2024 július 17. szerda
KezdőlapKözéletÉs (nem) lőn világosság

És (nem) lőn világosság

Vége az októbernek. Már hosszú hetek óta megfigyelhető, hogy erősen rövidülnek a nappalok. Az óraátállítás miatt nemrég további egy órányi világosságot veszítettünk délutánjainkból.  Mivel eddig a közvilágítás csak 18 óra körül kapcsolt be, volt egy 1-1,5 órás időszak, amikor a város és az utak teljes sötétségbe burkolóztak. Ez rendkívül balesetveszélyes. Az utóbbi időszakban a zuhogó eső tovább súlyosbította a helyzetet. A temető környékén is megnőtt a forgalom, de a sötét utcákon ott sem biztonságos a közlekedés. 

Valószínűleg az önkormányzathoz is érkezhetett panasz az amúgy sem túl erős (ELIOS ZRt. ügy) közvilágítás hiányával kapcsolatban, mert dr. Filvig Géza polgármester október 20-án egy sajnálkozó közleményben tudatta a lakossággal, hogy nem tud mit tenni, ez nem önkormányzati feladat. Csak a szolgáltatón múlik, hogy mikor kapcsol ki-be a közvilágítás. Azt ajánlja, hogy vezessünk óvatosan. 


Rendben, tehát ennyi mozgástere van egy kormánypárti város vezetőjének. 

“Ugye milyen jó, hogy nem ellenzéki város vagyunk? Azoknál lehet, hogy fel sem kapcsolja a villanyt a szolgáltató!” – gondolhatnánk.

De nézzük mégis mit kezdenek ugyanezzel a helyzettel Baján, ahol ellenzéki a városvezetés:

Az ottani polgármester felkereste az áramszolgáltató regionális vezetőjét és elérte azt, hogy a mindszenti hétvégén – a temetőlátogatásokra tekintettel – Baját állítsák át ún. alkonykapcsolós üzemmódra, így már 2 napja tapasztalható a különbség: hamarabb kapcsol a közvilágítás. Az alpolgármester közlése szerint már dolgoznak a szolgáltatóval való szerződésmódosításon, hogy a lámpák ezentúl is alkonykapcsolós módban legyenek, mert ez jobban megfelel a lakosság igényeinek.


Tehát Kalocsán a kormánypárti polgármester nem tud mit tenni, szerinte ez nem az ő dolga. Hiába panaszkodnak a lakók. Az ellenzéki Baján viszont már a próbaüzeme zajlik az átállásnak és folyamatban van a szerződések módosításának előkészülete. 

Esetleg tanulni fog a kalocsai városvezetés a bajaiak példájából? Rájönnek, hogy mégis lehet mit tenni? Rendelkezik ehhez megfelelő kompetenciával a városunk vezetője? A sokszor elhangzott ígéretekből tudhatjuk, hogy a kapcsolatai megvannak.  

Meglátjuk. Reméljük a cikk fényt gyújt a megfelelő fejekben és utána az utcán is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek