2024 június 12. szerda
KezdőlapKözéletFidesz ajándék a Magyar Államnak

Fidesz ajándék a Magyar Államnak

„Doktor” Semjén Zsolt, Kalocsa város díszpolgára, a KDNP első embere volt az a személy, akinek az előterjesztése után szavazta meg a parlament 2021. december 14-i ülésén, hogy száz évre ingyen a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye kezelésébe adják a 1019/3 és 1019/4 helyrajzi számon jelzett ingatlanokat, vagyis a Szentháromság tér nagy részét.  A Szentháromság tér helyett így új útnak kell épülnie, hogy Kalocsa belvárosi közlekedését tehermentesítsék. Erről Font Sándor a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: “Az ehhez szükséges tervezési és kivitelezési költségek fedezetéhez pedig bírom Miniszterelnök Úr támogatását”

Az ígéretek elhangzottak: 2021. december 15.

A miniszterelnök támogatása és az országgyűlési képviselőnk ígérete annyit ért, mint döglött lovon a patkó. Két évig semmi érdemleges dolog nem történt egy elkerülő út építése érdekében. Most egy másik KDNP-s nagyokos a „merénylet” évfordulójára napra pontosan, 2023. december 14-ére, készített elő hasonló akciót.

-Úgy látszik a KDNP „csontig be kíván nyalni” az őket parlamentbe segítő Fidesznek.-  

De lássuk csak, mi is ez a „keresztény” cselekedet, amit polgármesterünk „karácsonyi” ajándékként átnyújtott a kalocsai lakosoknak:

 „Kalocsa város önkormányzatának képviselő-testülete, kifejezi azon szándékát, hogy a Magyar Állam részére kezelésbe át kívánja adni, a Kalocsa Kossuth Lajos utca, Szentháromság tér és az 51-es közötti szakaszt, Petőfi Sándor utca szakasza, Kossuth utca és a tervezett elkerülő-átkötő közötti szakaszt, a tervezett átkötő út és a Hunyadi János utcából a tervezett elkerülő utcától Batthyány utcáig terjedő szakaszt és a Batthyány utcát.”

Erről szavaztak városunk képviselői, akiket mi delegáltunk szavazatainkkal lakóhelyünk képviselő-testületébe, hogy öt éven keresztül gazdálkodjanak Kalocsa város vagyonának megőrzéséért és gyarapításáért és lakóhelyünk felvirágoztatásáért.

Vajon mi lehet a háttérben, hogy ilyen előterjesztés került képviselőink elé?

-Mert az állam vagyon átadása nélkül is megépíthetné az országgyűlési képviselőnk által megígért elkerülő utat. Nem tudom miért (valószínűleg azért, mert a kormánypártok egyetlen tagja sem határolódott el ettől a kijelentéstől), de eszembe jutott egy Fidesz prominens megnyilvánulása:

„Az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, ez ugyanaz, mint a Lölő-jelenség Magyarországon. A Lölő-klán, a Biden-klán: a kirakatban lopunk, csalunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét, förtelem mind a kettő” – erről Pesty László dokumentumfilmes rendező beszélt egy tusványosi fórumon. Csak remélni tudom, hogy a polgármester által beterjesztett indítványnak semmi köze a Pesty-féle Fidesz világhoz! Mert akkor azt meg is valósítják. Még egy dolog eszembe jutott a vagyonátadás kapcsán. Mégpedig a Büntető Törvénykönyv. Javaslom városunk képviselőinek is ennek böngészését!

Csak néhány idézet:

„Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el.”

A vagyoni hátrányt a következőképpen határozza meg a jogalkotó a Btk. 459. § (1) bekezdésben:

 16. kár: e törvény eltérő rendelkezése hiányában a bűncselekménnyel a vagyonban okozott értékcsökkenés;

17. vagyoni hátrány: e törvény eltérő rendelkezése hiányában a vagyonban okozott kár és az elmaradt vagyoni előny.”

EH 2019.09.B15 I. Az önkormányzati testület működése során döntéseit természetes személy tagjainak szavazata által hozza meg. A testület tagjai a testületi döntést létrehozó szavazataikért felelősséggel tartoznak, mely felelősségük a testületi döntésben nem oldódik fel (nem tűnik el).

Az önkormányzati képviselő testületben elfoglalt helye és a gazdálkodás során kifejtett képviselői tevékenysége megalapozhatja a büntetőjogi felelősségének vizsgálatát, ha leadott szavazatával beláthatóan olyan döntés meghozatalához járul hozzá, amely valamely bűncselekmény törvényi tényállásának ismérveit valósítja meg (Btk. 376. §).

Persze nem hiszem el, amit polgármesterünk állít, hogy ha minden írásos állami garancia nélkül átadjuk az előterjesztésben szereplő utcák kezelési jogát a Magyar Államnak (mennyi időre? örökre?), akkor megvalósul az elkerülő út megépítése. Hiszen négy és féléves uralkodása alatt Kalocsa nem kis vagyonvesztést szenvedett el. (Szentháromság tér, Kalocsavíz Kft., Kalocsai Kórház, iskolák, ….) Dr. Filvig Géza közösségi oldalán megnevezte azokat az önkormányzati-képviselőket akik szerinte nem akarják hogy megépüljön az elkerülő út, pedig csak nem láttak garanciát annak megépülésére. Most én is megnevezem azokat az önkormányzati képviselőket, akik igennel szavaztak az említett útszakaszok kezelői jogának ingyenes átadására:

Dr. Filvig Géza

Kákonyi István

Pécsi Vivien

Simon Zoltán és a Jogi és Ügyrendi bizottság két tagja:

Borbola Péter

Illés Péter

Természetesen nem az én feladatom megállapítani, történik-e törvénysértés, amennyiben átadja a képviselő-testület a fent említett területeket a Magyar Államnak, az azonban biztos, hogy az átadással vagyonvesztés éri Kalocsa városát.

Én csupán arra hívnám fel a polgármester és a fenti képviselők figyelmét, hogy nem ártana végiggondolni cselekedetük jogi és erkölcsi következményét!

-moci-

Ez egy véleménycikk, nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek