2023 október 1. vasárnap
KezdőlapKözéletÉpületes ötlethiányok!

Épületes ötlethiányok!

Üresen tátongó, vagy zár alatt lévő ingatlanok Kalocsán

Mi magunk is meglepődtünk, mikor elkezdtük összegyűjteni a Kalocsán üresen-, vagy zárva tartó épületeket, hogy milyen hatalmas számú ingatlan-vagyon áll kihasználatlanul.  Hogy ez a jelenlegi városvezetés alkalmatlansága miatt van így, netán egyszerűen csak a gazdasági körülmények, vagy más tehet róla (mondjuk Soros, vagy Brüsszel stb.) azt döntsék el Önök.

ÖNKORMÁNYZATI INGATLANOK

 1. Hunyadi János Kollégium – Kossuth Lajos utca

A kalocsai önkormányzat ötlethiányban szenvedő vezetői nem tudtak új funkciót találni a nagy múltra visszatekintő épületnek és annak eladásáról döntött a fideszes többség, míg egy Kalocsával szomszédos községben Waldorf iskolát indít – önkormányzati támogatással – egy képzési központ!?

 • Sportpálya melletti „Buborékcsarnok”

Kérdéses, hogy a rezsiárak emelkedése miatt szakszerűtlenül „leengedett”, légtechnikával működő épület vajon beüzemelhető-e még újra, vagy már véglegesen tönkre ment?

 • Óvoda épület I. – 6300 Kalocsa, Alkony u. 8.
 • Óvoda épület II. – 6300 Kalocsa, Kunszt J. u. 10.

A két óvoda épület közül az Alkony utcainak az elektromos hálózata hibásodott meg, míg a Kunszt utcainak a tornaterme ázott be – már egy évtizede – amikoris az előző fideszes (2010-2014) vezetésű önkormányzat alpolgármestere megígérte az azonnali felújítását, de ez sem sikerült. A két épület hibáinak kijavítása szakemberek szerint, feleannyiból is meg lett volna, mint amiből (200 millió Ft.) az Ifjúsági Házat (ideiglenesen?! sic.) óvodává alakították.

 • Uszoda

Bizonyos egészségügyi szolgáltatások kivételével, zárva van az uszoda, így pl. úszásoktatások maradnak el, csakúgy, mint a polgármester által beígért milliárdos ingatlan-fejlesztés és bővítés.  Az uszoda egyelőre a rezsiemelés áldozatává vált annak ellenére, hogy ha nem is a legmelegebb, de termálvíz- és egy kisebb napelempark is segíti az épület működtetését.  

 • „Érseki” Magtár

Műemléki épület. Sajnos több önkormányzati testületnek sem sikerült megoldást találnia a hasznosítására.

 • Parkgondozó Kft. új épületegyüttese a Paksi lakóteleppel szemben

Egy éves jubileumát ünnepelhettük annak, hogy a még az előző önkormányzat által elnyert, de a pénzügyi forrás késlekedése ( visszatartása?) miatt, csak az elmúlt évi országgyűlési választások előtt átadták, a Paksi közben található, a laktanya területéből leválasztott új-, vagy felújított épületegyüttest. Az eredeti szándék szerint, a komplexum a Parkgondozó- és a Kalocsa Vagyon Kft. telephelyeként kellett volna, hogy szolgálja a kalocsai közterület és épületgazdálkodás és fenntartás nemes feladatait. Itt található egy inkubátor épületet is, melyben a kezdő-, és kisvállalkozásoknak kell (kellene) – kedvezményes áron – helyet biztosítani.

 • Önkormányzat földszintjén és alagsori részein található üzlethelyiségek

Mintegy 5 db, önkormányzati tulajdonban lévő – földszinti és alagsori – közvetlen utcakapcsolattal rendelkező üres iroda- és üzlethelyiség vár arra, hogy egyáltalán meghirdessék őket, mint kiadó ingatlant. Úgy tűnik ez ügyben nincs nagy kapkodás, pedig bevételre szüksége volna a kalocsai önkormányzatnak és akkor talán nem a civil egyesületektől kellene bérleti díjakat beszednie.

 • Tiszti Klub

Bizonyos termeit a néptáncosok használják, de az emeleti szint üresen áll, míg a színházi épületrész most, a fűtési szezon végén kezd majd csak felébredni csipkerózsika álmából.

 1.  Hunyadi utcai Közösségi Ház (korábban Munkaügyi Központ)

Ugyancsak a rezsiemelés áldozatává vált, mely korlátozottan és leginkább csak bérleti díj ellenében használható.

 1.  Kalocsa-Meszes – Vízi Bázis

A korábbi elképzelések szerint, az épület a Dunán érkező vízitúrázók megálló- és pihenőhelyeként, illetve kajakok, kenuk kölcsönzőhelyeként kellet volna, hogy szolgálja a víziturizmust és a sportolni vágyókat. Jelenleg zárva. Hasznosítására most keresnek új üzemeltetőt.

 1.  Városi Galéria
 2.  Kortárs Galéria – (volt Zsinagóga épülete)

A Viski Károly Múzeum kezelésében lévő két Galéria nyitva tartása akkor kezdett el rapszodikussá válni, amikor három évvel ezelőtt önkormányzati utasításra el kellett bocsátaniuk dolgozókat az intézménytől, így nem lehetett biztosítani a látogatók rendszeres- és leginkább hétvégi-, munkaidőn túli fogadását. A Galériák jelenleg is zárva vannak. 

 1.  Platán Étterem, Büfé és mosdók az Érsekkertben

Állítólag van bérlője a Platán étteremnek, kávézónak, de ki tudja miért, csak nagy rendezvények alkalmával nyit ki. A legutóbbi Paprika Fesztiválon csak a VIP vendégek látogathatták.

 1.  Hagyományőrzők Háza, az Érsekkert bejáratánál

A Hagyományőrző Egyesület tagjai éveken keresztül szépítgették, csinosítgatták és töltötték meg tartalommal és változtatták élő kiállítótérré az épületet. Az elmúlt évben azt mondták az egyesület vezetésének, hogy költözniük kell onnan.

 1.  Szőlők közei Szabadidőközpont

Miközben erre, a sportpályát is magába foglaló, korábban szép épületre a kalocsai önkormányzat kevés figyelmet (őrzés-védelem; működő biztonsági kamerák hiánya) fordított az elmúlt években és így vandálok részben tönkre tették, addig – 250 millió forintból – új Közösségi Ház épülhetett a Kalocsai Szociális Központ szomszédságában. Miért?

 1. Szőlőhegyi korábbi iskolaépület

2004-ben zárták be az iskolát. A szőlőkbeli gyerekek azóta az Eperföldi és a Belvárosi Általános Iskolák tanulói lettek. 

MAGÁN- VAGY ÁLLAMI KÉZBEN LÉVŐ ÉPÜLETEK

 1.  Ügyészség korábbi épülete a Szent István király úton.

Úgy hírlik, hogy raktárként működik az – elhelyezkedése miatt többre hivatott – épület, melynek emeletén korábban táncórák is voltak.   

 1.  Volt Démász székház, az 51-es főút mellett

Magánkézben lévő épület, melyben évekkel ezelőtt elkezdték lakások kialakítását, de gyorsan megállt és jelenleg is áll ott a munka.  

 •  Foktői úti Laktanya

A Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán térségfejlesztési feladatokat ellátó Paksi Ipari Park (PIP) Kft. kezelésében van a terület, melybe munkásszállásokat vizionáltak korábban. Pár hete Font Sándor országgyűlési képviselő beszámolójából derült ki, hogy már nincsen napirenden ez az elképzelés. A jelenlegi önkormányzatnak nem sikerült itt újabb területeket megszereznie, így viszont a laktanya foktői úti Vajas-parton elhelyezkedő sportpálya része sem ajánlható ki szállodaépítésre.

EGYHÁZI „SZELLEM-ÉPÜLETEK”

 •  Volt Korona Étterem (Huber Ház)

A szebb napokat látott étterem épület, impozáns boltíves pincével rendelkezik, melyből – évekkel ezelőtt – a felújításra hivatkozva távolították el az érvényes szerződéssel rendelkező bérlőket, azóta félkészen, gazos udvarral várja a jövőbeni hasznosítást.  

 •  Katona István Ház (volt Érseki Kincstár)  

Üresen áll, hasznosítására vonatkozóan nem látott napvilágot semmilyen elképzelés.

 •  Hotel épület a Szentháromság téren

Állítólag egyházi rekollekciós és képzési feladatokat fog ellátni a jövőben – ha egyszer elkészül – bár erre a fentiekben említett Katona István Ház is alkalmas lenne. Kalocsának viszont minőségi szálláshelyekre van szüksége.  

 •  Hittanterem + Mosdók az Érseki Palota sarkán 

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a mosdók hiányával a városban, melyek megvannak, csak nincs aki üzemeltesse őket: Sürgős dolgom akadt… cikk

Hirtelen ennyi épület került a látóterünkbe, melyek jobb sorsra lennének érdemesek, vagy úgy, hogy új funkciót találnak nekik az illetékesek, vagy úgy, hogy pl. az üzlethelyiségek bérbeadásával bevétel is képződhessen az önkormányzat kasszájában, de ki tudja miért, erre vonatkozó szándék már évek óta csak kevéssé mutatkozik, és így az ingatlanok állaga sok esetben tovább romlik, vagy a felújítás igényének látszatát keltve rontják a városképet.  

Ha ön is tud további ingatlanokat, melyeknek sorsával foglalkozni kellene, kérjük, írja meg nekünk!

3 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek