2023 szeptember 23. szombat
KezdőlapKözéletHalálos vegyszer kontra fehérje?

Halálos vegyszer kontra fehérje?

Ha így tennék fel Önöknek a kérdést: mit szeretne beszippantani, halálos vegyszert vagy fehérjét, ami csak a szúnyog lárvákat pusztítja el, Ön mit választana?

Június 6-án kedden, Kalocsán megkezdődik a „földi úton történő szúnyogírtás”, végre. 

Az első igazi nyári hétvége után többedmagammal úgy nézünk ki, mint egy baboskendő, csak fordítva: hófehér alapon, tele piros pöttyel.

Az önkormányzati közlemény szerint: „a készítmény, a kijuttatott csekély mennyiségben, kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.„

  Miután megnyugtat, hogy nem veszélyes, egy csomó óvintézkedést sorol fel, amit tényleg ajánlom, hogy olvassanak el és tartsák be – mert egy igen mérgező vegyszert juttatnak a ki a környezetünkbe, fontos az óvintézkedések betartása.

A link, ahol ez elérhető:  https://www.kalocsa.hu/tajekoztato-foldi-szunyoggyeritesrol-2023-junius-6/

Minden kémiai vegyszer mellé az azt használó és azzal érintkezésbe kerülő embernek elérhetővé kell tenni megtekintésre a vegyszer biztonsági adatlapját, ami felhívja a figyelmet a veszélyekre és óvintézkedésekre. Ez a neten megtalálható természetesen, de ajánlatosabb lett volna az önkormányzati tányéroztató mellé csatolni azt.

 Aki szeretné megtekinteni: Biztonsági adatlap

 Beleolvasva nem annyira megnyugtató a kép, mint ahogy lefesti a kihirdetett tájékoztató. Nem akarok pánikot kelteni, de egy igen veszélyes vegyszerről van szó. Minden kémiai vegyszer, amit kijuttattunk a környezetünkbe hatással van arra.

Ne ámítsuk magunkat, hogy a Kalocsán permetezett szúnyogirtó szer majd válogatni fog, és csak az általunk úgy gyűlölt csípő szúnyogokat fogja elpusztítani. 

Ezzel szemben a biológiai gyérítés során egy bizonyos baktérium által előállított fehérjét juttatnak ki a vizekbe, álltalában repülőről szórva. A módszer előnye a nagyfokú szelektivitás, csak a csípő szúnyogfélékre hat, de például a levéltetükkel táplálkozó árva szúnyogokra, nem.  Az alkalmazási adagok betartása mellett a többi vízi élőlényre nem ártalmas, a szárazföldi rovarokra pedig értelemszerűen nincs hatással. A jókor elvégzett kezelés a szúnyoglárvák jelentős részét elpusztítja. Azt is tudni kell, hogy a biológiai szúnyog irtószer egy idő után lebomlik.

 A kémiai melegködös szúnyoggyérítés – amit Kalocsán is alkalmaznak – 98 % -ban egyéb rovarokat pusztít el- tehát csak 2% a szúnyogfélék. Mivel lakott területeken csökken a rovartáplálék, ez jelentősen befolyásolja a városi madárállományt is. Most kelnek ki, fejlődnek a kismadarak, rengeteg rovartáplálékra lenne szükségük. Kutatások folynak jelenleg is arra, hogy ennek a folyamatnak lehet az egyik oka, hogy a magyarországi molnárfecske állomány a felére csökkent.  Illetve a méreg anyaggal szennyezett, elhullott rovarokkal táplálkozó hüllőkre és hidegvérű állatokra is veszélyes.

A meleg, vegyszeres köd, szervezetünkre is ártalmas. A kémiai gyérítés a hormonrendszerünket befolyásolja, országos jelenség az allergiás és daganatos megbetegedések növekvő száma, persze a tényleges összefüggés egyelőre nem bizonyított.

A biológiai irtás hatékonyabb és gazdaságosabb hosszú távon. Hazánk települései azért választják mégis a kémiai módszert, mert annak költségeit az állam állja. A szúnyogirtással foglalkozó vállalatoknak az az érdeke, hogy a drága, vegyszeres megoldásokat alkalmazzuk hosszú távon. Azonban a biológiai védekezés hibájára róható fel, hogy nem pusztítja el a kifejlett szúnyogokat, de ha megakadályozzuk a lárvák kikelését- nem is lesznek. Bár esős tavasszal, áradások idején, az erdős területekre többletköltséggel lehet kijuttatni a biológiai védekező szereket. De ezzel a módszerrel egy ember – állat számára élhető egyensúly érhető el- jelentős környezetkárosítás nélkül.

Ellenpélda Szeged városa, ahol évek óta megoldott a biológiai védekezés. Az átállás előtt 150 millió forintot költöttek védekezésre -15 %-os hatásfokkal.  Jelenleg színtiszta biológiai védekezést alkalmaznak, ennek 90 % fölötti a hatékonysága, és a kiadások visszacsökkentek 25 millió forintra. A védekezést körülbelül április elején megkezdik- így ennek hatása folyamatosan élvezhető. Mivel álltalában repülőről szórják ki a baktérium fehérjét, mindenféle kisebb-nagyobb vízfelületre el tud jutni a csak szúnyogok számára mérgező fehérje, hangsúlyozom: nem vegyszer.

Előző cikk
Következő cikk
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek