2023 szeptember 27. szerda
KezdőlapKözéletEljárást indított az ombudsman a kalocsai gyermekotthonnal kapcsolatban

Eljárást indított az ombudsman a kalocsai gyermekotthonnal kapcsolatban

Egy héttel ezelőtt írtunk arról, hogy a kalocsai Speciális Gyermekotthonban történt állítólagos bántalmazások kapcsán a 24.hu megkereste a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy indult-e nyomozás az ügyben? A Rendőrség közlése szerint három esetben indult (és tart jelenleg is) nyomozás. A helyzet azonban tovább fokozódik.

A mai napon az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-vel közölte, hogy a felmerült aggályok súlyosságára tekintettel, a körülmények tisztázása érdekében eljárást indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma Speciális Gyermekotthoni Központ Általános Iskola és Szakiskola Kalocsai Gyermekotthona, Általános Iskolája és Szakiskolája működésével kapcsolatban.

Az eljárás keretében az alapvető jogok biztosának munkatársai 2021. február 4-én előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatot tartottak a gyermekotthonban

melynek során több gondozott gyermekkel és dolgozóval készítettek interjút, illetve az intézményben tapasztalt körülményekről jegyzőkönyvet vettek fel. 

Fotó: Fülöp Attila /Facebook (2020. szeptember 7.)

A helyszíni vizsgálat tapasztalatairól, a gyermekotthon működését érintő megállapításokról, az ott élő gyermekek alapjogainak érvényesüléséről az alapvető jogok biztosa a hivatalból indított eljárás lezárásakor jelentésben fog tájékoztatást adni.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő augusztus végén tudatta, hogy az ombudsmanhoz fordul a kalocsai gyermekotthon ügyében. A politikus akkor közleményében azt írta: súlyos bántalmazásokról számoltak be a kalocsai gyermekotthon (index.hu) lakói oknyomozó újságíróknak.

A témával korábban több országos médium is foglalkozott (többek közt: RTL Klub Híradó, 444.hu, index.hu, telex.hu, Magyar Nemzet, stb.), de a legrészletesebben a 24.hu vizsgálta az ügyet, ahol több cikkben számoltak be a Gyermekotthonban történtekről.

A cikkekből kiderül, hogy az ott nevelt gyermekeket egyes nevelők bántalmazták, megalázták, továbbá, hogy gyermekotthon lakóinak lelki gondozását a zaklatással vádolt Mészáros István atya látja el. (24.hu)

Mészáros István atya a Gyermekotthon évnyitóján MTI/Illyés Tibor

Az intézmény igazgatója Juhász Gábor a 24.hu munkatársával nem állt szóba, de mi is megpróbáljuk elérni telefonon, hátha egy kalocsai médiumnak szívesebben mondja el véleményét a történtekről. “Hallgattassék meg a másik fél is” alapon.

Márcsak azért is érdekes az igazgató úr véleménye, mert a volt fideszes képviselő vezetése alatt nem ez az első alkalom, hogy a Gyermekotthon a hírekbe került. Néhány éve neki kellett magyarázkodnia az intézmény facebook oldalára posztolt “vicces” kép miatt is (A Magyar Narancs szúrta ki, ami után eltávolították):

Friss információ, hogy Fülöp Attila Család- és Esélyteremtési Politikáért felelős helyettes államtitkár egy február 11-i facebook posztban jelentette be: a 24.hu internetes hírportál ellen a Fővárosi Törvényszékre keresetet nyújtottak be, mivel szerinte a portál az elmúlt időszakban a kalocsai gyermekotthonnal kapcsolatban folyamatosan valótlan tényállításokat közölt. A keresetben kérik a jogsértés megállapítását, a jogsértés abbahagyását, helyreigazító közlemény kiadását és sérelemdíj megállapítását.

Amennyiben az ügyben további fejlemények látnak napvilágot, cikksorozatunkat folytatjuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek