2024 június 12. szerda
KezdőlapKözéletTízezer vendégmunkást vár Kalocsára és a térségbe a polgármester 3 éven belül.

Tízezer vendégmunkást vár Kalocsára és a térségbe a polgármester 3 éven belül.

A november 16-i közmeghallgatáson Bolvári Ferdinánd a laktanya sorsát firtató kérdésére adott válaszában beszélt erről a polgármester.

Bolvári kérdésében kifejtette, hogy korábban tervek szóltak az épületek felújításáról, és arról, hogy a laktanyát modern lakóépületekké alakítanák át. Ezek az ingatlanok a város szociális- és bérlakás-problémáinak megoldásában is segíthetnének. Ugyanakkor aggódott azért, hogy a híresztelések szerint nem történt semmi és felújítás helyett konténervárost
terveznek a laktanya gyakorlópályáján vagy más szabad területein a majd itt elszállásolandó vendégmunkásoknak. A kérdés tehát arra irányult, mi az igazságtartalma ezeknek a híreknek, és miért nem történt eddig semmi a laktanyában?

A polgármester reakciója a hallgatók számára azonban válasz helyett inkább számos
nyugtalanító kérdést vetett fel.

Filvig Géza válaszában kifejtette, hogy a laktanya jövője két irányt vehet. Vagy segítve Paks 2 építési munkáit vendégmunkásokat szállásolnak el a területén, vagy migránsokat telepítenek ide. Filvig állítása szerint ezt Kalocsa fogja eldönetni jövőre.

Elmondta, hogy már 2024-ben 1800 fő külföldi munkavállalóra számítanak, 2025-ben pedig 4-5000-re. A következő évben azonban várható a 8-10ezer fős létszám is.

Megtudhattuk továbbá, hogy a laktanya a PIP Kft. tulajdona (a terület tulajdonjogát Filvig Géza polgármestersége idején kapta meg a Kft. Ebből a városnak haszna nem származott), a lakóterület kialakítását pedig az orosz fél fogja végezni.

A polgármester megismételte, hogy “migránsokat akarnak idetelepíteni”! De továbbra sem tudtuk meg, hogy kicsodák? Hiszen Ő a polgármester. Ez kizárólag az ő és a kormány hatásköre. És utóbbi 2026-ig nem is fog változni.

A válaszok alapján úgy tűnhet, hogy itt bizony már minden eldőlt. Sokezer vendégmunkás érkezik és a polgármester a jövőre esedékes újraválasztási kampányának egyik motívuma az lesz, hogy ha nem őt választják, akkor migráns-gettó lesz a laktanyában.

Vajon lesz ember, aki ennek a kijelentésnek még hitelt ad?

Bolvári Ferdinánd és Filvig Géza kérdezz-felelekje

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek