2024 július 20. szombat
KezdőlapKözéletValaki árulja el, mit lehet itt csinálni?

Valaki árulja el, mit lehet itt csinálni?

… mármint a városban, például egy két gyerekes családnak egy hétig, pláne, ha esik az eső? Tette fel szerkesztőségünknek a kérdés egy olvasónk. Egyszerű kérdés- egyszerű válasz: nem sokat.

De ne legyünk ilyen borúlátóak – körbejártuk a lehetőségeket, feltérképeztük egy idelátogató család szemével a várost. Sok múlik a gyerekek korán, érdeklődési körén, de azt elmondhatjuk, hogy nehezen kötik le őket az „ósdi” múlt emlékei.

Szerencsére megvannak a múzeum-pedagógiának, modern, interaktív eszközei, amivel a különböző korosztályokat bevonva, érdekessé lehet tenni a megismerés folyamatát. Szép példákat lehet látni erre Magyarországon is, a közelmúltban zajlott várfelújítási, pezsgő múzeum megújítási projektek által. Sajnos Kalocsán nem nagyon érhető tetten ez az újító szándék.

Egy családi sétára remekül alkalmas a „Főutca” – Szentháromság tér – Érsekkert kör. A monumentális kialakítású tér első látványra lenyűgöző. Létjogosultsága meglenne, hogy beírja magát a világ főterei közzé, de ehhez több kell. A túlzó mértékben alkalmazott térkő, élettelenné-rideggé teszi a teret. Tiszteletet parancsol, de emellett azt is sugallja: a turisták csak bezavarnak ebbe a megtervezett összképbe.

Nem a látogatók igényeihez idomulva, hanem a jövőnek, utókornak hirdeti az egyház és vele együtt az egyházi vezetők nagyságát.

A munkálatok még mindig messze vannak a befejezéstől, érdekes lenne egy turistának, vagy gyerekeknek egy információs tábla kihelyezése: Mi folyik itt? Miért? Hogy fog kinézni? Mi a tervezett befejezés? Egy kis reménnyel kecsegtetne a feltárási terület vizsgálata, ami szerintem gyerekszemmel is igen érdekes. Egy QR kód, egy kis kincskereső játék plusz, egy-két érdekes ábra segítené a messziről idelátogatót, hogy megértse mit is lát.

Sajnos a templomot csak jeggyel lehet megtekinteni.

Mindig elszorul a szívem, ha egy katolikus templomba pénzért lehet bemenni, de sajnos ez már, egyre elterjedtebb gyakorlat.

Kombinált jegy is kapható az Astriceumban, ami az érseki palotára és  könyvtárra, múzeumba és a templomba is érvényes – a 4 tagú családi jegy: 8500 Ft. Kb. 2 órás tárlatvezetéses kikapcsolódást ígér.  A gyerekek valószínűleg a végére nagyon unják majd magukat, mert a szépen kialakított múzeumok célközönsége nem éppen a kisgyerekes családok. Az felújítás több helyen láthatólag még nincsen befejezve-, de e mellett az enyészet nyomai is felfedezhetők. A kiállítás az érseki kincstár anyagából, festményekből, és miseruhákból áll. Célközönsége egy igen szűk réteg lehet, ha egyáltalán fontosnak tartották ezt a stratégia kialakításakor. Ilyen erőforrások birtokában sajnos kihasználatlanul maradtak olyan lehetőségek, amelyek a felnőttekhez, gyerekekhez közelebb hoznák az egyházi szertartásokat, magát a római katolikus vallást, vagy egyszerűen Kalocsai érsekekhez szorosan köthető történelmét.  

 Szerencsére a Barokk Kávéház fagyijával, lehet egy kis lelket önteni a gyerekekbe, ami ugyanazt a remek minőséget hozza több évtizede.

 A kávéház közvetlen szomszédságában kapott helyet a Látogatóközpont és Paprikamúzeum. A „múzeum” és a „központ” szavak használatában enyhe túlzást vélek felfedezni, amely megbocsátható mértékű kereskedelmi tevékenységet takar, egy kis marketinges várostörténettel fűszerezve. Mindenképpen pozitívum, hogy kielégíti az idelátogatók emléktárgy és paprika vásárlási igényét. A kiállítás egyébként érdekesnek mondható, bár kalocsai szemmel silány metszete csak a gazdag népművészetünknek és Kalocsa történelmének. Egy család 3000 Ft-ért tekintheti meg a kiállítást, ami mintegy fél óra szórakozást nyújt, egy-két interaktív elemmel: a gyerekek húzogathatják a paprikás fiókokat.

Amennyiben van még energiánk a múzeumokra, továbbsétálhatunk a Szent István úton, a Viski Károly Múzeum felé. A főutcán lassan de biztosan rendeződés nyomai láthatóak, leszámítva azt a néhány félbehagyott építkezést, és lerobbant épületet, ami mellett elhaladunk. Egy-két füvesítés, fásítás, virágágyás rendben tartása más városokban a hétköznapi feladatok része, nálunk külön projekt, és propaganda célokat szolgál.

A Viski Károly múzeumban megállt az idő, de ennek csak a múzeumi tárgyak örülnek. Egy 42 éve álló kiállításra nem tudok se jót, se rosszat mondani. Bőven idejét múlt, megfakult, mintha elsuhant volna mellette a világ kulturális, digitális fejlődése. A megnyitásakor modernek és érdekesnek mondható kiállítás csekély mértékben változott az évtizedek során, egyáltalán nem követi a mai kor lehetőségeit, igényeit. Sajnos csak rontja a Kalocsáról kialakított képet.

 Szerintem a gyerekes családoknak ennyi kultúra – vagy annak hiánya – bőven elegendő. Sajnos sok más lehetőségről nem tudok beszámolni. Bár szépen megújult 2-3 játszótér városunkban, esőben nem igazán lehet kihasználni ezt. Szerencsére van egy vállalkozásban működtetett játszóház is, ahol figyelembe veszik a látogatói igényeket. Nem posztom hirdetni, mindenki megtalálja a neten.

Ahogy próbáltam végigjárni ezeket a helyeket, ezernyi kihasználatlan lehetőség, ötlet jutott eszembe: 

 • Egy templom ahonnan orgonazene hallatszik ki, és csak „úgy” be lehet ülni.
 • Egy város által fenntartott foglalkoztató, ahol saját paprikát lehetne őrölni, kóstolni, kalocsai motívumos kifestővel játszani, hímzést gyakorolni. 
 • Egy múzeum udvar, ahol táncházakat tartanak hétvégenként.
 • Egy közösségi ház, ahol a fiataloknak tanítják meg, hogyan kell „paprikás kácsit” sütni.
 • Egy kertmozi, ahol ingyenes vetítéseken, a fűben ülve lehetne nézni a régi filmeket. 
 • Egy Platán, ahol nonprofit módon lehetne egy hideg sört meginni, vagy egy jégkrémet megenni, esetleg egy beállított mikróban ételt melegíteni.
 • Egy tiszta WC, ahol tisztába lehet tenni egy csecsemőt.
 • Egy fürdő, ahol nem csak egy gyerekmedence a szórakozási lehetőség. 
 • Egy raklap színpad, ahol a helyi feltörekvő művészeknek adnánk lehetőséget.  
 • Egy reptér, ahol régi repülőgépekbe lehet beleülni.
 • Egy ifjúsági klub kis koncertekkel, egy működő színház……

Ébresztő!!!!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek