2024 július 20. szombat
KezdőlapKözéletKalocsa átfogó sorvadásba taszítása 2024-2040

Kalocsa átfogó sorvadásba taszítása 2024-2040

Az idei közmeghallgatást megelőzte Polgármester úr rövid prezentációja, mely tartalmatlansága ellenére városunk átfogó fejlesztését volt hivatott bemutatni. Nagyon szomorúnak tartom, hogy egy minden egyes elemében gyenge, alaptalan, gondolatoktól mentes semmiséget láthattunk, mely sajnos az egyetlen komolyan vehető (?) összegzése a városvezető terveinek.

Indító téma: a Főteret elkerülő út
Polgármester úr felütésként szomorúan jelezte, hogy a hibás koncepció mentén megalkotott tervezetét akadályozza, hogy az érintett ingatlanok közül feltehetően a Hunyadi utcai, bontásra szánt lakóházat civil oldalról védetté szeretnék nyilvánítani. A városvezető nem-elkerülő terve (ne nevezzük elkerülőnek, mert csak a Katona-ház kertjének és a Belváros élhetőségének tönkretételére lesz alkalmas, másra nem!) a ház helyén parkolókat szeretne létesíteni. Értik? Egy csodaszép, helyi átlagnál jobb állapotú, a Belváros értékét szervesen emelő homlokzatú házat dózerolnának és helyén betonoznának. A műemléki védelem kapcsán Filvig Géza gyanakvását fejezte ki, mondván már sok-sok éve itt áll ez a ház, miért épp most kérték a védettség alá helyezést.

Polgármester úr!

A védettségnek több célja van. Többek között és leginkább az értékmentés: amikor valakinek hibás szándékok mentén értékrombolás a terve, meg kell védeni az egyedi, értékes építményt. Alapvető tehát a polgármester tájékozatlansága. Külön szomorú, hogy a beterjesztett terv szerinti út a dózer nélkül is simán kialakítható, a ház tényleg csak a betonparkolók létesítését akadályozza. Polgármester úr állításával ellentétesen ráadásul nem lesz a történelmi közegbe belevágott új kacskaringó által komfortosabb a város közlekedése, hiszen csak a Belváros szűk terei közé fogja behúzni a forgalmat. Önmagában pedig az is elkeserítő, hogy a világszintű válsághatások (COVID, recesszió, stb.) mellett ez az egyetlen csak és kizárólag kalocsai, specifikus ,,nagy ügy”, amely Filvig úr asztalára került, de semmit nem sikerült megoldani belőle, sőt.

1. Hungarikum Múzeum az Érseki Magtárban
Érthető, hogy egy alulhasznosított, régi, szép épületet jó volna felújítani és ismételten, új funkcióval hasznosítani. A polgármesteri terv a kalocsai hungarikumokat szánja a Magtárba. Ugyanakkor a kalocsai népművészet és paprikatermesztés szakszerű, komoly kutatásokkal és munkával megtámogatott bemutatása a Viski Múzeumban ma is megtekinthető, ott zajlik évtizedek óta. Miért nem a városi múzeumunk felújítását és bővítését igyekszik az önkormányzat elérni végre? Vannak erre tervek, a múzeumban komoly szándékok. Hiszen a Viski Károly Múzeum maga a kalocsai hungarikumok múzeuma. Az épület kicsi a növekvő tárlatnak, hullik szét, korszerűtlen. Érhetetlen a Viski évtizedes negligálása, ami már Év múzeuma címet is nyert valaha.

2. Kalocsai Úszás és Vizilabda Centrum és Balneológiai Központ
Csodálatosan hangzik a fentebbi, megjegyezhetetlenül hosszú név. Pofonegyszerű az olyan kifejezésekkel dobálózni, mint ,,szaunavilág” és ,,balneológia”, valamint ,,rekreáció”, de mélységekbe, részletekbe most sem lettünk beavatva. Szintén csábító az internetről könnyen elérhető, standard uszodai fotókat bemutatni, amelyeknek semmi közük városunkhoz. De ezek nem tervek! Minimálisan sem. Miközben nagyon egyszerű volna a feladat: szükség volna előzetes vizsgálatokra, ami alapján elkészíthető a fejlesztés koncepciója. Ezt követően a szükséges forrás előteremtése és végleges tervek kellenek. Ehhez képest a csekély konkrétum, amink van, még Bálint József idejéből származik, amiben az uszoda-terv új főbejárata elé helyeztek a látványterveken egy gigantikus, piros, merev paprikaszobrot. Ettől a képzettől nem tudtunk továbblépni 2017 óta.

3. Haditechnikai park
Ismét felbukkant a haditechnikai park gondolata, mely még Török Ferenc idejéből származik. Látszik, hogy a két óriási laktanyát a város sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja. A Foktői úti laktanya egy részét talán érdemes sok-sok pénzből haditechnikai parkká fejleszteni, talán nem. Viszont az érzékelhető tehetetlenség mellé felsorolnék néhány további gondolatot, hátha inspirálóan hatnak: bérlakásprogram, campus, további bérelhető irodák, laborok, nyugdíjasotthon, kollégium, közlekedési infrastruktúra. Ezekben talán nagyobb a fantázia, talán nem.

4. Reptérfejlesztés
Polgármester úr maga rántotta le a leplet a reptérfejlesztés várható hatásairól, mikor ismertette, hogy a 335 hektáros területnek mindössze 8 %-a van Kalocsa kezében. Azt is elmondta, hogy nincs konkrét elképzelés a hasznosításra. Talán erről akkor ennyit, hiszen sem ő, sem környezete nem tud (és gondol?) többet.

5. Meszesi kikötő fejlesztése
Polgármester úr szavaival csak egyet lehet érteni, hiszen méltatlanok a jelenlegi állapotok.
Fontos, örvendetes a kikötői promenád ötlete, támogatandó a fejlesztés. Nagyon szépek a
vázlatok, még szebbek az internetről könnyen elérhető standard fotók parkokról, épületekről. Ha ebből nyer a város inspirációt, szuper lesz. Szerencse, hogy nagyon könnyen látható majd, hogy ezek is csak internetes fotók maradnak vagy engedélyezett tervekké válnak valamikor – van egy tippem. De van talán egy relevánsabb felvetés Meszes témában. Végre egyszer a bicikliút is fel lesz újítva sík, biztonságos, jelzésekkel felfestett aszfaltútként? Vagy zötyögünk tovább a promenád felé?

6. Parkoló + 7. Mesepark
2023-ban ott tartunk, hogy Polgármester úr még mindig, mindenhová parkolókat akar telepíteni zöldterület és értékes épületek helyére – ezúttal az Érseki Lovarda mellett, az Érsekkert teljesen elhanyagolt részét pedig kertépítészeti rekultiválás helyett mesterséges tárgyi elemek sokaságával tömné tele. Szeretném elmondani, hogy ezzel szemben a világon már talán majdnem mindenhol tudják, hogy ahol parkoló létesül, ott többletforgalom is létesül. Tehát ezzel nem oldja meg a közlekedési gondokat, csak ront rajta. Az pedig, hogy továbbra is egy hajdani arborétumba képzeli el a városi nagyrendezvényeket, szintén sok alapigazsággal és észszerűséggel megy szembe, ezért végképp károkozás további betonozott placcokat létesíteni.
Szintén az Érsekkert korábbi arborétum jellege miatt furcsa a Mesepark tervezett lokációja,
hiszen van számos más, egyéb zöldfelület is, ahol ez létrehozható lenne (emlékezzünk a
laktanyák témakörére például!). Már Török Ferenc idején is kritizálható volt a gondolat, 10 év alatt sem vált jobb tervvé. Végül szintén dicséret illeti a sok-sok külföldi, netes, standard fotót, ezeknek sincs köze a városhoz vagy konkrétumokhoz.

8. Szálloda
Határozottan igaz, szerintem mindenki egyetért Polgármester úrral, hogy szükség volna
minőségi szálláshelyekre, egy új városi szállóra. A Foktői úti laktanya vízparti szakaszát
szeretné városunk vezetője a hotel számára biztosítani. A hely lokációja nem rossz, már Török Ferenc idejében is felmerült, azóta nincs előrelépés. Szintén, ismételten szépek a teljesen máshová felvázolt tervek fotói az internetről. Élmény- és csúszdaparkokat is említett a Polgármester úr. Végül ezeket hová tervezi? Nem a hosszú nevű új uszodába? Vagy most akkor a hotelbe? Vagy mindkettőbe? Naivitás lenne azt gondolni, hogy egy lassan 15.000 fő alá beeső város két ilyen komplexumot üzemeltetni lesz képes. Sajnos a részletes koncepció hiánya sugárzik ebben a témában is.

Polgármesteri víziók


Lezárásként hadd mondjam el, Filvig Gézának tökéletesen igaza volt, mikor azt állította a
prezentáláskor, hogy “Kalocsa egy igen-igen komoly értékekkel bíró, történelmi,
egyháztörténeti 1000 éves város kettő hungarikummal. … Kell egy víziónknak lenni.” Ezzel
sokan egyetértünk: Kalocsa csodálatos kisváros kiaknázatlan lehetőségek sokaságával. Nagyon sajnálatos, hogy az ő víziója odáig terjed, hogy csodára várva számolja vissza a napokat az új híd átadásáig, de nem tovább.
Jól tette fel tehát a kérdést prezentációja elején:


,,Kalocsa városát hová szeretnénk eljuttatni?”


A válasz városunk érdekében: nem oda, ahová ő képzeli, mert különben a középszer alá
süllyedünk és 2040-re biztos lesz az elsorvadás.


Kalocsai Lakótárs
A szerző helyi lakos, aki szeretné, ha városa valódi fejlődési pályára állna, mert szerinte is ,,igen-igen komoly értékekkel bír”.

1 hozzászólás

  1. Szépen összefoglalta a cikk írója azt a jelenséget, amit évek óta tapasztalunk. A hozzá nem értésből születő agymenések tömkelegét, néha meglehetősen cinikusan és retardált módon csomagolva. Csak bízni tudok benne, hogy a jobb érzésű emberek ezt sosem fogják megszokni. És abban is bízok, hogy a jelenlegi városvezetés viszont ezek miatt a dolgok miatt nagyot fog szo/milyen betű lehet itt?/ni!

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek