2024 július 15. hétfő
KezdőlapKözéletMegmenekült a kórházunk ?

Megmenekült a kórházunk ?

Több mint 2 hete már, hogy több száz bátor és lokálpatrióta ember, balos, jobbos, cigány vagy nem cigány, alacsony vagy magas, férfi, nő eljött a kórház elé. Dacolva a hőséggel kiállt a Kalocsai Szent Kereszt Kórház fennmaradásáért és kifejezte szolidaritását a kórházi dolgozókért.

Erről beszélgettünk a kórház előtt:

Tudva lévő ugyanis, hogy idén februártól elindult egy racionalizálási folyamat, amelynek nem titkolt célja, hogy a kórházakat is sújtó alulfinanszírozást valahogy túléljék. Az egyetlen és monopol piacról (állami) beszerezhető, így tavaly csak megemelt, majd azóta visszacsökkenteni elfelejtett energiaárakat, az Európában nálunk tapasztalható, kizárólag a háborúra ráfogott legmagasabb inflációt ugyanúgy megérezték a kórházak, mint a kalocsai polgárok.

Csak mi, emberek összehúztuk a nadrágszíjunkat, maximum kevesebbet vásároltunk, vagy letekertük kicsit a fűtést, de az egészségügyi ellátáson elvileg nem szabadna az államnak spórolni egy fillért sem!

Gondoltuk ezt addig, amíg hírt nem kaptunk arról a petícióról (tiltakozó levél), amit a kalocsai kórház orvosai, ápolói szinte kivétel nélkül aláírtak.

Ebben az alábbi problémákra hívták fel a kecskeméti irányítás figyelmét:

  • folyamatos, rendszerszintű, egyre fenyegetőbbé váló munkaerő leépítés vagy átirányítás
  • ápolási eszközök hiánya és a diagnosztikai felszerelések pótlásának elmaradása
  • ellátások minőségének romlása
  • fenyegetett munkahelyi helyzet és munkamorál

Dr.Gondos Miklós főigazgató úrnak korábban már írtam a kórházban tapasztalható, az elégséges információk hiányában nagyon is aggasztónak tűnő állapotok miatt. Ez a levél akkor az ő ingerküszöbét nem lépte át, és válaszra sem méltatott….

De a demonstráció meghozta az eredményét, hiszen 1 hét néma csönd és hallgatás után valami végre történt.

Megtört a csend, megjelent ugyanis Kalocsán a Semmelweis nap alkalmából és polgármester úr kérésére a testületi ülésre is elfogadta a meghívást. Itt őszintén beszámolt arról, amit már korábban is tudtunk, tapasztaltunk:

  • majd talán augusztusra konszolidálhatják (államilag rendezik adósságaikat) az összes kórházat, mert a finanszírozás nem követte le a külső gazdasági körülményeket
  • a dologi kiadások 1/3-ára még mindig nincs fedezet, ugyanezt éli át az önkormányzat is
  • a CT-nk (ami egyébként Kecskemété, és a kalocsai van Kecskeméten) mindig elromlik
  • Kalocsának egy nagy baja van, a D épület, 200 beteget kellene onnan végre méltó helyre elhelyezni
  • ha a jó isten vagy bárki megsegíti Kalocsát, akkor ez talán egyszer meg is fog történni

Ezekre még bizakodva várjuk megoldást, de főigazgató úr egyet megerősített és ezért magam nevében el is fogadtam a válaszát:

„nem zárunk be kórházat, nem lesz ellátási zavar, semmi nem szűnik meg Kalocsán”

Képviselőként, kalocsaiként ezeket az ígéretek nyomon kísérem és folyamatosan számon is kérem!

Ezen a testületi ülésen még történt néhány érdekes dolog….

Dr. Filvig Géza polgármester sem hagyta ki az alkalmat, hogy össze baloldalizza és DK-za a demonstrálókat, és bennünket szervezőket is. Olyan idézetekkel próbálta összemosni ezt a megmozdulást, ami ezzel éppen ellentétes volt. Hiszen sem bezárni nem akarjuk a kalocsai kórházat, sem pedig osztályokat (pld. szülészet) megszüntetni, épp ellenkezőleg! Ez miatt álltunk ki, senkitől semmilyen feladatba nem kaptuk ezt, egyszerűen a lelkiismeretünk, és Kalocsa szeretete volt a mozgatórugónk.

A másik pedig egy érdekes eszmefuttatás volt, ami egy jogásztól viszont egy óriási blama. Azzal próbálta bebizonyítani és megmagyarázni, hogy ez nem egy békés megmozdulás volt, hanem egy tüntetés, mivel ezt a rendőrségre tudatosan bejelentettük.

T. Polgármester Úr! Az Önök kormánya (nem véletlenül) fogadta el 2018-ben a gyülekezési jogról szóló törvényt, amely szerint „gyűlés a legalább két személy részvételével közügyben való véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetel.”

E törvény értelmében pedig „aki közterületen nyilvános gyűlést szervez, ……..a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni az illetékes rendőrkapitányságnak”.

Tehát igenis tudatosan, jogkövető magatartást képviselve jártunk el a bejelentéssel!

A másik pedig Bagó képviselőtársam hozzászólása, amely mintha egy kottából szólt volna polgármesterünkével.  Szerinte ugyanis elkezdődött az önkormányzati kampány, pedig a kórház egyértelműen nem is önkormányzati hatáskör, hanem egyszerű közügy. Ezt bizonyítja, hogy majdnem 2000 aláírás gyűlt össze, amit a kórház leépítése ellen név, település, és sajátkezű aláírás tartalmazó adatlapokon gyűjtöttünk. Számára ez is valamiféle Kubatov-listával ért fel.

De a legnagyobb tévedés az, hogy ő is rémhírterjesztésnek titulálta azok a tényeket, amiért kiálltunk és amiket a főigazgató úr is hosszasan ecsetelt és csak egy személy iránti kiállásként értelmezte a tüntetést. Lelke rajta, számomra az a mondás sejlik fel, hogy mindenki magából indul ki………

Mi azért folytatjuk, ha kell újra kiállunk, mert Kalocsának, a kalocsai embereknek szükségük van a kórházra, mert Magyarország Alaptörvénye is egyértelműen kimondja:

Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. Ennek a jognak érvényesülését Magyarország az egészségügyi ellátás megszervezésével segíti elő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek