2024 július 15. hétfő
KezdőlapKözéletFigyelő 5.0

Figyelő 5.0

MULTIK, VAGY KÍNA? VAGY EZ UGYANAZ!

Miközben a Fidesz most éppen a multikkal (is) harcot folytat, addig Orbán Viktor október 16-án Pekingben a kínai miniszterelnökkel tárgyalt, akivel tíz gazdasági megállapodást írt alá. (Reméljük nem újabb környezetszennyező akkumulátor gyárakról -szerk.). „Magyarország 2017 és 2019 után ismét meghívást kapott, amit örömmel el is fogadtunk, mert Kína fontos gazdasági partnerünk” – mondta a miniszterelnök, kiemelve, hogy idén a kínai cégek a legnagyobb külföldi befektetők Magyarországon. A kormányfő úgy értékelt: a világ útkereszteződéshez érkezett, nagy kérdés, hogy mi legyen, bezárkózás vagy együttműködés. “Mi a gazdasági kapcsolataink bővítésén dolgozunk, keleti és nyugati irányban egyaránt.” A kínai cégek ezidáig közel 600 milliárd forint állami támogatást kaptak magyarországi beruházásaikhoz.

NÖVEKVŐ KENYÉR ÁRAK

Bár valamelyest normalizálódott az árhelyzet a pékáruk vonatkozásában, de mint a KSH kimutatásából látszik, minimum duplája, de inkább háromszorosa a kenyér ára az előző években tapasztaltakhoz képest.

A MAGYARORSZÁGI ÁLLÁSHIRDETÉSEK 15 SZÁZALÉKA AUSZTRIÁBA SZÓL

Egyre inkább érződik az osztrák munkaerőpiac elszívó hatása, a határ mentén élők pedig egyre nyitottabbak – mondta a hvg360-nak a Trenkwalder munkaerő-kölcsönző és közvetítő kereskedelmi igazgatója, Nógrádi József. Sokan eleve kint kezdenek dolgozni.

Többekkel beszéltünk, akik már évek óta ingáznak a két ország között, elmesélték, milyen beszólásokat hallanak, miért nem egyszerű tanárként benzinkúton dolgozni, illetve miért nem derogál ápolónőként mosogatni a reptéren. A kérdés már csak az, hogy ha jóval magasabb a fizetés, hogyhogy nem dolgozik mindenki odaát? Vas megyében a versenypiacon dolgozók 69 százaléka lenne hajlandó munkahelyet váltani, vagy amiatt költözni, 43 százalékuk költözne külföldre.

Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek