2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözéletLaktanya helyett - szellemtanya

Laktanya helyett – szellemtanya

Létezik Kalocsa szívében egy önálló, jobb sorsa érdemes városrész, ami üresen áll.

A kihasználatlan terület, korábbi lakó-, közösségi-, és gazdasági épületeket, betonozott hatalmas tereket, fákkal övezett füves területeket, szebb napokat látott sportpályát-, és gazdasági épületeket rejt magában. 

A foktői úton található volt honvédségi laktanya épületegyüttes, lassan már 25 éve várja a hasznosítására vonatkozó elképzelések megvalósulását.

Az utóbbi években, egy többezer főt magába fogadó – a Paks II. atomerőmű építkezéséhez kapcsolódó – munkásszállás kialakításával hitegették a kalocsaiakat, melynek ellentmond, hogy Pakson, egy zöldmezős beruházásban négyezer fő befogadására alkalmas munkásszálló építkezésébe fogtak pár héttel ezelőtt.  

Mivel úgy tűnik, hogy a politikusoknak jelenleg nem sikerül a terület hasznosítására értelmezhető terveket kidolgozni, ezért a Békés Kalocsáért Egyesület keretében működő Civil Kerekasztal szakemberei vizsgálták meg a korábbi laktanya jövőbeni hasznosításának lehetséges módozatait.

Elsőként a más városokban megvalósult területfejlesztések állhatnak előttünk követendő példaként, hogy ott vajon mit is tudtak kezdeni a korábbi laktanya épületekkel.

Orosházán önkormányzati működtetésben egy panziót- és kalandparkot alakítottak ki a kalocsaihoz hasonlóan hátrahagyott honvédségi épületekből.

A kiskunhalasi laktanya egy részéből börtön lett, illetve a Covid járvány ideje alatt egy mobil konténeres járványkórház kialakítására is sor került a területen.

Kecskeméten, az egykori Rudolf laktanya területén többek között egy új családsegítő- és gyermekjóléti központot alakítottak ki. A projekt egy sikeres pályázatnak köszönhetően több mint 508 millió forint felhasználásával valósult meg. A családsegítő- és gyermekjóléti központ után a következő nagy beruházás, a Kada Elek Szakiskolának helyet adó hat épület rekonstrukciója, melynek munkálatai 2022 tavaszán kezdődtek meg. A laktanya egyéb épületei szórakozási lehetőségeknek is helyet adnak majd magánbefektetők közreműködésével.

Mint látható a korábbi laktanya épületek hasznosításának módja elég széleskörű lehet.

Ha erre van valódi akarat és fenntartható hasznosítási ötlet, akkor már hazai-, vagy közvetlen uniós támogatási forrásokat is hozzá lehet rendelni a megvalósításukhoz.

A civilek már korábban is javasolták, hogy a foktői úti laktanya korábban sportpályaként használt, Vajas melletti és a Főszékesegyházra néző területét szerezze meg az önkormányzat és azt ajánlja ki befektetőknek egy wellness- és konferencia szálloda megépítésére. Sajnos azonban még ennek az épületet nem tartalmazó területnek a tulajdonszerzését sem sikerült elérnie az önkormányzatnak.

A belső nagy területek épületei alkalmasak lehetnek újabb lakóövezetek, olcsóbb szálláshelyek, közösségi terek, pénzért szolgáltatott szociális ellátórendszerek kialakítására és működtetésére.

A területen a fiataloknak is kialakítható lenne egy olyan minőségi szórakoztató centrum, mely bowlingozással, biliárdozással és egyéb játékokkal segítené a közösségek építését.

A laktanya hátsó, vasúthoz közeli területein újabb épületeket lehetne felújítani – inkubátorház kialakításának szándékával, alacsony bérleti díj alkalmazásával – az induló-, vagy kisvállalkozásoknak.     

A terület olyan nagy, hogy akár egy kutatás-fejlesztési tevékenység indítására, vagy innovációs technológiai park létesítésére is alkalmas lenne, de mint a közelmúlt eseményei megmutatták egy alternatív oktatási módot alkalmazó alap- és középfokú iskola elindítására is volna igény.  

A lehetőségek sora végtelen.

Eddig úgy tűnik, hogy csak a civileknek van koncepciója és akarata ennek a városrésznek a fejlesztésére, oly módon, hogy abból minden városlakó is profitálhasson.

Háttér:

Eddig a „kormányszínű” helyi önkormányzatoknak nem sikerült a belváros jelentős részét elfoglaló, állami tulajdonban lévő területre önkormányzati tulajdonjogot bejegyeztetnie.

Csak a korábbi, dr. Bálint József vezette, civil- és baloldali összefogás tagjai által alkotott önkormányzat tudta tulajdonhoz juttatni a várost azzal a céllal, hogy oda kiköltöztesse a „Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. – „Kommunális Üzem” irodáit- és kiszolgáló üzemegységeit. Ehhez pályázati támogatást is sikerült elnyerniük még 2017-ben. Ugyancsak a pályázat részeként újult meg az a hat darab, egyenként 150-200 m2-es, az induló-, és kisvállalkozásoknak, inkubátor jelleggel segítséget nyújtó telephely is, melyekre vonatkozóan csak most van folyamatban a pályázati eljárás lebonyolítása.

A felújított ingatlanegyüttes használatba vétele hatalmas késésben van, hiszen azt már több mint másfél évvel ezelőtt átadták, de – ki tudja miért – még most is üresen áll.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek