2024 július 16. kedd
KezdőlapKözéletSzínházi színjáték

Színházi színjáték

A múlt pénteki Nemzeti Színházban történt baleset kapcsán mindenféle hírek kezdtek terjedni a világhálón, mindenki kifejtette a véleményét a történtekről. Én azért ragadtam tollat, mert látok valamilyen párhuzamot a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Múzeum közelmúltbéli eseményeivel kapcsolatban, és ezekről teljesen eltérő kormányoldali kommunikációval találkozhatunk.

A múlt hét elején Csák János miniszter azonnali hatállyal felfüggesztette beosztásából L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, mert – idézem – „az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta”. Tudjuk, hogy mi történt, Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője felhívta a közvélemény figyelmét, hogy a múzeumban bemutatott fotókiállítás pár fényképén meleg férfiak találhatóak, ami így sérti a korábban is heves vitákat kiváltó, de a kormánytöbbség által elfogadott Gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezéseit. Azt mondhatnánk, hogy a miniszter helyesen járt el, amikor beosztottját a törvények betartására kötelezte, és ennek hiányában megvált tőle.

               Ugyanez a miniszter a múlt hét végi Nemzeti Színházban történt baleset után a színház vezérigazgatójának lemondását nem fogadta el. A Nemzetiben a múlt pénteki előadáson két színész súlyosan megsérült, amikor a darab közben leestek a díszletről. Arról a díszletről, amelyikről több alkalommal jelezték a rendezőnek, hogy veszélyes, bármikor balesetet okozhat. A rendező ezt a jelzést figyelmen kívül hagyta. Mindkét színészt sürgősséggel operálni kellett, mindkettő gyógyulási ideje több hónap lesz. Törvény írja elő, hogy a munkavállalóknak joga van a biztonságos munkavégzéshez, sőt joguk lett volna megtagadni is a játékot. El tudjuk képzelni, mit tett volna a rendező, ha a színészek azt mondják a rendezőnek, hogy a balesetveszély miatt nem játszanak? Hozzá kell még tennünk, hogy a darab rendezője nem más, mint Vidnyánszky Attila, a színház vezérigazgatója.

Úgy tűnik, a miniszter úr értelmezésében vannak törvények, amiket BE KELL TARTANI ÉS TARTATNI, és vannak törvények, amik nem olyan fontosak.

Dúró Dóra lelki világa fontosabbnak tűnik Csák miniszter úr szemében, mint két súlyosan megsérült színész egészsége.

               Ezek után e hét elején a kormányközeli propagandamédiák teljes torokból kezdték kiabálni, hogy a színház vezérigazgatója NEM LEHET FELELŐS a történtekért, ezért van még a helyén. Egyes szereplők (pl. a Nemzeti Kulturális Tanács vezetője) odáig merészkedtek, hogy közös támogatásra buzdították a kormány rajongóit a vezérigazgató mellett, gyakorlatilag semmissé téve azt a tényt, hogy a két súlyos sérülést szenvedett színész a rendező – vezérigazgató Vidnyánszky Attila törvényszegő magatartása miatt került hónapokra betegállományba. Csák miniszter úr személyesen még nem mert a nyilvánosság szeme elé kerülni, vélhetően nem tudott még egyeztetni a nagyfőnökkel.

               A fentiekből arra vélek kikövetkeztetni, hogy vannak a kormányzati oldalon olyan szereplők, akik teljesen kikezdhetetlenek. Amennyiben Vidnyánszky Attila a helyén marad, az újfent súlyosan sérti a magyar jogállamiság helyzetét, és újra aláássa a kormánytagok (jelen esetben Csák miniszter) kormányzásra való alkalmasságát.

Gondolkodjunk…

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek