2024 július 18. csütörtök
KezdőlapKözéletRendszeres elektronikai hulladékgyűjtés az Eperföldi Suliban

Rendszeres elektronikai hulladékgyűjtés az Eperföldi Suliban

Tudomásunk szerint 2016. óta szerveznek rendszeresen papír, pet palack, illetve elektromos hulladék gyűjtést a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskolában.

A gyakoriságot csak a Covid időszaka szakította meg, amikor a szigorú rendelkezések miatt szünetelt a program, a papír és pet palack gyűjtés meg is szűnt. Ám maradt az elektronikai hulladék. A pedagógusok és ott dolgozók kitartó munkájának köszönhetően azóta is évente 3-4 alkalommal hirdetik meg, hogy a szelektíven gyűjtött elektronikai hulladékot náluk ingyen le lehet adni.

A legutolsó akcióban sosem látott mennyiségű hűtő, mosógép, kisebb-nagyobb kidobásra váró limlom gyűlt össze. A fotók is mutatják, hogy az udvar nagy részét ellepték a használhatatlan eszközök.

Csak találgatjuk, hogy mi volt a nagy érdeklődés oka;

  • talán, mert a hulladékudvarban egy háztartás évente max. 200 kg elektronikus hulladékot helyezhet el?
  • vagy, mert van, amikor több, mint két órát kell sorban állni, mire bejutunk a telepre?
  • esetleg a lakosság nincs megfelelően tájékoztatva a lehetőségekről?

Nem tudhatjuk, de az biztos, hogy az Eperföldi Suli gyűjtéseinek meghirdetése mindig célba ér. Kalocsáról, a környező településekről, még Soltról is „idetalálnak” a kidobandó készülékek, a lehetőségét csökkentve, hogy az árokparton landoljanak.

Az alkalmakkal nemcsak a lakosságot segítik megszabadulni a szeméttől az eperföldisek, de a hatalmas kampány segít a gyermekeket környezettudatos életre nevelni, a szülők, a pedagógusok és dolgozók társadalmi összefogását is formálja. Szükség is van rá, mert a MOHU által ígért hulladékbegyűjtés, és kezelés átgondolása igencsak elhúzódik. (Persze tudjuk, hogy jó munkához idő kell, de talán célszerű lett volna előbb a startégiát tervezni, kidolgozni, és a feltételeket megteremteni… a szerk.)

Példaértékű, amit az ÖKO tudatos szemlélet érdekében tesznek.

Hát így kell ezt csinálni! Köszönjük Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola!

Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek