2024 július 24. szerda
KezdőlapPolitikaMagyar Hang Kalocsán - Meghatározó független újságírók vendégeskedtek városunkban.

Magyar Hang Kalocsán – Meghatározó független újságírók vendégeskedtek városunkban.

A közösségi médiából értesülhettünk róla, hogy városunkba látogat a Magyar Hang című független politikai, társadalmi és kulturális hetilap három vezető embere, Szerető Szabolcs felelős kiadó, főszerkesztő, György Zsombor főszerkesztő, és Lukács Csaba lapigazgató.

A szervező, a facebookon magát Kalocsai Lokálpatrióta Egyesületként, egyéb megjelenéseiken Kalo Lokálpatrióta Egyesület néven azonosító(?), dr. Bagó Zoltán vezette szervezet.

Igen, kedves olvasó, elsőre talán furcsa, de nem elírásról van szó!

A Fidelitas, majd Fidesz egykori meghatározó embere, politikailag független, kormánykritikus újságírókat hív lakossági fórumra. Valószínű, hogy nem csak e cikk írójának, de a kalocsaiak többségének is furcsa volt ez fölállás, ugyanis a két hetes facebook kampány, a hirdetésre elköltött tízezrek eredménye is csak mintegy bő két tucat érdeklődő volt a Művelődési Központ kamaratermében.

A szervezők sem erre számíthattak, ugyanis még a folyosót is telepakolták székekkel, fölkészültek a nagy tömegre, és a folyosón való kivetítés lehetőségére. (hiába, így lehet hinni a lájkoknak!)

Amikor 15 perccel a meghirdetett kezdés előtt beléptem a terembe, és megláttam a közönséget, megfordult a fejemben, hogy elvétettem vagy a helyet, vagy az időpontot, mert itt valószínűleg Szíjjártó Pétert, Rogán Antalt vagy Kubatov Gábort várják. Bevallom, első pillanatban úgy éreztem magam a hallgatóság körében, mint amikor egy Újpest szurkoló a Fradi B-Közép szektorába lép be, lila szurkolói mezben.

A meghívott előadók helyismeret híján, hál’ Istennek ebből semmit nem érzékeltek!

Dr. Bagó Zoltán a vendégek bemutatása után közéleti témákról beszélgetett a közismert újságírókkal, mely itt megtekinthető.

 A helyi témáknál a legfajsúlyosabb fölvetés az volt, “hogy lehet, hogy Fidesz-KDNP vezetésű a város, és mégis lejtmenetben van?”

hogy lehet, hogy Fidesz-KDNP vezetésű a város, és mégis lejtmenetben van?

A mintegy másfél órás beszélgetés után lehetőség nyílt arra, hogy a közönség kérdezzen, melyet sajnos technikai okok miatt nem tudtunk rögzíteni. Így írásban foglalom össze:

Elsőként Turi Tibor, egykori fideszes önkormányzati képviselő, a kalocsai Fidesz alapszervezet volt elnöke kért szót.

Turi szerint ismerni kell Kalocsa történelmét ahhoz, hogy megértsük miért tart itt a város. Megemlítette, hogy az eddigi polgármesterek egyike sem használta ki a város adottságait a megfelelő módon. Elmondta, hogy a szocializmusban az érseki város katolikus többségét tudatosan módosították a katonaság létszámának földuzzasztásával. A jelenlegi kormányt óvatos kritikával illette, megemlítve, hogy a Fideszen belül is már sok az elégedetlen ember. Tett egy félreérthetetlen kijelentést a miniszterelnök mentális egészségére vonatkozóan, melyet a magam és Turi Tibor érdekében nem írok le. Hosszan értekezett a témáról majd kérdés föltevése nélkül átadta a szót Tóth Istvánnak, aki két cikluson át volt Kalocsa fideszes országgyűlési képviselője.

Tóth István a Magyar Hang újságíróit szembesítette azon, határozott véleményével, miszerint Orbán Viktor miniszterelnököt Ő egy zseninek tartja, aki éles gondolkodásával, jó megérzéseivel vezeti az országot. Büszkén (és nagyon hosszan) beszélt arról, hogy mérnökként megtalálja számításait a jelenlegi gazdasági helyzetben is, igaz „hetelve”, Kalocsától távoli helyen. Ezt nagyon-nagyon sokáig fejtegette, a közönség (eddigre erősen megritkult) soraiban türelmetlen morajlást kiváltva.

Bagó Zoltán, érezve a kellemetlen szituációt, Tóth István kijelentéseit mintegy magyarázandó, elmondta, hogy Kalocsán, Tóth Pistánál és nála (dr. Bagónál) senki sem ismerheti jobban a miniszterelnököt. Ők ketten, vezető beosztású fideszesként rengetegszer beszélgettek Orbán Viktorral, és tisztában vannak kivételes szürkeállományával, szellemi nagyságával. (itt volt megint egy olyan érzésem, mintha Fidelitas gyűlésen lennék!)

Kérdés Tóth Istvántól sem hangzott el, a Magyar Hang munkatársai mégis úgy érezték, hogy erre reagálniuk kell!

 Elmondták, Ők nem állították, hogy Orbán Viktor nem lenne okos, sőt! Viszont éppen abból szokott baj lenni, ha egy kivételes képességű ember az adottságait rossz célra használja!

 A szervező jelezte, lassan lejár a terem foglalásának ideje. Megadta a szót Bolvári Ferdinándnak (e cikk írójának) aki a 6300.hu független hírportál szerkesztőjeként tett föl kérdést.

  • Első sorba köszönteni szeretném Kalocsán, a kalocsai emberek nevében az általunk ismert, és tisztelt újságírókat! Nagyra becsüljük azt a munkát amelyet elvégeztetek a kormányváltás reményében a 2022-es választások előtt, és melyet elvégeztek nap mint nap!
  •  Elnézéseteket kérem a kalocsaiak nevében, hogy ilyen kevesen vagyunk jelen személyesen, de sokan félnek, hogy véleményük kinyilvánításának esetleg következményei lehetnek.
  • Lukács Csaba elmondta, hogy két hete Kalocsán járt egy a Szentháromság térrel kapcsolatos cikk megírása miatt. Szombat délután, verőfényes napsütés, és csak öt emberrel találkozott, a belváros teljesen kihalt volt.
  • A kalocsai Fidesz-KDNP-s polgármesternek van egy elhíresült, helyben, szinte szállóigévé vált mondása, miszerint:

„Ugye milyen jó nekünk, hogy nem ellenzéki város vagyunk!?”

  • Ti sokfelé jártok az országban, megfordultok kormánypárti és ellenzéki vezetésű városban egyaránt.
  • Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, lehet-e látni különbséget úgy első benyomás alapján, kormánypárti és ellenzéki városok között?

Elsőként Szerető Szabolcs párhuzamot vont a „kalocsai szállóige” és Lázár János azon kijelentése között, hogy amennyiben Vásárhelyen az ellenzék győz, személyesen garantálja, hogy semmilyen kormányzati támogatást nem kap a város. Demokratikus országokban az ilyen kijelentéseknek személyi következményei szoktak lenni, ezek a mondatok teljesen ellentétesek az Európai Unió elveivel!

György Zsombor elmondta, hogy sajnos, talán az egyetemi városok kivételével mindenütt ugyan ez a helyzet. Példaként hozta Szekszárdot, ahol nemrég több napos csapatépítő tréningen vett részt a lap kollektívája. Pécsen és Szegeden az egyetemistáknak köszönhetően van élet, de ez majdnem csak a belvárosra korlátozódik. Pécs lakossága is egyébként mintegy 20.000 fővel csökkent az elmúlt évtizedben. Jellemző az egész országra a fiatalok elvándorlása, és ebben a kormánypárti vezetésű városok sem kivételek!

Akkor már több perccel a meghirdetett időn túlnyúlt a fórum, így a házigazda, megköszönve a vendégeknek és a szerény létszámú hallgatóságnak a részvételt, elköszönt mindenkitől.

Epilógus

Dr. Bagó Zoltán(https://hu.wikipedia.org/wiki/Bag%C3%B3_Zolt%C3%A1n)  a Fidelitas-ban, majd a Fideszben „szocializálódott” politikus, 2019-hez hasonlóan (https://www.kalohirek.hu/cimke/szivbol-kalocsa) megint gründolt egy „civil szervezetet”. Akkor, sikeresen megbontotta az ellenzéki összefogást, hatalomra segítetve Kalocsán ezzel a Fideszt, összeveszve, perre menve akkori jelölőszervezetével, annak vezetőjével.

A történelem (és dr. Bagó Zoltán) megint ismételni szeretné önmagát???

…………………………………………………………………………………………………………………….

A 6300.hu szerkesztősége külön megköszöni a Magyar Hang főszerkesztőinek az együttműködés lehetőségét az elkövetkező időkben! Továbbítani fogjuk feléjük azokat a helyi híreket, melyek szerintünk országos érdeklődésre tarthatnak számot.

Minden kedves, széles látókörre vágyó kalocsait bíztatunk, fizessen elő a Magyar Hangra! )

A továbbiakban is sok erőt és kitartást kívánunk munkájukhoz!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek