2024 május 21. kedd
KezdőlapKözéletHAGYOMÁNY, TUDÁSÁTADÁS, KÖZÖSSÉG - KOVÁCS LÁSZLÓ SZÉKFOGLALÓJA

HAGYOMÁNY, TUDÁSÁTADÁS, KÖZÖSSÉG – KOVÁCS LÁSZLÓ SZÉKFOGLALÓJA

Megtartotta akadémiai székfoglalóját Kovács László fazekasmester, a népművészet mestere, a Magyar Örökség-díjas kalocsai Fazekasház alapítója. Az MMA levelező tagját a Népművészeti Tagozat vezetője, Kékedi László köszöntötte az eseményen, aki egyben annak levezető elnöke volt. A laudátor Imre Károly, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat Közművelődési Intézetének nyugalmazott igazgatója volt, aki pályájával kapcsolatban Illyés Gyulát idézte: „Emberi életünk leglényegesebb teendője tehát, hogy kedv és lélekemelő közösséget alkossunk”.

Kovács László eddigi pályafutása egyik sarokpontja a közösség építése, annap középpontjában saját alkotóházával, melyben harminc éve közösen alkot Madár Helgával. Az eltelt években a nyári táborok mellett közel kétszázötven alkalommal nyílt meg a ház, befogadva másokat, határon innen és túlról. Ezek mellett a népművészeti tagozat újdonsült tagja arról is mesélt, hogyan tanult másoktól, s miért nem az anyagi megfontolások az elsők egy nemzetközi fesztiválon való részvételekor.

Tudását már az a tizenhét volt inas is bizonyíthatja, aki az eltelt években szabadult a műhelyből, s hiszi, hogy az utánpótlás figyelése, a tehetséggondozás, az utánkövetés nemcsak elméleti fogalmak, hanem súlyos felelősséget rárovó, mégis örömteli feladatok az életében. A népe közönségben ehlyet foglalt egykori tanítványa is, aki ma már maga is szeretné átadni a tudását, ugyanúgy, ahogyan ő kapta: figyelemmel, kölcsönös tisztelettel és teljesen ingyenes módon.

Pécsi Györgyi, az MMA elnökségének képviseletében kiemelte, hogy Kovács László folyamatosan arról beszélt saját sikerei helyett, hogy hogyan építi a hagyományt, hogyan szervezi a hálózatot, hogyan teszi folytonossá azokat az értékeket, amelyek nélkül lehet talán élni, de nem érdemes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek