2023 október 1. vasárnap
KezdőlapKözéletHiszi? Nem hiszi? Valami működik

Hiszi? Nem hiszi? Valami működik

Áll a bál a fák nélküli lombkorona sétányok, és fal nélküli EU-s pénzből épült WC-k körül. Megnéztem néhány megvalósult projekt jelenlegi állapotát, cikksorozatomat egy pozitív tapasztalattal kezdem.

 Tizenötezer eurót, mai árfolyamokon nézve 5,5 millió forint körüli összeget nyert városunk  Wifi4EU pályázaton, wifi-berendezésekre és wifi-hozzáférési pontok létrehozására, mellyel a felhasználók ingyenes internet-kapcsolatot tudnak létesíteni a város különböző pontjain. Örömmel tapasztaltam, hogy ingyenesen wifi hotspotok működnek! Bár a 2020. februári ígéret szerint három évre biztosított az ingyenes használat, szerencsére ez a városi szolgáltatás maradt. 

Ezek a lelőhelyek, használják önök is bátran:

  • Autóbusz – pályaudvar
  • Meszesi kikötő
  • Városi sportpálya
  • Szentháromság-tér
  • Városi Sportcsarnok

Igaz, táblák nem jelezték ezt az információt, de az általam megkérdezett fiatalok pl. az autóbusz pályaudvaron és a sportpályán tisztában voltak a lehetőséggel- ők használják is.

 Véleményem szerint egy-két tábla büszkén hirdethetné az idelátogatóknak ezeket a lehetőséget.

Ilyen sikeres projekt a Kubikus parkba telepített két okospad is.

Bár fogalmam sincs, hogy ezt a jó funkciót miért egymástól pár méterre rakták le, és nem a város két különböző pontjára. A padok ingyenes wifi pontként is üzemelnek és vezetékes, vagy akár vezeték nélküli töltést is lehetővé tesznek. Mindezt energiafüggetlenül, napelemek segítségével.

Ez is a szerencséjük, mert legalább működnek, nem úgy, mint a park melletti parkolóban kialakított elektromos autótöltő, amely működésének végét jelentette az energiaválság.  Valóban csak a bevezetésig volt ígérve az ingyenes használat, de sajnos most semmilyen használat nem lehetséges, mert ténylegesen nem működik.

 Remélem, még sokáig használhatjuk ezeket a digitális jóléti eszközöket és rengeteg-, de nagyon rengeteg- kalocsai lakos tölti ott a telefonját és megtérül a 16 millió forintos pályázat.

… és csak gonoszul jegyzem meg az MVM oldalának tájékoztatásai alapján 1 kWh áram átlagosan 100 mobilfeltöltésre elegendő- ez átlagfogyasztáson 70 Ft. Tehát egy mobiltöltés max. 0,7 Ft.  Szóval 4 évig minden kalocsai lakos – 95 éves szépkorú és a ma született csecsemő is- feltölthetné a mobilját ennyi pénzből.

… és még gonoszabbul megnéztem, hogy az Ikeaban 2 db napelemes mobilfeltöltő: 14.000 Ft-ban fáj.

Csakhogy ne mondják, hogy a napenergia használat ellen vagyok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek