2024 július 15. hétfő
KezdőlapKözéletÉrsekség kontra városvezetés - 2:0

Érsekség kontra városvezetés – 2:0

Az elkerülő út ügye tovább bonyolódik. Mint ismeretes a képviselő testület múlt heti ülésén az ellenzéki képviselőknek és dr. Körmendy Szabolcsnak köszönhetően nem fogadta el Filvig Géza polgármester indítványát a város néhány útszakaszának állami kézbe adásáról.

Szerkesztőségünk döbbenetes információkhoz jutott azzal kapcsolatosan, hogy a polgármester hogyan vezette félre hónapok óta a saját testületét és ezen keresztül a kalocsaiakat a Szentháromság teret elkerülő úttal (és egyéb ügyekkel) kapcsolatban. Ezeket a visszaéléseket az ünnepek után több cikkben fogjuk bemutatni. 

Az elkerülő úttal kapcsolatban a mai napon szerkesztőségünkhöz eljutott egy, az Érsekség által a az önkormányzatnak küldött levél. Ezt az Érsekség az fent említett testületi ülés után írta. Meglepődve olvastuk mindannyian, hogy mennyi félreértés, mellébeszélés és téves információ jut el a lakossághoz, a képviselő-testülethez és az érsekséghez is az elkerülő út kérdését illetően. Lehet, hogy ez így elsőre meredek kijelentésnek hangzik, de idézünk a Dr. Bábel Balázs által írt levélből (a teljes szöveg a cikk végén vágatlan, aláírt, lepecsételt formában is megtalálható!):

„Sajnálattal kell tudomásul vennem, hogy sorozatosan, több éve - értem ezalatt a Szentháromság téren végzett felújítási/régészeti feltárási munkánkkal kapcsolatos megkereséseinket/testülethez intézett kéréseinket, beadványainkat - nem juttatják el a Képviselőtestületnek, annak ellenére, hogy jelentős horderejű döntésekre lett volna szükség, ezzel zavart keltve az érsekség és a város kommunikációjában.”

Úgy tűnik, a város fideszes vezetése Filvig Géza polgármester irányításával szándékosan torzítja az információkat, és – ahogy azt a legutóbb képviselő-testületi ülésen is hallhattuk – csak külön könyörgésre hajlandó a testület tagjaival megosztani azokat. Vagy még úgy sem. A levél több olyan korábbi megkeresésre is hivatkozik (keltezés szerint!), amelyről a képviselők egy része semmilyen tudomással nem bírt!

Az is világossá vált, hogy a polgármester és szűk köre egyértelműen a saját anyagi és/vagy politikai haszonszerzésére próbálja fordítani a kalocsai lakosok által megszenvedett elkerülő út hiányának kérdését. Az érseki levél arra is többször nyomatékosan kitér, hogy az érsekség semmilyen körülmények között nem járul hozzá a történelmi belváros régi épületeinek ledózerolásához (ahogyan ezt a polgármester szeretné), mert arra szakmai indok egyszerűen nincs. Az egyetlen magyarázat a fidesz-közeli káderek anyagi előnyhöz juttatása lehet. Ennek érdekében próbálta a testület torkán lenyomni az érintett útszakaszok állami kézbe adását is. Szerencsére a jelen lévő ellenzéki képviselők ezt megakadályozták (egyelőre).

Nem egészen világos számunkra az sem, hogy ha a kormányzat ígért pénzt az elkerülő út megvalósítására, akkor ennek miért feltétele az utak állami kézbe adása? Számtalan egyéb támogatási forma is létezik, igaz, hogy ezekben az esetekben a kalocsaiaknak is volna beleszólásuk a dolgok alakulásába, míg ha állami kézbe kerülnek az utak, akkor valaki más, valahonnan messziről fogja eldönteni, hogy merre közlekedjünk.

A levél szintén hangsúlyozza, hogy az egyházmegye szakmai segítséget is tudna adni a városrendezési feladatok (főként az elkerülő út problémájának) megoldásához:

„Végezetül továbbra is javaslom, hogy átfogóbb, megalapozottabb vizsgálatokat készítsenek a belváros, a város forgalomtechnikai elemzéséről és terveiről, mérlegeljék, milyen városrendezési eszközöket lehet annak érdekében alkalmazni, hogy a történeti városrészhez méltó és a belvárosi lakóövezet nyugalmát biztosító forgalmi megoldás szülessen. Ennek érdekében ismételten szakmai segítségünket is ajánljuk.”

Filvig ezt sem fogadja el, inkább kecskeméti, és még ki-tudja-honnan szerzett „szakértőkre” bízza nagy pénzekért az elkerülő út megvalósításának előkészítését. Itt kell megjegyeznünk azt is, hogy ugyanilyen érzésünk van a kalocsai fiatal mérnökökből álló önkéntes(!) tervezőgárda, a K.arc lesöpört, meg sem hallgatott terveivel, alaposan előkészített szakmai anyagaival kapcsolatban is. Persze Kalocsán Filvig Gézán kívül senki nem ért semmihez…

Sajnos egyelőre nem nagyon van okunk reménykedni a helyzet normalizálódásában. A polgármester a – számára sikertelen – testületi ülés utáni percekben készített posztjában egyértelműen Kalocsa város lakosságának tudtára adta, hogy mindenképpen keresztülviszi az akaratát; átgázolva lakókon, testületen, Érsekségen és a józan észen is.

Frissítés: A 20-i rendkívüli képviselő-testületi ülésre újból beviszi a polgármester a már egyszer a bizottságok, és a testület által is elutasított előterjesztést, most sürgősségi napirendben. Vajon miért ilyen sürgős?

Talán érzi, hogy már nem sokáig teheti ezt…

Az önkormányzathoz eljuttatott teljes levél:

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek