2024 április 17. szerda
KezdőlapKözéletVégre egy kiaknázott lehetőség Kalocsán - D7

Végre egy kiaknázott lehetőség Kalocsán – D7

Kalocsa a vizek városa. Egy nagyobb folyótól 7 km-re, és egy kisebb folyó ölelésében fekszik. Eleink nem véletlen tartottak tisztes távolságot a Dunától. Rendszeresen elöntötte a környéket, mely ez miatt kapta a Sárköz elnevezést.

A Vajas viszont egy barátságos csatorna, mely zöld kígyóként tekereg városunk körül, vizével és növényzetével testközelbe hozva a természetet. A Kalocsai Gerillakertészek 12 éve gondozzák, ápolják a Vajas belvárosi szakaszát, időt, energiát és pénzt nem sajnálva. A kitartó munka mára meghozta gyümölcsét, vízisport és turisztikai paradicsommá változott a Damjanich utcában egy régóta lakatlan, azóta megújult ingatlan és környéke.

Először 80 millióból egy modern közösségi ház épült D7 Közösségi Ház néven (a név a Damjanich u. 7-ből eredezik), majd 18 millióból eszközök, hajók beszerzése történt. Az önkormányzati tulajdonú házat más civil szervezetek mellett javarészt a Gerillakertészek használják, szinte a hét minden napján. 20-30 gyerek folyamatosan kajakozik, kenuzik, sárkányhajózik szakedző irányítása mellett.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Gerillakertészek ember feletti munkáját, és a kajak kenu sportban elvégzett erőfeszítéseit látva 2022-ben újabb 32 millió forintos fejlesztési támogatást nyújtott az egyesületnek. Korszerű stég épült a Vajas partjára lámpákkal megvilágítva, napelem került a háztetőre, klíma a közösségi térbe, padlásszoba a tetőtérbe, és egy fémből készült több funkciós pódium a csónakházba. Ezen felül SUP-okkal, kajakokkal, számtalan eszközzel újult az egyesület sok millió forint értékben. A Kalocsai Gerillakertészek 2023 tavaszától a Meszes-Dunaparton lévő Kajak-Kenu Pont üzemeltetését is átvették. A Kajak-Kenu Szövetség ígérete szerint hamarosan a meszesi épület is egy több tízmilliós felújításon esik át!   

A Gerillakertészek (valamiért) nem a városvezetés kedvencei! Élő példái viszont annak, hogy jó adottságok, előre mutató ötletek, és sok-sok elvégzett munka mellé mindig lehet társakat és támogatókat találni!

Kalocsán még sok kiaknázatlan lehetőség várja, hogy megvalósítsák!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek