2024 július 15. hétfő
KezdőlapKözéletOrbánnak megtetszett a kalocsai hotel. Hát megvette.

Orbánnak megtetszett a kalocsai hotel. Hát megvette.

Portálunk még december elején írt róla, hogy november 24-én Orbán Viktor látogatta meg Bábel Balázs érseket. Ez a találkozó magánjellegű volt, így Filvig Géza polgármester nem vett részt rajta. Emiatt csak találgatni lehetett, hogy igazából miről is eshetett szó.

Sokáig nem kellett azonban várni a válaszra. Január 11-i cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a miniszterelnök látogatása után az egyház 2,1 milliárd forintot kapott, amiből már meg is vette a Hotel Kalocsát.

Hogy miért írunk újra róla? Mert tegnap és ma a témával foglalkoztak az országos médiumok is. Írt róla a HVG, az Átlátszó, az Alfahír, az Index, a Nyugatifény és számtalan másik híroldal.

2018-ban 150 millióért kelt el a Hotel Kalocsa, melyet tavaly decemberben 450 millióért hirdettek. Orbán Viktor november végén járt Kalocsán, és javasolta az egyháznak, hogy vegyék meg az épületet. December 17-én jelent meg a kormányhatározat, 22-én már az adásvételt is bejegyezték. Az egyházmegye felsőbb utasításra egyetlen kérdésünkre sem válaszolt. – írja az Átlátszó.

“Orbán Viktor a Szentháromság tér szemrevételezésekor szembesült azzal, hogy az ugyancsak felújításra váró Hotel Kalocsa épülete nem egyházi tulajdonban van. Ekkor tett – egy bő héttel később már beváltott ígéretet – hogy a kormány segítséget nyújt az épület megvásárolásához és annak felújításához is.
Nem telt el egy hét, felszólítottak, hogy akkor hol van az a dokumentáció, aminek alapján ők támogatást adnának. És akkor így történt az, hogy az eladóval felvettük a kapcsolatot” – nyilatkozta korábban Bábel Balázs érsek.

Tehát az érsekséget is meglepte, hogy pénzt kapnak a szállodára. Ami azért rendhagyó, mert egy projektet általában először megterveznek, előkészítenek, benyújtanak, elbírálnak és csak utána érkezik a pénz. Ez itt mintha fordítva történt volna.

2020. december 17-én megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány “támogatja a  Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye kalocsai beruházásait, így különösen ingatlanvásárlását, -felújítását és a kapcsolódó beruházásokat, a kalocsai Szentháromság téren feltárt romtemplomok rekonstrukcióját és bemutatását, valamint a Szentháromság tér felújítását”, minderre a pénzügyminiszter biztosított 2,1 milliárd forintot – Orbán Viktor aláírása mellett.

Az egyház általi megvásárlása előtt 450 millióért hirdetett épület hányattatott sorsáról itt írtunk.

Az Átlátszó.hu megkérdezte az érsekségtől, hogy mégis mire kell az egyháznak egy wellness szálloda, mikor, miért döntöttek az épület megvásárlása mellett, mekkora költség lesz az átalakítás. Azt is szerették volna megtudni, hogy pontosan milyen kialakításban gondolkodnak, az üzemeltetés a becslésük szerint mennyibe fog kerülni és, hogy mennyiért vették meg az épületet.

“Magasabb fórumokkal történt egyeztetést követően” az egyház arra jutott, hogy ezekre a kérdésekre nem válaszolnak. Ehelyett hivatkoztak a Petőfi Népe 2020 december 28-i cikkére, mely azonban a fenti kérdésekre nem ad választ.

Bábel Balázs érsek egy korábbi, kormánypárti lapnak adott interjúban azonban több dolgot is elárult a Hotel jövőjéről. Elmondta, hogy a Hotel ezentúl nem lesz abban az értelemben vendéglátóhely, ahogyan megszokhattuk. Nem lesz nyitva a nagyközönség számára, ám a lelki élethez kapcsolódó szállásbiztosítás, úgymint például a zarándokok elszállásolása része lehet az épületben folyó tevékenységnek.

Ami biztos, hogy titkos alagút nem lesz az épület alatt, mert abból manapság 2 milliárdba kerül 50 méter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek