2024 július 24. szerda
KezdőlapKözéletTöbb nyomozás is folyamatban van a gyermekotthonnal kapcsolatban

Több nyomozás is folyamatban van a gyermekotthonnal kapcsolatban

Nyáron nagy port kavart városunkban a 24.hu cikke, melyben a kalocsai Speciális Gyermekotthon név nélkül nyilatkozó dolgozói és volt bentlakói erőszakról, bántalmazásokról számoltak be. A cikk kitér ezen bántalmazások módjára is:

A vezetőség tagjai airsoft fegyverekkel lőttek a gyerekekre, bottal ütöttek, csípőfogóval kínoztak egyeseket. Volt, akinek a heréit rugdalta egy vezető pozícióban levő nevelő. Az ütlegelés, a szóbeli megszégyenítés pedig teljesen hétköznapi dolognak számított.

Októberben újra foglalkoztak a témával. Újabb cikkükből kiderült, hogy a gyerekek lelki gondozását az a Mészáros István atya látja el, akivel szemben molesztálás kapcsán indult már egyházi eljárás. Ezt a 24.hu-nak Bábel Balázs kalocsai érsek is megerősítette.

A lap még nyáron megkereste az intézményt fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumát és megkérdezte őket, tudnak-e a gyermekotthonban történt bármilyen bántalmazásról. Ők válaszukban elmondták, hogy nem tudnak ilyen esetekről és a gyermekotthonban példaértékű nevelés folyik. Ez némiképp ellentmondásos, hiszen egy 2016-os ombudsmani jelentés ennek épp az ellenkezőjéről számol be. Megkeresték Juhász Gábort, az intézmény igazgatóját is, aki érdeklődésükre lecsapta a telefont.

A cikk megjelenése után a gyermekotthonban belső vizsgálatok indultak, de állítólag ezek nem a helyzet megoldását célozták, hanem azt, hogy kiderüljön, ki szivárogtatott a sajtónak. Azonban mindenképp eredmény, hogy a nagy médiaérdeklődés hatására a bántalmazások abba maradtak,

a bántalmazók „meghúzták magukat”, az alázások, verések megszűntek.

A 24.hu megkereste a rendőrséget, hogy indítottak-e hivatalból nyomozást a cikkben közzétett információk alapján? A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a legutóbbi megkeresésünk óta három esetben indult (és tart jelenleg is) nyomozás, mindegyikben kiskorúak a feljelentett és a sértettként megjelölt személyek is. Az eljárásokat a gyermekek vagy gyámjaik kezdeményezték testi sértések gyanúja miatt.

A 24.hu teljes terjedelmű cikke itt érhető el.

Hogy senki ne vádolja a cikk kapcsán portálunkat politikai elfogultsággal, belinkeljük ide a témában megjelent kormánypárti Magyar Nemzet cikket is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek