2023 október 1. vasárnap
KezdőlapKözéletKözlemény - Teljes útzár 2021. február 1-től július 31-ig a Főszékesegyház mellett

Közlemény – Teljes útzár 2021. február 1-től július 31-ig a Főszékesegyház mellett

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2021. január 28.

A SZETHÁROMSÁG TÉREN KEZDŐDŐ MUNKÁLATOKKAL ÖSSZEFÜGGŐ FORGALOMI REND VÁLTOZÁSRÓL

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy az Érsekséggel 2021. január 13-án aláírt együttműködési megállapodás tartalmához igazodva, a Kalocsa Szentháromság tér felújítási munkálatainak mielőbbi befejezése érdekében, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseki Hivatala kérelmére Kalocsa Város Önkormányzata közterület használati engedélyt adott ki.

A döntéshozó az önkormányzat 14/2007. (IV. 27.) számú önkormányzati rendeletében biztosított jogkörében eljárva 2021. január 28-án engedélyezte, hogy Kalocsa Szentháromság tér közterületen, 5 560 m² területen a kérelmező

2021. február 01. – 2021. július 31. között

a Szentháromság tér felújítása befejezéséhez szükséges munkálatokat – a közterület használattal kapcsolatos kikötések mellett – elvégezze.

Mint emlékezetes, az Érsekséggel kötött együttműködési megállapodás értelmében „…Az Érsekség a Szentháromság tér felújítási munkálatait 2021. december 31 napjáig befejezi…A megállapodás a közvélemény előtt már ismert munkálatokon kívül a közművonalak cseréjére, a csapadékvíz elvezető rendszerek kiépítésére, a világításhálózatra, zöldfelületek kialakítására, a fásításra is kitérjed.”

– így kezdődik az önkormányzati sajtóközlemény, és íme, a lakosság számára fontos tudnivalók:

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS A SZENTHÁROMSÁG TÉR FORGALMI RENDJE VÁLTOZÁSÁRÓL

Tájékoztatjuk Kalocsa város lakosságát, hogy a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Érseki Hivatala által koordinált, a Szentháromság tér felújítási munkálatai 2021. évben folytatódnak. A beruházás kivitelezését az idén három ütemben tervezik.

Az első ütem munkálatai a Szentháromság tér – Barokk cukrászda előtti területet érintik. A munkálatok 2021. február 1. nappal megkezdődnek, befejezésük várható időpontja 2021.július 31.

Ezt követően a további ütemekben meghatározott feladatok kerülnek elvégzésre.

Az első ütem munkálatainak ideje alatt, a Kalocsa Szentháromság tér a közúti járműforgalom elől lezárásra kerül, mellyel egy időben a jelzett szakaszon a jármű és gépjárműforgalom átvezetése megszűnik.

A Szent István király út – Esze Tamás utca – Szentháromság tér közötti szakasza, valamint a Bozsó Ferenc utca a fenti időszakban zsákutcaként funkcionál.

A Szentháromság tér bejárataiban fizikai korlát, valamint behajtani tilos közúti jelzőtábla tiltja meg a továbbhaladást.

A Szentháromság tér, valamint a Barokk cukrászda Szent István király út felőli megközelítése a kerékpáros és gyalogos forgalom közlekedése céljából korlátozottan engedélyezett.

A téren való áthaladás a Foktői úti sétány felől, valamint az Érseki Palota előtti szakaszon a továbbiakban is igénybe vehető, azonban a munkavégzéssel fokozattan számolni kell.

A Kossuth Lajos utca felől érkezők a belvárost, és a kertvárosi városrészt a Kígyó utca felé tereléssel közelíthetik meg. A Kertváros felől a város északi részén elhelyezkedő intézmények (pl: kórház, iskolák) megközelítése az 1. számú térképen megjelöltek szerint, az 51-es sz. II. rendű főút igénybevételével, kerülő úton javasolt.
A figyelem felkeltése érdekében az alábbi csomópontokban:

  1. Ecetgyár utca – Vörösmarty utca
  2. Ecetgyár utca – Híd utca
  3. Mátyás király utca – Vörösmarty utca
  4. Kossuth Lajos utca – Kígyó utca
  5. Kossuth Lajos utca – Martinovics utca

tájékoztató táblák kerülnek elhelyezésre a terelés javasolt irányáról.

A Szentháromság tér forgalma korlátozása miatt, a belvárosban kialakuló torlódások elkerülése érdekében, az információs táblákon rövid szöveges tájékoztatás olvasható (iskolák, kórház, kertváros, centrum), valamint a városrészek megközelíthetősége érdekében javasolt terelőútvonalak iránya is látható, melyeket a gépjárműforgalom résztvevőinek ajánlott figyelembe venni, és használni.

Amennyiben úticélja vagy célállomása nem a belvároshoz köthető, úgy kérem, az ajánlott terelési útvonalakat szíveskedjék igénybe venni.

A Szentháromság téren elvégzendő feladatokról, a további ütemek megvalósítási folyamatáról, valamint az ahhoz szükséges forgalmi rend kialakításáról, a kivitelezés előrehaladásának függvényében a későbbiekben fogunk tájékoztatást adni.

Kérjük a lakosság megértését és türelmét, bízva abban, hogy rövidesen ismét akadálymentesen igénybe vehetjük és használhatjuk a város egyik legpatinásabb közterületét.

Kalocsa, 2021. január 28.

TISZTELETTEL: KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

1.sz. térkép –a javasolt terelőút az alábbi térképen látható

2.sz. térkép – útlezárások helyszínei

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek