2021 október 23. szombat
- Hirdetés -
KezdőlapVárosházaKalocsa velük tényleg erősebb? - Átnézzük a 2021-es költségvetést

Kalocsa velük tényleg erősebb? – Átnézzük a 2021-es költségvetést

Filvig Géza polgármester március 3-i sajtótájékoztatóján örömmel számolt be arról, hogy a törvényes határidőn belül, március 1-én aláírta az önkormányzat és intézményei 2021. évi költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásának szabályairól szóló rendeletet, röviden a város költségvetését.

Az egyetlen öröm ebben csak annyi, hogy költségvetési hiány nélkül sikerült összehozni, ami nagyban köszönhető Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető sokéves tapasztalatának, de emellett sajnos rengeteg elvonást, megszorítást, felújítások elmaradását és önerő hiányt tartalmaz.

- Hirdetés -

Polgármester úr félrevezető módon azt nyilatkozta, hogy “Február 24-én volt az az egyeztetés, ahol részletesen megvitattuk a költségvetést. Nagyon sok kérdés felmerült, ezek mind megválaszolásra kerültek, és a képviselő-testület tagjai ezt el is fogadták.”

Ezzel sokaknak azt a látszatot keltette, mintha mindenki elfogadta volna azt, pedig az igazság egészen más! Valóban nagyon sok kérdés merült fel, de azok kizárólag ellenzéki képviselők szájából. A kormánypárti képviselőknek semmilyen kérdésük nem volt a város költségvetésével kapcsolatban, ami igen fura, tekintve, hogy egy több mint 50 oldalas anyagról van szó, mely rengeteg területet érint. Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy mindenki minden részével kérdés nélkül egyetértsen, főleg azért is, mert egyáltalán nem tartalmazza a körzetekre vonatkozó egyedi igények költségeinek beépítését.

Bár választ minden kérdésünkre kaptunk, magyarázatot már kevésbé, ezért itt szeretném leszögezni, hogy olyan költségvetést, ami 160 milliós kormányzati elvonások (2020.évi és idei gépjárműadó mintegy 128 millió, ill. ez évtől Kalocsára is vonatkozó szolidaritási adó 32 millió forint) miatt Kalocsa fejlődését teljesen derékba töri, és a nagy ígéretek ellenére emellett 7 fő múzeumi alkalmazott elbocsájtását eredményezi,

egyik ellenzéki képviselő sem fogadta el.

Ezt az informális gyűlésen egyébként meg sem kérdezték tőlünk, még egy nemhivatalos szavazást sem tartottunk erről. Ha a járványhelyzet nem adja meg a lehetőséget a polgármesternek, hogy egyszemélyben fogadja el a költségvetést, és testület elé kerül az anyag, akkor dr.Bagó Zoltán, Balogi József, Szabó Balázs és jómagam egyértelmű NEM-mel szavazunk, dr.Vincze András tartózkodott volna. Bár 7:5 arányban így is átment volna ez a költségvetés, de számunkra ez nagyon sok okból elfogadhatatlan, melyet később részletezek is.

De nézzük a számokat, hiszen a költségvetés ezekből áll és ezek az igen beszédes adatok. A tavalyi évben (köszönhetően az elnyert TOP-os pályázatoknak) még 6,165 milliárd Ft költségvetési főösszeggel fogadtuk el a 2020-as költségvetést, idén ez 1,6 milliárd forinttal csökkent és a polgármester 4,567 milliárd Ft költségvetési főösszeggel terjesztette elő és fogadta el.

Többrészes cikksorozatomban szeretném Önöknek érthető formában bemutatni a költségvetést. Nézzünk együtt a számok mögé, hogy megismerhessék, milyen bevételekkel gazdálkodhat a város, milyen kiadásokat fedez a költségvetés, mire számíthat ebből egy itt élő lakos, egyáltalán mit nyújthat ez egy kalocsai polgár számára ?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek