2023 szeptember 27. szerda
KezdőlapKözéletNőnapi futás, avagy lehet így is ünnepelni

Nőnapi futás, avagy lehet így is ünnepelni

Kicsit divatjamúlttá kezd válni mai világunkban a nőnap ünneplése. A nemzetközi nőnapot egyszerű nők dicséretére találták ki, akik maguk hétköznapiságában is a történelmet alakították.  Olyan nők emlékezetére, akik az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

Az évszázados küzdelem a mai napig nem ért véget. Napjainkban a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők ellen elkövetett erőszak különböző formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak.

A nőiket leíró sztereotípiák, sémák itt vannak köztünk. Azért jók mert igazak, és azért is jók, mert nem igazak. Ezt az ellentmondás magukban a nőkben, nőiességben keresendő. Egy nőnek helyt kell állni anyaként, munkatársként, házastársként, takarítóként, pszichológusként és még ezer szerepben. Gyengédnek kell, lenni és mellette erősnek.    

Remek példa volt erre március harmadikán, szombaton megrendezésre került Nőnapi futás. Amikor rendezőt Szeitzné Nyírő Csillát kérdeztem, miért hozta létre ezt az eseményt könnyedén rávágta: A női erő demonstrálására. Mert Kalocsán is vannak erős nők, és ezt meg is mutattuk! ’és ha Csilla, akkor Vöröskereszt, a sportolók a szimpátia jeléül valami vörös – piros szint öltöttek magukra.

Készítette: Török Töce Tibor

 Hatvan fő körül mozgatott meg Csilla a nőnapi sportrendezvényen. A cél csak annyi volt, hogy ne csak a munkáról, vásárlásról szóljon a szombat délelőtt, hanem egy kis mozgásról és a vele együtt járó nőcis csacsogásról is. Együtt mozgott gyerek –felnőtt, anya-lánya – a nagymama korúakkal-, de még karon ülő csecsemő is a kismamával. Szerencsére a lányok asszonyok között több férfiembert is lehetet látni, a sportos fiúkat az evezősök csapata képviselte. A futás mellett sétával, biciklivel, rollerrel is lehetet teljesíteni a távot.

A sport szeretet összehozza az embereket, a különböző sportágak képviselőit: Bodnár Erika örömmel vállalta a bemelegítést. Futónagykövetünknek, Posztobányi Zolinak nem kellett unszolnia a Földönfutó lányokat, akik kevesellték a 3 kilométert és tovább folytatták a futást, alig várva meg a frissítésnek kínált banánt. Posztobányiné Andi pogácsát hozott, a Snassz Bár segített egy nagy adag teával minket.

Remek fotók, videók készültek az eseményről, amelyet Török „ Töce” Tibornak köszönhetünk.

Jó volt érezni a kalocsai lányok, asszonyok ( szerencsére fiúk és férfiak)  összetartozását, azt hogy az erős nők itt járnak köztünk egy egyszerű hétköznapon is. Merjünk ünnepelni, mert ünnepelni jó! Boldog nőnapot!

 Feketéné Bagó Kata 2023.03.08.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek