2024 május 21. kedd
KezdőlapPolitikaPedofil bűnsegéd kegyelme

Pedofil bűnsegéd kegyelme

Február 2-án pattant ki az évtized politikai botránya. Ekkor derült ki, hogy 2023-ban Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgató helyettesének Kónya Endrének, akit azért ítélt a bíróság jogerősen börtönbüntetésre, mert segédkezett főnöke pedofil bűncselekményének eltussolásában azzal, hogy az egyik gyermeket vallomása visszavonására kényszerítette.  A vád szerint 2004 és 2016 között Vásárhelyi János az intézet igazgatója bizonyítottan tíz kiskorút kényszerített orális szexre. Először 2011-ben indítottak eljárást ellene, amit rövid időn belül lezártak. 2016-ban újra indult az ügy, amikor a gyermekotthon egyik lakója öngyilkos lett az igazgató szexuális bántalmazása miatt. Az igazgató ellen több gyermekotthon lakó is feljelentést tett orális szexre történő kényszerítés miatt.  A gyermekotthon korábbi vezetői korábban magas rangú állami kitüntetésekben részesültek, a külvilág is köztiszteletben álló személyeknek tekintette őket. Kónya Endre igazgatóhelyettest a bíróság jogerősen három év négy hónap börtönbüntetésre ítélte kényszerítés miatt, és öt évre eltiltotta a foglalkozásától és a közügyek gyakorlásától. Vásárhelyi Jánost nyolc év szabadságvesztésre ítélték.

Ezeknek a tényeknek az ismeretében részesítette kegyelemben Novák Katalin köztársasági elnök 2023. áprilisában Kónya Endrét a pápa magyarországi látogatása alkalmából.  Megmentve ezzel a pedofil segítőt börtönbüntetése letöltésétől. Üzenve ezzel a társadalomnak, a gyermekvédelem csak a politikusok és a velük jó kapcsolatokat fenntartók gyermekeire vonatkozik.

Majdnem egy év telt el a kegyelemben részesítés óta és csak ez év február 2-án, a 444 internetes újság tájékoztatása után jutott a nyilvánosság tudomására.  Majd három nap teljes csend a kormányzati kommunikációban, mintha semmi sem történt volna. (közvéleményt kutattak.) Ezalatt az idő alatt az ellenzékinek nevezett pártok össztüzet zúdítottak a köztársasági elnökre. A Sándor-palota közleményt adott ki, eszerint „Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet.”, de azt nem közölték, hogy egy pedofil bűnsegédnek miért jár. A kormánypárti média még megpróbálja mentegetni az elnököt, minden törvényszerű volt…

 „Undorodom a pedofíliától” – ennyit mondott érdemben Novák a kegyelemről február 6-i sajtótájékoztatóján, magyarázatot viszont továbbra sem adott a pedofil bűnsegéd kegyelméről. Közben az is kiderült, hogy a kegyelmet Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek is jóvá kellett hagynia, noha ezt meg is tagadhatta volna. Még egy kis sárdobálás az „ellenzékre” a kormánypárti médiában, közben Novák Katalin megkapja a „selyemzsinórt” és február 11-én lemond.

Követi őt Varga Judit egykori igazságügyi miniszter, aki a kormány nevében aláírta a kegyelmi kérvényt. Facebook-posztban számolt be arról, hogy minden politikai tisztségtől visszavonul. Mindketten felelősséget vállaltak tettükért, de magyarázattal ekkor sem szolgáltak. Képbe kerül a pedofil botránnyal kapcsolatban Balog Zoltán a református egyház püspöke is. Novák Katalin egykori mentora. Ő a köztársasági elnök tanácsadójaként győzködte az elnököt arról, hogy kegyelemben kell részesíteni a pedofil bűnsegédet. A botrány után lemondott zsinati elnöki tisztéről, viszont továbbra megtartotta püspöki pozícióját. Most ott tartunk, hogy mindhárom főszereplő elismerte, hogy hibázott, de egyikük sem kért bocsánatot. A kormány pedig média nyaloncaival, áldozatot kíván csinálni a három pedofil simogatóból. Pedig nem ők, hanem az érzelmileg és egzisztenciálisan kiszolgáltatott megrontott fiatalok és az öngyilkos gyermek az áldozat. Amíg a kormány nem kér tőlük bocsánatot, addig támogatja a képmutató gyermekvédelmet.

A Fidesz összezárt. Érvényesítik Orbán Viktor által a Fidesz XXVIII. kongresszusán kihirdetett 11. parancsolatot. „A politikában szükség van a 11. parancsolatra. Ez úgy hangzik: Ne mondj rosszat fideszes társadról!”

-Moci-

Ez egy olvasói vélemény, amely nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek