2024 július 18. csütörtök
KezdőlapKözéletAz egyik szemem nevet…

Az egyik szemem nevet…

A Kalocsai Úszó- és Vízilabda Egyesület 20 személyes kisbuszt kapott a Magyar Úszó Egyesülettől, támogatva a kalocsai sportolók edzésre, versenyekre járását. Nagy öröm ez, hiszen számos tehetség van közöttük, a versenyekről mindig szép eredményekkel, érmekkel megrakottan térnek haza, minden támogatást megérdemelnek. De…

Dicséret illeti a szülőket is, akik nem kevés anyagi terhet vállalnak azért, hogy gyermekeik sportolni tudjanak. Dicséret illeti az edzőket is, és főleg dicséret illeti a gyerekeket, akik ilyen körülmények között is hozzák rendre a szép eredményeket.

Megérdemelnék, hogy a város azzal támogatja őket – és Kalocsa úszni vágyó lakosait –, hogy itt is nyitva legyen az uszoda, mint Baján, Kiskőrösön, hogy ne is menjünk messzebbre. A hirtelen megugró energiaárak miatt tavaly még, ha kelletlenül is, de tudomásul vette a lakosság, hogy ekkora összeget nem tud a város kigazdálkodni.

Idén azonban nemrégiben számoltunk be mi is arról a jó hírről, hogy a város a tavalyihoz képest egyharmad áron kapja a gázt a szolgáltatótól. Ezenkívül van az uszoda-kertben egy 49,92 kWp teljesítményű kiépített napelemrendszer, mely átadásának sajtóközleményében annak idején azt írták, hogy az intézmény energiafogyasztásának 20%-át, azaz egyötödét lefedi. (Esetleg valaki meg tudja mondani, hogy hova lesz ezen rendszer által termelt energia? Valamint azt, hogy a gyógyászat és a szauna továbbra is működik, ezt is üzemeltetni, fűteni, világítani kell, a gépeket működtetni… ennek a költségéből mennyit fizetnek a vállalkozók és mennyit a város?)  Ezen túl a város több mint háromszáz milliós állami támogatást kapott két részletben az energiaválság hatásainak kompenzálására, melynek bejelentésekor a polgármester azt mondta: „minden forintot a lakosság javára fogunk fordítani”.

Az élhető városhoz, a lakosság életminőségének magas színvonalon tartásához az elérhető szolgáltatások színvonala, az oktatás színvonala, az egészségügyi ellátás széles skálája, a város tisztasága, jó utak, a programok (színház, koncertek, civil közösségek működése, stb.), a sportolás lehetőségének biztosítása fontos lenne. Erre kellene költeni a pénzügyi forrásokat, hogy biztosítani lehessen a lakossági szolgáltatásokat. Ha ezeket végig gondoljuk, hát bizony hiányérzetünk van. Volna mit megoldani e téren Kalocsán. Beázó sportcsarnok, bezárt színház, mozi, galériák, bezárt uszoda, de sorolhatnánk a végtelenségig… S bizony, csak az egyik szemem nevet, az is csak addig, amíg az ajándék kisbusz hírét olvasom, de ha a bezárt uszodára s az előbb felsoroltakra gondolok, inkább mindkettőnek sírni támad kedve…                          

          -ni

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek