2024 április 15. hétfő
KezdőlapKözéletNincs oly kút, mely ki nem apad, ha mindig húzzák

Nincs oly kút, mely ki nem apad, ha mindig húzzák

A fúrt és ásott kutak engedélyezéséről

Ketyeg az óra, közeleg a határidő: be kell jelenteni az önkormányzathoz a kutakat. Kalocsán több száz családot érint ez. Több cikk és híradás foglakozott az üggyel, de mivel a határidő 2023. utolsó napja, nem érezzük sürgősnek az intézkedést.

Az önkormányzati tájékoztató elolvasása után-, ami nem tájékoztató, hanem egy törvényi szakszöveg összeollózása- sajnos még ködösebb lett a teendő.  

Meglévő ásott és fúrt kutaknál, ha a vízkivétel kizárólag talajvízből történik, viszonylag egyszerűen lehet engedélyezni a lakosság használatában lévő kutakat.  A neve hivatalosan vízjogi üzemeltetési és fennmaradási engedély, és a helyi jegyzőnek kell benyújtani a kérelmet az engedélyre. A nyomtatvány felvehető a polgármesteri hivatalban, vagy letölthető a netről.

Olvasva a hozzá kapcsolódó törvényi szabályozást, fontos megjegyezni, hogy különböző az eljárás az ásott és a fúrt kút tekintetében.

Az engedély kérése ingyenes.

 Ásott kútnál, amiből csak háztartási locsolásnyi mennyiséget vesznek ki, egyszerű a helyzet: egy- két méréssel, számolással meg vannak a beadandó adatok. A törvény nem kér hivatalos szakértői aláírást, véleményt- hangsúlyozom az ásott kút esetben. Amennyiben szükséges ásott kútnál, ingyen segítünk a nyomtatvány kitöltésében.

A már megépített, használatban lévő fúrt kutaknál bonyolultabb a számítás. Véleményem szerint, olyan adatokat kérnek, amiket csak becsülni lehet, pontosan mérni nem- főleg olyan kutaknál, amelyek évtizedek óta ott állnak a kiskertekben. A törvény szerint ebben az esetben szakértő (kútfúró vagy vízügyi szakember) számítására, és aláírására is szükség van. Amennyiben nincs vezetékes víz az ingatlanon, akkor be kell méretni a vizet a szakhatóság által is. 

               Mivel sok kérdés merült fel bennem, először egy vidéki önkormányzatnál érdeklődtem. A község jegyzője megerősítette, hogy a fúrt kutakhoz elegendő egy kútfúró aláírása és vázlata, mérései, az ásott kútnál a tulajdonos is kitöltheti, beadhatja. Sajnos valószínű a kútfúrók nem szívesen vállalnak felelősséget a nem általuk, vagy régen elkészített  fúrt kutakért, ahol nem ismert a kivitelezés dátuma, mikéntje és módja.

Ezzel szemben a kalocsai önkormányzatnál érdeklődésemre elmondták, hogy nem elég a kútfúró, mindenképpen vízgazdálkodási szakértő – vízügyi mérnököt ajánlanak, pedig a törvény világosan fogalmaz: „vízkútfúró szakképesítést szerzett” szakember is kiállíthatja a nyomtatványt. Mindenképpen az ásott kútnál is a szakértőt létesítik előnyben- „ mert úgyis lesz probléma a kérvénnyel”.

Szerintük ne nagyon várjunk vele, mert augusztus-szeptemberben tülekedni fognak az emberek, hogy elintézzék ezt a büntetési határidő előtt. Rögtön ajánlottak is két szakértőt, aki készségesen vállalja ezt a „komoly” feladatot. A nyomtatvány szerint ez 8 db mérés (szerintem becslés), 1 db helyszínrajz és kb. 2 db fénykép készítésével jár, gyakorló mérnökként bizton állíthatom, hogy maximum egy órás munkáról beszélünk. Irányárnak 50 és 150 ezer forinti értékeket hallottam – egy konkrét ajánlatot kaptam nyolcvan ezer forintért.

 Ezzel szemben, amikor a vidéki jegyzőnél érdeklődtem a költségekről, türelemre intett. Azt ajánlotta, hogy várjunk ki, mert augusztus – szeptember környékén a lakossági használatban lévő kutak bejelentési kötelezettségét a kormány szándékozik teljesen eltörölni, vagy a közelgő bejelentési határidőt jelentősen eltolják ismét. Gondolom a választások utánra, hisz elég rossz fényt vetne a többségében kormánypárti önkormányzatokra az újabb lakossági sarc. Amennyiben mégis maradna idén a bejelentési kötelezettség, az idézett községi önkormányzat, az év vége felé pontos tájékoztatást ad ki, és megkeresi a lakosságnak a lehető legolcsóbb szakértői igazolás lehetőségét.

Szerintem ez a megfelelő önkormányzati hozzáállás.

 Összefoglalva: aki szeretné, indítsa meg a bejelentését, de az én véleményem is az, hogy most érdemes kivárni és nem csinálni semmit. Ígérem Önöknek, hogy a Békés Kalocsáért Egyesület szakértőivel, a megfelelő időpontban visszatérünk a témára, segítünk az engedély kitöltésében, megtalálva a lehető legolcsóbb megoldást a műszaki adatok kitöltésére, szakértői aláírásra, minden haszonszerzés nélkül.

Ha szükséges!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek