2024 június 12. szerda
KezdőlapKözéletKalocsai uszoda - megoldás nincs, zárva tartás van

Kalocsai uszoda – megoldás nincs, zárva tartás van

De miért? Kérdezhetnénk a nyűgös gyermek mintájára a jól ismert reklámból.

Miért kellett ismét bezárni a tanév kezdetén a kalocsai Városi Uszodát, amikor nem a nyári, hanem az őszi, téli, tavaszi időszakban lenne nagyobb a látogatottsága a komplexumnak. Így az úszás alapjait elsajátítani akaró diákoknak, illetve a sportolóknak újra pl. Bajára kell utazniuk, hogy szabad medencesávot találjanak.

Üres a pálya – Valaki álljon már fel a rajtkőre és csináljon valamit!

Míg 2021-ben a termálfürdő tetőszerkezetének életveszélyessé válása miatt, addig 2022-ben az Európában éllovas magyarországi energiaár-emelkedésekre hivatkozva zárta be a kalocsai önkormányzat az uszoda épületét oly módon, hogy a gyógyászati részleg és a szaunázási lehetősége megmaradt. Az uszodatér nyitása idén május végére tolódott.

Sajnos eddig semmi sem valósult meg a jelenlegi városvezetés kampány-ígéreteiből, melyekben többmilliárdos uszoda-fejlesztést is vizionáltak.

Érthetetlen az uszoda bezárása, mivel Kalocsa polgármestere korábban azt nyilatkozta, hogy az energia költségek 50 százalékát az állam biztosítani fogja az önkormányzatok számára. Az uszoda területén van egy kisebb napelempark, melynek áramtermelése bekerül a nagy városi közösbe és így már persze, hogy „eltűnik” az ott megtermelt áram.  

A kalocsai uszoda folyamatos működtetésére több megoldás is lehetséges;

  • Az uszoda térségi feladatot lát el, ezért szükséges a működtetési költségeibe a térség önkormányzatait is bevonni.
  • Bérletvásárlási akciót kell hirdetni, hogy ezzel is többletbevételhez jusson az intézmény. (Támogatói jegyek)
  • Támogatást kell kérni a Paksi Atomerőműtől a költségek egy részének biztosítására.
  • Pályázati forrást kell keresni egy hőszivattyús megoldás kiépítésére, mely hosszútávon biztosíthatná az uszoda fűtésének energiahatékony és olcsó megoldását.
Aktuális hír, hogy az önkormányzat legutóbbi ülésén elfogadta azt a két évre vonatkozó ajánlatot, miszerint az előző évhez képest 1/3 áron kapjuk majd a gáz köbméterét.

Így már minden akadály elhárulhat az uszoda és egyéb intézmények; Városi Galéria, Kalocsai Kortárs Galéria, Tiszti Klub stb. újranyitása elől, továbbá el kell törölni azt a rendelkezést, miszerint civil egyesületektől, időszakos helyiséghasználatuk okán – a rezsiárakra hivatkozással – bérleti díjat szed a kalocsai önkormányzat.  

Civil ötletek – Ingyen adjuk!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek