2023 december 7. csütörtök
KezdőlapPolitikaSzembe megyünk újból az Érsekséggel!

Szembe megyünk újból az Érsekséggel!

Az elkerülőút kérdése azóta lázban tartja Kalocsa lakosságát, mióta – ama fájdalmas parlamenti határozat miatt – végérvényesen elvesztettük a Szentháromság tér fölötti városi irányítást.

Ez a felsőbb döntés jól tükrözi, ha nincs megfelelő kommunikáció és egyeztetés, akkor a város minden alkalommal veszíteni fog az Érsekséggel szemben.

De mi nem tanultunk ebből a hibából! Megtörtént megint az, ami 2021. november 24-én, ugyanúgy semmibe vette dr. Filvig Géza a Főtisztelendő Úr kérését, annyi kivétellel, hogy most nem volt jelen a testületi ülésen.

Történt ugyanis, hogy dr. Bábel Balázs megunta a majdnem másfél éve tartó egyhelyben topogást. Rögtön megoldást és ezzel együtt területet ajánlott fel a városnak.

A 2023. február 21-én kelt levele ezen a linken elérhető => érseki levél 1.

Felhívnám a figyelmüket a levél 2 fontos mondatára, ami felett nem mehetünk csak úgy el!

Az egyik úgy hangzik, hogy a „tényleges tulajdonba adás akkor következhet be, ha az elkerülő út tervei engedélyezésre kerülnek, a költségei maradéktalan biztosítására szükséges forrás rendelkezésre áll”.

Ez azt jelenti, hogy a terület egyelőre még nem a városé. Sőt, nem várt műszaki probléma vagy esetleges kormányzati forráshiány esetén nem is kerül átadásra!

A másik mondat még talán ennél is fontosabb: „Jelen szándéknyilatkozatommal hozzájárulok a szükséges építési és szakági tervek készítéséhez, mely azonban további, ingatlanainkat érintő, a benyújtott tervektől eltérő telekhatármódosítást nem eszközölhet.”

Ezt magyarázandó a levél mellé még rajzot is mellékeltek, hogy pontosan mihez tudnának hozzájárulni. Íme a műszaki terv ⬇ ⬇ ⬇

Eltelt bő 1 hónap, közben szorgos forgalomszámlálási munkák folytak, és valahogy ez a megállapodás feledésbe merült, valahogy elsiklott a városvezetés efelett……….

A március 30-i testületi ülésre már egy merőben más határozati javaslat került be a grémium elé. Ez csak a Hunyadi utca 4. szám alatti ingatlan lerombolásával tudná megoldani az átkötő út problémáját.

Hangsúlyozom átkötő út, hiszen elkerülő útnak ez egyáltalán nem minősíthető. Sőt félő, hogy csak nagyobb forgalmat fog generálni megfelelő – forgalom elterelő – alternatívák hiányában!

Ez a terv már így néz ki ⬇ ⬇ ⬇

Teszi ezt annak ellenére dr. Filvig Géza polgármester, hogy a kecskeméti mérnöki iroda megtervezte az Excellenciás Úr kívánalmaival teljesen megegyező, “B” változatnak keresztelt tervet is (ezen a linken megtekinthető => B terv). Igaz, ebbe is bele lett csempészve a belvárosi ház lerombolása…..

Ezzel teljesen és indokolatlanul szembe menve már a korábban, az érsekség által támogatott javaslattal.

Erre Érsekatya a testületi napján kelt levelében még egyszer nyomatékosan fel is hívta a figyelmet => érseki levél 2.

Már a levél címe is rendhagyó: „tulajdonunkon kívül eső ingatlanok szanálási szándékától való elhatárolódás

A levél valami ok miatt nem érkezett meg időben, de külön kérésünkre – heves viták után – kiosztásra kerülhetett. Ezután fel is olvastam az írás legfontosabb üzenetét. Ebben Érsek Úr megfontolásra kéri a testületet, hogy ilyen mértékű, káros és visszafordíthatatlan beavatkozást fontoljunk meg.

Nem csak ez az egy levél volt téma. Nem vagyok várostervező mérnök, ezért segítséget és egyben állásfoglalást kértem a Budapesti Műszaki Egyetemtől is. A Közelekedéstechnológia Tanszék és az Urbanisztikai Tanszék docensei is, külön-külön jelezték felém egyetnemértésüket és aggodalmukat az elkapkodott döntés miatt. Sajnos ezek is süket fülekre találtak…..

A levelek itt olvashatóak => dr.Csiszár Csaba => dr.Fonyódi Mariann

Ennek ellenére a kormánypárti többség lesöpört mindent az asztalról! Tudomást sem akart venni ezekről, és ragaszkodott a történeti városrészben történő rombolásos, így visszafordíthatatlan módszerhez.

Sőt, dr. Körmendy Szabolcs képviselő – megváltoztatva korábbi döntését, és ezzel szembe menve körzete lakóinak külön kérésével – megszavazta a határozatot.

Tette ezt egyrészt frakció fegyelemből, másrészt annak hiú reményében, hogy néhány belvárosi út felújításra kerül, és talán egyszer, valamikor, majd (határidő persze nem került rögzítésre) elkezdődhet a külső elkerülő megtervezése.

Mindenkinek van egy sajátos véleménye, megítélése az egyház, ezen belül a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, és annak vezetője, Dr. Bábel Balázs érsek irányában.

Mondjuk ki nyíltan, lehet szeretni, tisztelni, és akár gyűlölni őket, ez mindenkinek saját véleménye lehet!

De egyet soha nem tehet Kalocsa vezetése, figyelmen kívül hagyni, pláne felülírni az érsekség szándékát!

Tisztelt Polgármester Úr!

Ez egyszerűen politikai öngyilkosság!

Ezek után újból megkérdezem Önöket, Tisztelt Kalocsaiak:

Egyszer már veszített a város, most újból ezt akarjuk?

1 hozzászólás

  1. Az Érsek, eleve feltételes módban fogalmazott, tehát akkor adja a telket, ha annak terveivel egyetért, – vagyis ha a Hunyadi utca 4 épen marad – és az addigi befektetett munkadíjuk is benne lesz a kivitelezési költségben, amit onnan megkapnak.
    Bárki megértheti, ha *nem ért egyet a tervvel, mert az Belvárosi épület bontásával járna, vagy **nem lesz meg a költségeikre a fedezet, akkor nem adja a területet ….
    Dupla, vagy semmi….

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek