2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözéletNem bántja a szemét a szemét

Nem bántja a szemét a szemét

Gyönyörű tavaszi idő van, ahogy újra éled a természet a belső ösztöneink is kihívnak minket a kertbe, szabadba. A háziasszonyokra rátör a takarítási láz, a rendrakási ösztönök. Akárhogy szidjuk a tavaszi nagytakarítást, jól esik ilyenkor rendbe tenni a házunk táját. Az idő kedvez a szabadban a mozgásnak, kertészkedésnek, sportolásnak.

 Ennek az erőnek engedve bicikliztem egy kört a városban- és sajnos engedtem a csábításnak, és egy kicsit a városon kívül is. Nagyon elszomorodtam a temérdek szemét láttán. A városban például az élelmiszer boltok körül százával vannak eldobálva (nem túlzok) az olcsó, töményes, műanyag kisflaskák. A Kalocenter háta mögött a csomagolási hulladékokat fújja bele a szél a Vajas holtágba. A házak előtt az árkok tele vannak italosdobozokkal, vegyes szeméttel. Miske fele minden bekötő út mellett hatalmas kommunális szeméthegyek.

Megdöbbenésemre az egyik ilyen bekötő útnál egy marhatetem, fejjel, belsőségekkel, nem részletezném milyen állapotban, gondolom közegészségügyileg sem megfelelően tárolva: egy pokrócba csavarva találtam.

               Véleményem szerint ezek a szeméthegyek, törvénytelen lerakatok terjedelme csak nőni fog.

A háztartásokban keletkező szemét nagy része a kommunális kukában landol, másik része a szelektívben. Amennyiben környezettudatos egy háztartás, a szelektív hulladék-tárolóba kerülő szemétből van lényegesen több – de azt viszik ugye kéthetente. Ha ez a család kertes házban lakik a konyhai zöldhulladékot remekül komposztálhatja, hasznosíthatja. Alig van valami, ami kommunális kukába  kerülne, de persze, mert úgyis elviszik, az ember telerakja esetleg olyannal is,  ami jól szelektálható lenne. Kisebb méretű kukát csak az egyszemélyes háztartások igényelhetnek. A családokat nem ösztönik, hogy az elszállítandó szemét mennyisége csökkenjen – csak az internetes oldal szépen hangzó szlogenjeiben.

Tavasszal a kertekben rengeteg zöldhulladék keletkezik, amit a havonta egyszeri zöld járat szállít el, – ez régen kéthetente volt – persze figyelve, hogy minden a szabályozásnak megfelelően legyen elkészítve: 70cm hosszú x 50 cm átmérőjű kötegekben, plusz a kiadott zöld hulladékoszsákban, ami valljuk be, igen kevés. Nem mellesleg a zsákok igénylése munkaidőben lehetséges, és aki van olyan „szerencsétlen”, hogy dolgozni kényszerül, elég nehézkesen oldható meg az átvétel. Esetleg, mondjuk a hulladékudvarban is át lehetne venni, talán felhasználó barát megoldás lenne, de ez úgy látszik nem cél.

 Nem csak zöldhulladék keletkezik ilyenkor, hanem a selejtezések folytán rengeteg apróság, ami nem mindig fér el a kukába.

„Az FBH-NP Nonprofit KFT továbbra is évente 2 alkalommal…, a háztartásban keletkezett lom (feleslegessé vált használati tárgyakat, eszközöket, bútorokat) háztól történő elszállítását biztosítja „

Ezt remélem, sokan tudják és kérem, használják is ki, ahelyett, hogy ez a szemét valahol a városon kívül egy árokparton érne földet.

 Sajnos a hulladék-udvarokban ingyen leadható hulladék mennyisége az eddigi 350 kg-ról, idén márciustól 100 kg/háztartás-ra csökkent. A  FBH-NP oldalán egy hír volt a főoldalon, ami az elmúlt 2 hétben sajnos eltűnt.

Igen, jól olvasták az ingyen leadható hulladék összesen 100 kg lehet.

Tehát, ha az ember lead egy rossz mosógépet- ami kb. 100 kg, már vége is van a hulladékudvarban lehatható ingyenes mennyiségnek. 

  A cím végén kérdőjelet kellett volna tenni, de sajnos egy kijelentő mondat lett belőle. Nem kéne a tavaszi lomképződést megvárni. Azt javaslom, legalább a házunk előtt az utcán, a közvetlen környezetünkben, menjünk ki és szedjük össze az eldobált hulladékot. Kutyasétáltatás, kocogás közben, egy-egy zsákot és gumikesztyűt fogva, mi is tehetünk egy kicsit városunk tisztaságáért.

 Minden illegális szemétlerakatot fotókkal dokumentáltam, remélem, tudunk  ellene tenni- összefogással. De hogy ne csak rosszat írjak, szerencsére voltak utcák, és városrészek, ahol egy rossz fotót sem tudtam csinálni, mert szép, rendezett árkokat, zöldterületeket találtam- lehet így is csinálni, köszönjük.

Éljen a tavasz!  

Folytatjuk…

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek