2024 április 15. hétfő
KezdőlapKözéletDrága vendég gyere ide! -de hova és miért?

Drága vendég gyere ide! -de hova és miért?

A nyári turistaszezon közepén vagyunk. Ez nem hír! De az igen, hogy zárva tartó turisztikai Info Ponttal, zárt kiállítótérrel (Városi Galéria), zárt Platán „Rendezvényközponttal”, zárt érsekkerti fogadóépülettel, fűtetlen uszodai- és üres termálmedencékkel, egy tátongó főtéri gödörrel, július- és augusztus hónapban koncertek- és központilag szervezet kulturális programok nélkül, omladozó földhivatal-, illetve a félkész hotel és a volt Korona Étterem gazos látványával várjuk az idelátogatókat.

Sok turista érkezik városunkba, leginkább a környező települések- és a Szelidi-tó környékén található szálláshelyekről. Hogy miért van csak nagyon kevés szállóvendég Kalocsán? Mert itt jó, ha száz-százötven minőségi vendégágyat össze tudunk számolni a különböző szálláshelyeken. Igény persze volna rájuk, de például az önkormányzat sem kívánja növelni meglévő épületeiben (pl. a volt Hunyadi János Kollégiumban) a város szálláskapacitásait, hanem inkább görcsösen ragaszkodik a nagymúltú ingatlan eladásához. Ezidáig nem sikerült semmilyen előnyt kovácsolni a Paks II. új erőművi blokkok meg-építéséből sem, pedig a foktői úti volt laktanya épületeinek felújításával, szálláshelyekké alakításával is kábították a kalocsaiakat, leginkább a választások környékén. A volt laktanya sportpálya része, pedig kínálja magát egy wellness szálloda megépítésére.

Biztosak lehetünk benne, hogy újabb – az eddigiekhez hasonló – ígéretek fognak elhangozni majd, az elkövetkező önkormányzati kampányidőszakban is. Font Sándor országgyűlési képviselőnk egy kevesek számára fontos Kiskőrös-Kalocsa kerékpárút megvalósításán dolgozik. Miközben csak folytatni kellene a Duna árvízvédelmi töltésén futó nemzetközi kerékpárút fejlesztését a Fajsz és Dunapataj közötti szakaszon. Ha már kerékpárút, akkor a Szelíd, Szakmár, Újtelek, Kalocsa közötti kerékpárút kiépítésének nagyobb értelme lenne, mint a Kiskőrös-Kalocsa közötti tervek megvalósításának. Persze a legfontosabb, hogy végre a városon keresztülvezető 51-es útszakasz is megújuljon.

Van még két hónap üresjáratunk a szezonban, – melyben a civil szervezetek programjai hoznak csak egy kis felüdülést és újszerűséget, a múzeumok pedig egyfajta kínálati biztonságot – így addig nézegethetjük a szeptemberi Paprikafesztivál programjait, melyben az elmúlt évihez képest annyi „innováció” lesz, hogy talán lehet majd kapni paprikás ételt, és aki akar, vásárolhat egy kis őrölt paprikát is.

Ennek a programnak a fele költségéből jobb helyeken az egész nyár programsorozatát is kihozzák.

Ez egy kicsit csípi a szemünket! 

Ui.:

Kalocsa minden ideérkező-, és az itt élők többsége szerint is egy gyönyörű város. Több mint ezer évünk alatt, több mint ezer lehetőségünk adódott, hogy profitáljunk is ebből a szépségből. Most már „csak” a szándék, a tudás és az együttműködés kell, hogy élni is tudjunk ezzel a lehetőséggel!

Péjó Zoltán

1 hozzászólás

  1. Ki, Kalocsa – divatosan nevezett – ELSŐ embere? 🙂
    Filvig Géza…
    Mi az, amit JÓTÉKONYAN rájuk hagyományoz? 🙂
    Filvig “GÁZA” … :O

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek