2024 július 24. szerda
KezdőlapKözéletIdőközi képviselő-választás Kalocsán

Időközi képviselő-választás Kalocsán

Mint ahogy az közismert mindenki számára, 2020. április 1-én lemondott Jánosi György, a 7. számú egyéni választókerület képviselője. Rövid indoklásában lemondásának okaként munkahelyi elfoglaltságát jelölte meg.

 Jánosi György (Fidesz-KDNP-KJE) cselekedete sokakat meglepett, és egyedülálló a kalocsai önkormányzatiság újkori történetében!

Az időközi választás időpontját 2020. szeptember 20-ra írta ki a Választási Bizottság.

Elsőként a Fidesz-KDNP-KJE jelölő szervezet nevezte meg jelöltjét, Arnold Adrien pedagógus személyében. Közszájon forgott már néhány lehetséges név, de értesüléseink szerint Ők nem vállalták a jelöltséget, így az egyébként teljesen másik  körzetben élő tanárnőt indítja az említett jelölő szervezet.

Forrás: kalohírek.hu

Másodikként a nemrég alakult, dr. Bagó Zoltán által elnökölt Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület nevezte meg jelöltjét dr. Tóth Roland ügyvéd személyében. (Dr. Bagó és dr. Tóth a 2019-es választáskor még a Szívből Kalocsáért Egyesület oszlopos tagjai voltak!)

Szinte biztos volt, hogy a 2019-es önkormányzati választáson, független jelöltként kitűnő és kiemelkedő eredményt elért, a körzetben lakó dr. Vincze András jogász is indulni fog, erre szinte kötelezi az akkori nagymértékű választói bizalom. Harmadikként, a várakozásoknak megfelelően,  dr. Vincze András jelentette be indulási szándékát.

Forrás: Vincze András Facebook
Forrás: Dr. Vincze András Facebook

Néhány nap elteltével, közös sajtótájékoztatót tartott a Békés Kalocsáért Egyesület, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és a Szövetségben Városunkért Egyesület. Külön-külön kijelentették, hogy nem indítanak saját jelöltet a 7-es számú választókerület megüresedett képviselői helyéért, hanem arra kérik szimpatizánsaikat, hogy szavazzanak dr. Vincze András független jelöltre.

Másnap dr. Tóth Roland is bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől, és  arra kéri szimpatizánsait, hogy szavazatukkal ugyancsak dr. Vincze Andrást támogassák.

A 2019-es eredmények emlékeztetőül:

 1. Jánosi György   Fidesz-KDNP-KJE 294 szavazat
 2. Dr. Vincze András független 236 szavazat
 3. Dr. Pap Gizella Szívből Kalocsáért Egyesület 167 szavazat
 4. Hegedűs Zoltánné Farkas Erika Békés Kalocsáért Egyesület 161 szavazat
 5. Dr. Angeli Gabriella Szövetségben a Városért Egyesület-MSZP 58 szavazat

A győztes Jánosi György és a második legtöbb szavazatot kapó dr. Vincze András között csak 58 szavat volt a különbség!

Ezzel gyakorlatilag az előző választás összes ellenzéki résztvevője elfogadta a független dr. Vincze Andrást mint alkalmas és esélyes jelöltet. Ha mérlegre tesszük az akkori szavazatokat, érdekes eredményt kapunk:

 • Fidesz-KDNP-KJE=294 szavazat
 • Többi részvevő = 622 szavazat

Pár óráig úgy látszott, hogy az időközi választás „egy az egy ellen” fog megvalósulni, kormánypárti és nem kormánypárti jelölt között!

A fenti események következményeként már szinte várható volt, hogy még dr. Tóth Roland visszalépésének napján(!), a nyíltan a Fidesz-KDNP szekerét toló Mi Hazánk Mozgalom is bejelentette indulási szándékát.

Természetes, hogy a nemrég alakult párt megragad minden lehetőséget a közszereplésre, az viszont nyilvánvaló, hogy igyekszik gesztorának a Fidesznek lesni, és kiszolgálni minden kívánságát!

Igen valószínű tehát, hogy mögöttes szándékuk: megtéveszteni a szavazókat és megosztani a szavazatokat, ezáltal  mindenképp befolyásolni a választás eredményét!

Jelöltjük a 2010-2014-ig a Jobbik listáján képviselői mandátumhoz jutó Szabó Patrik, aki jelenleg a munkaviszonya által a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft-vel szoros függőségi viszonyban áll, így igencsak meglepő a részéről a jelöltség el/fel/vállalása, vagy éppen nem…

Augusztus 17-én zárult a jelöltséghez szükséges ajánlások leadása.

Forrás: pinteraukcioshaz.hu

Érdekes módon, még egy negyedik név is föltűnt a Választási Bizottság által közzétett jelöltek között.

Horváth Krisztián, aki azzal vált ismerté az elmúlt évben, hogy három körzetben is indultak családtagjaival. Mind a három körzetet elárasztották „Éljen a szovjet magyar barátság” föliratú tábláikkal, autóra szerelt hangfalakból sugárzott felvételeikkel!

Akkor sem értette senki, hogy a városban csak „Fekete Kéz” néven közismert Horváth Krisztiánt mi motiválja a képviselői mandátum(ok) megszerzésére, most viszont végképp érthetetlen, és a részéről teljesen komolytalan játéknak tűnik, hogy a tavalyi eredmények tükrében ismét próbálkozik. A 2019-es eredményeik:

 • 3-as körzet, Horváth Krisztián 49 szavazat (ebben a körzetben lakik),
 • 4-es körzet Horváth Krisztián (fia) 39 szavazat,
 • 5-ös körzet Kudettné Horváth Krisztina (lánya) 17 szavazat

Mint az eredményekből tisztán látszik, politikai babérok a 7-es számú körzetben sem fognak teremni a Horváth család egyik tagjának sem!

Akkor vajon miért szánja rá valaki az idejét, és a pénzét egy eleve esélytelen vállalkozásra??? A kérdést kérem tegyék föl a jelölt úrnak, ha megtiszteli Önöket a látogatásával!

Tehát summázva, a 7-es körzet képviselői helyére négyen pályáznak.

Ebből kettő a komoly, a másik kettő pedig indulásával valószínűleg és elsősorban csak a szavazatszám elvonására törekszik, sajnos a tiszta és nyílt választás, ezáltal a lakosság kárára!

A képviselőjelöltek, a szavazólapon való végleges elhelyezkedésük sorrendjében:

 1. Dr. Vincze András, Kalocsa, Alkotmány u. 35. független
 2. Arnold Adrien, Kalocsa, Árendás u. 26. Fidesz-KDNP-KJE
 3. Horváth Krisztián, független Kalocsa, Urbántanya 000148/38 Hrsz
 4. Szabó Patrik, Kalocsa, Vörösmarty u. 44. Mi Hazánk Mozgalom

Forrás: http://www.kalocsa.hu/e-ugyintezes-valasztas/idokozi-onkormanyzati-kepviselo-valasztas-2020/

A kampány hátralévő részét folyamatosan követjük, a jelölteknek bemutatkozási lehetőséget biztosítunk.

Önöknek, választóknak sikeres válogatást, értő fület, és éles szemet kívánok!  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek