2024 július 20. szombat
KezdőlapKözéletKampánynyitó, vagy/és közmeghallgatás? 

Kampánynyitó, vagy/és közmeghallgatás? 

Közmeghallgatásra várta az érdeklődőket november 16-án a kalocsai önkormányzat képviselő-testülete. Dr. Filvig Géza polgármester felvezetőjében érzékelve a lakókban, a városvezetéssel szemben megfogalmazódott, „nincs érdemi megvalósított projektje az elmúlt 4,5 évben, nincs jövőképe és koncepciója a város fejlesztéséről” problémát, előhúzott a cilinderéből több, milliárdokat igénylő tervet. Álomképeket (stocfotókat) láthattunk egy wellness szállodáról, melynek lehetséges helyszínét – a  foktői úti volt laktanya sportpálya részét – már több éve, és azóta is több alkalommal bemutattuk. Ehhez viszont illett volna legalább a jelenlegi állami területet megszereznie az önkormányzatnak. Szó esett egy 2024-2040 között megvalósítandó turisztikai fejlesztési koncepcióról is; meszesi fogadó-épülettel, meszesi szabadtéri színpaddal, kishajó kikötővel (már van) és buszparkolókkal – továbbá a volt Érseki Magtárba megálmodott Hungarikum Múzeummal, a laktanyába Haditechnikai Parkkal (újabb Múzeum), és Meseparkkal (újabb beépítés) az Érsekkertbe.

Újra előkerült az uszoda fejlesztése is, miközben – más városokkal ellentétben – és az egyharmadára csökkent gáz – és áramár ellenére sem sikerült nemhogy fejleszteni, de újranyitni sem.  

Újabb vágyálmok is megfogalmazódtak a közmeghallgatáson például, hogy az új Duna-híd majd minden gazdasági bajunkat megoldja, illetve a reptérből talán lehetne logisztikai központ felvetésekkel, melyről tudható, hogy általában kevés munkahelyet teremt és csekély a magas képesítésű szakember igénye.

A KÖZMEGHALLGATÁS EZT KÖVETŐEN A „KÖZ” KÉRDÉSEIVEL ÉS KRITIKÁIVAL FOLYTATÓDOTT.

Egy helyi vállalkozó, azzal a felütéssel kezdte, hogy a vágyálmok helyett, most jöjjön a valóság. Kérdéseit dr. Körmendy Szabolcsnak a Közbeszerzési Bizottság elnökének szegezte, miszerint, miért más települések vállalkozóit bízzák meg rendre a különböző beruházások alkalmával? Példaként említette, hogy az új óvoda építése során 9,5 millió Ft lett leszámlázva egy földmunkára, mely számításai szerint, 1,5 millió Ft-ért is elvégezhető lett volna.

Arra is választ várt, hogy a korábban a telephelyéről kijutást segítő három útból, mára már kettőt lezárták, egy pedig csak részlegesen használható. Miért? Megemlítette, hogy a különböző városi rendezvényeken is pl. szekszárdi vállalkozókat bíznak meg. Miért? Dr. Körmendy Szabolcs írásban ígért válaszokat a kérdésekre.

A következő felszólaló, arra hívta fel a figyelmet, hogy addig nehéz turisztikai fejlesztésekről komolyan beszélni, amíg a Malom utca környékén is sáros úton és pocsolyán kell keresztül vergődnie a közlekedőknek. Az út fel van törve, közterület és járda lezárások vannak.

A HÍDRÓL LEJÖVŐK A MÓRA FERENC UTCÁN FOGNAK KÖZLEKEDNI?

A következő lakó azon véleményének adott hangot, miszerint az új Duna-híd dél-nyugati elkerülő útja úgy tűnik, hogy nem fog megvalósulni, és ez a forgalom majd a Móra Ferenc utcán fog áthaladni, ami jelentős forgalomnövekedést és veszélyeket fog okozni. Erre vonatkozóan Filvig Géza polgármestertől érkezett válasz, mégpedig, hogy az Európai Unió a hibás, mert nem jönnek a (pl. a lopások miatt felfüggesztett-szerk.) pénzek. Egyébként ez nem városi, hanem állami fenntartású út.

ÚJ DUNA-HÍD ÉS A VONATKÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE?

Az újabb kérdező a városban tapasztal fakivágások és pótlásuk elmaradásának miértjeire kereste a választ. Ilyen fakivágások történtek a Mócsi úton, a Szent István úton, illetve a Kígyó utcában is. Az is megemlítésre került, hogy a Kossuth Lajos utcai buszmegálló iszonyatos állapotban van, melyet sürgősen fel kellene újítani. Véleménye szerint, a korábban megvalósított Kalocsa Szíve projekt tönkretette a városképet, mely szerinte a jelenleginél szebb volt. Felvetette, hogy gondolkodott-e a városvezetés az új Duna-híd megépülése kapcsán a kalocsai személyvonat közlekedés helyreállításán? A polgármester válaszában az “Élhetőbb város” programtervről beszélt, melyben szerepelnek bizonyos felújítások, de ennek nincs meg a pénzügyi fedezete és ezért le van állítva a program.  

OSZTÁLYZAT

Egy hozzászóló, korábbi szokásához hűen osztályozta a városvezetés tevékenységét – melyet hármas alá értékelt, … egy tízes skálán. (!)

MIRE UTAL A MISKEI ÚTI MOLINÓ?

Kérdést intéztek a polgármesterhez, miszerint nem érzi-e kínosnak, hogy immár egy éve olyan nagyméretű molinó „köszönti” a Miskei úton a városba érkezőket, mely valamiféle közpénzek szabálytalan felhasználására, vagy/és eltüntetésére utal:

Közvagyon + Polgármester = Magánvagyon?

A polgármester válaszában rágalomnak minősítette a feliratban megfogalmazott vádakat, de neki ezt közszereplőként tűrnie kell.

LAKTANYA HASZNOSÍTÁS, A MUNKÁSSZÁLLÁS A JÖVŐKÉP?

A laktanya hasznosításának elmaradását firtató kérdésre pedig Filvig, a Fidesztől már megszokott manipulatív választ adta, miszerint ezt a jövő évben (választások éve) Kalocsa fogja eldönteni, hogy munkásszállóként fog üzemelni, vagy migránsokat fognak idetelepíteni. (Kicsoda? Csak a fideszes kormány tudna ilyen döntést hozni, aki minden ilyen tervet elutasít)

A SZENTHÁROMSÁG TÉR ELKERÜLŐ ÚTJÁNAK PROJEKTJE SEM HALAD

A város főterét elkerülő új út kérdése is felmerült a közmeghallgatáson, melyre vonatkozóan – már megint – politikai és nem szakmai választ adott a polgármester, miszerint az ellenzéknek nem érdeke, hogy ez megvalósuljon. A kényszerképzetekkel szemben azonban, információink szerint az érintett lakók kértek műemlékfelügyeleti védelmet az ott lévő házaikra.      

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek