogy  történhet meg, hogy a kivitelező nem értesítette az Önkormányzatot?
 • Vajon a több, mint 12 éve elhúzódó építkezés-sorozat alatt hány hasonló eset (törvénytelenség) történhetett? 
 • A Barokk Cukrászda előtti fák kivágásra vajon volt-e engedélyük?
 • Kinek a felelőssége, hogy ilyen megtörténhet?
 • A polgármester, ha tudott róla, akkor miért nem akadályozta meg, ha pedig nem tudott róla, akkor hogyan képes felelősségteljesen vezetni a várost. 
 • Június 30-án lejárt a közútkezelői hozzájárulás a Főszékesegyház melletti útra vonatkozóan. Eddig az időpontig újra át kellett volna adni a forgalomnak. Ez miért nem történt meg? (A sírok nem az út alatt vannak.) 
 • Az érsekségre nem vonatkoznak a törvények?
 • A kivitelezést vezető érsekségi alkalmazott mérnöknő akarata felülírja Kalocsa összes lakójának érdekeit? 

A demonstrációt szervezők az ellen is fel kívánják emelni a hangjukat, hogy a jövőben ne vidéki megmondó emberek, korábbi kampányfőnök, vagy leváltott korábbi polgármester irányítsa a háttérből a várost, hanem a lakók által megválasztott képviselő-testület tagjai döntsenek Kalocsa ügyeiről, pl. a Művelődési Központ tervezett megszüntetéséről is. 

Kalocsa lakói válaszokat keresnek és követelnek kérdéseikre!

Kérdéseit mindenki magával hozhatja, és elhelyezheti a kordonokra a BÉKÉS demostráción.

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Meglátva Kalocsát, a fás környezetet jó volt. Aztán jött 2019 elején a főutcai fakivágás híre, amire a lakosság nem is reagált, – később a városban másutt is jelentősen irtottak – nem, egyáltalán nem a fák, sem az emberekre gyakorolt hatása (vagy majdani hiánya) nem érdekelte őket, tehát nem az ügy súlya szerint álltak hozzá. Ténylegesen a fák, Kalocsa mostoha gyermekei. Másfél éve próbálom felébreszteni sokakban a lelkiismeretet még Filvig Gézában, Dr. Körmendy Szabolcsban, Arnold Adrienben, és Pécsi Vivienben is, de a fülük botját se mozgatták egyéb, vagy nagy, vagy központibb helyen levő fákkal kapcsolatban SE! Azóta volt, amely ki is dőlt, a rá telepedett sok mázsa borostyán miatt Pünkösd vasárnap!
  https://www.facebook.com/groups/1252827648209039/posts/1977282859096844/
  https://www.facebook.com/groups/1252827648209039/posts/1971210723037391/

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek