Kezdőlap Közélet Gyűlöletbeszéd a városházán

Gyűlöletbeszéd a városházán

Dátum

Tegnap Kalocsa Város Önkormányzata rendkívüli testületi ülést tartott, melyen két sürgősségi napirendi pontot tárgyaltak. A szavazások lezárása után következtek a képviselői kérdések. Szabó Balázs kért szót. A Jobbikos képviselő kiemelte, hogy interneten kapott lakossági kérdéseket tolmácsol a polgármester felé. Ezek a következők voltak:

1.      Hogy függ össze egy szakmai alapon megírt, egy szakmai alapon beadott és elméletileg szakmai alapon elbírált pályázat és a politikai hovatartozás?

2.      Ön szerint van-e hazánkban politikai diszkrimináció?

3.      A csütörtöki beszéde esetleg a kalocsai „öszödi beszéd”?

4.      A csütörtöki beszédének utolsó mondatával mire gondolt pontosan?

A kérdések egyértelműen utaltak a hazai médiában néhány napja nagy port kavart Polgármesteri kijelentésre: “Köszönöm szépen ezt a kormányzati támogatást is. Ugye milyen jó, hogy nem ellenzéki város vagyunk?”. A dr. Filvig Géza facebook oldalán megjelent videót akkor több, mint 30 médium elemezte, köztük a legnagyobbak is. Pl. a 24.hu, a hvg.hu, az index.hu, az alfahir.hu.  A közösségi médiában pedig többezer hozzászólás született a témában.

Mivel a jelenlegi szabályok szerint a képviselőknek a polgármesterhez intézendő kérdéseket a közgyűlés napja előtt 48 órával írásban már le kell adnia, így a Szabó Balázs kérdéseire adandó válaszokon dr. Filvig Gézának 2 napja volt gondolkodni. 

A válasz az alábbi videón 9:00-től hallható:

Közzétette: 6300.hu – 2020. július 26., vasárnap

A polgármester a képviselői kérdésre zavartan olvasott fel egy előre megírt választ, szerencsére immár baki nélkül. Itt rendre visszaköszöntek az országos politikai kommunikációs toposzok, így ezekbe most nem kívánunk belemenni. 

Ominózus mondatát rosszul megfogalmazott mondatnak titulálta, majd kitért arra, hogy mindezt a baloldali sajtó forgatta ki. Visszaidézte az előző ciklus munkáját és az akkori városvezetés Font Sándorral való munkakapcsolatát, majd megnevezte Bolvári Ferdinánd és Bolváriné Gärtner Anikót felelősnek a kialakult helyzetért. (A Dr. Magóné és a DK érintettségével kapcsolatos spekulációk számunkra túl zavarosak, túl konspiratívak, így ezeket nem tudjuk komolyan venni sem.)

Nos, azt kell mondanunk, hogy a polgármester nem válaszolt a kérdésekre. 

A kialakult helyzet és az országos média rendkívüli érdeklődése ugyanis amiatt alakult ki, hogy Ő mondatában korrupció gyanújába keverte a Magyar Kormányt és az általa vezetett fideszes többségű kalocsai testületet. 

A további magyarázkodás több zavarba ejtő kijelentést is tartalmaz:

“nem hagyhatom szó nélkül, amit 2014-19 közötti ciklusban képviselőként megtapasztaltam, milyen az ellenzéki többségű városvezetés. Az előző, baloldali vezetés különböző fórumokon, elektronikus felületeken szidalmazta a kormányt, de amikor bajba kerültek – és elég sokszor volt ilyen -, akkor elkezdték volna a kormányzati kapcsolataikat és Font Sándor országgyűlési képviselőt keresni és segítségüket kérni. Lássuk be, azért az elég faramuci dolog, amikor az egyik oldalon szidalmazom azt, akitől később a segítséget várom.”

Véleményünk szerint Font Sándor és az előző vezetés munkakapcsolata nem függhetett a politikai identitástól és a személy vagy hivatali kapcsolattól. Font Sándor az alkotmányra esküdött fel és ennek szellemében végzi munkáját ahogy minden képviselő. Dr. Filvig Géza magyarázata alapján azonban úgy tűnhet, Font Sándor “büntethette” a korábbi önkormányzatot személyes ellentét, vélt vagy valós sérelmek miatt. 

“Azt sem hagyhatom szó nélkül, hogy abban, hogy a múlt heti pontatlanul megfogalmazott mondatból az országos fake news gyárak által felkapott hír legyen, nagy szerepe van Bolvári Ferdinándnak, aki máig nem tudta feldolgozni a választáson elszenvedett vereséget, és feleségének, aki főszerkesztőként jegyzi a magát baloldali függetlennek valló hírportálon.”

Ha a polgármester mondata rosszul megfogalmazott volt, akkor ennek tudjuk be a Bolvári család felé tett gyanúsítást is. Amennyiben van bizonyítéka ennek kapcsán, kérjük tárja ezt a nyilvánosság vagy az illetékes szerv felé. 

Ha viszont rosszul megfogalmazott mondatról van szó, az szakmai alkalmatlanságra enged következtetni, lévén a polgármester jogász végzettségű ember és a jog nem engedi meg a slendrián, pongyola fogalmazást. 

Ezen túl az ominózus polgármesteri videót annak közzététele előtt lett volna lehetőség korrigálni. Mivel ezt nem tették meg, így ezt helyénvalónak értelmezte a városvezető és annak munkatársai is. 

Szóval továbbra sincs válasz, így várjuk a magyarázatot. 

Korrupciót leplezett le véletlenül a városvezető? Hazugságot hallottunk? Vagy szakmaiatlan vezetése van a városnak?

Szabó Balázs nem fogadta el válaszként a polgármester által felolvasott, előre szerkesztett szöveget, de dr. Filvig Géza kérésére a fideszes többségű képviselőtestület szavazással a választ elfogadottnak tekintette.

Fontosnak tartjuk megjegyezni a következőket:

  1. A Polgármester (és bárki) felé érkező mindenféle fenyegető megjegyzést elítélünk és elhatárolódunk az ilyen magatartástól, és minden ilyen jellegű megnyilvánulástól. Polgármester Úr kérjük, ez ügyben tegye meg a szükséges lépéseket, mert az ilyen megnyilvánulásoknak nem szabad teret adnunk! Tegyük nyilvánvalóvá, hogy a kimondott/leírt szónak súlya van!
  1. Az elhíresült “Ugye milyen jó…?” kijelentést Kalocsa polgármestere tette és nem dr. Filvig Géza, a magánember. Egy polgármester megnyilatkozásai kapcsán pedig vannak írott és íratlan szabályok, melyeket követve lehet kérdőre és felelősségre is vonni a város megválasztott vezetőit. Szeretnénk világossá tenni, hogy mi és az országos média a város választott vezetőjét vonjuk kérdőre a politika és közélet szabályaihoz igazodva.

Nem tudunk elmenni szó nélkül amellett, hogy a polgármester a testületi ülés alatt végig szokatlanul idegesen, feszülten viselkedett. És még tőle is szokatlan indulattal, dühvel reagált a képviselői kérdésre. Szövegírója olyan, tőle idegen kifejezéseket mondatot ki vele, mint “horrorkoalíció”, “gyűlöletpolitika” vagy “gyűlölethadsereg”, de “baloldali trollkommandó”-nak nevezte a facebook posztja alatti többszáz – többnyire elégedetlen – kommentelőt (köztük kalocsai polgárokat) is illetve a vidéki független médiumoknak rendezett „Kinek fontos a független vidéki nyilvánosság? – És ki mit tesz érte?” elnevezésű konferenciát a “Gyűlölet Iskolájának” bélyegezte.  

A konferencia szervezői cikkünk írásával egyidőben nyílt levéllel fordultak a polgármesterhez, mivel Ő a teljes vidéki független médiát “fake news gyárnak” nevezte, gyaníthatóan anélkül, hogy ismerné őket. (Bár a kecskeméti kecsup.hu több cikkben is foglalkozott korábban Filvig ottani ügyeivel

Ezért nagyon úgy tűnik, a történet itt nem ér véget. Mindenesetre reméljük, hogy az internetes keresőkben a “Kalocsa” vagy “dr. Filvig Géza” keresőkifejezések használatakor nemsokára nem a helyi botrányokba botlanak legelőször az internetezők. 

A Polgármesterhez intézett nyílt levél itt olvasható:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

A legnépszerűbbek

Gondolatok az SZFE (Színház és Filmművészeti Egyetem) kapcsán

Felkaptuk a fejünket a hírre: átalakítják, átszervezik az SZFE-t. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásába kerül, alapítványi formában működik majd. Május 27:...

A Mi Hazánk is bejelentkezett a szeptemberi választásra

A Mi Hazánk Mozgalom saját jelöltet indít a szeptemberi időközi választáson. Július 29-én, szerdán délelőtt a Csilás parkban tartott sajtótájékoztatón Szabadi István,...

Újabb bejelentés az időközi választások kapcsán

A mai napon délelőtt dr. Tóth Roland a Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület nevében rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. A Kalocsa 7-es számú...

Egységben az erő – Sajtótájékoztató

28-án délután Sajtótájékoztatóra hívta a kalocsai médiumokat Bolváriné Gärtner Anikó, a Békés Kalocsáért Egyesület elnöke. Az ellenzéki pártok és...