2024 április 15. hétfő
KezdőlapKözéletMegdöbbenéssel és együttérzéssel... A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye közleménye

Megdöbbenéssel és együttérzéssel… A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye közleménye

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye március 6-án az alábbi közleményt juttatta el a Magyar Kurír szerkesztőségének.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szolgálatának bejelentő oldalán keresztül (https://www.gyermekvedelemkkf.hu/bejelentesek/) bejelentés érkezett a Főegyházmegye egy papjával szemben.

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek az egyházi törvények szerint haladéktalanul előzetes vizsgálatot rendelt el az eset pontos és alapos kivizsgálása érdekében, és a szóban forgó lelkipásztort az egyházi törvények értelmében azonnali hatállyal felfüggesztette. Az érintett felek részletes meghallgatása után az Érseki Hivatal megkereste az illetékes állami hatóságot kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt, és a rendelkezésre álló dokumentációt teljes körűen rendelkezésre bocsátotta.

Ezzel párhuzamosan az Érseki Hivatal kezdeményezte az előzetes vizsgálat anyagának továbbítását az illetékes vatikáni Hittani Dikasztérium felé is.

Az érintettek támogatására a Kecskeméten működő Reménység Háza Lelkigondozói és Mentálhigiénés Tanácsadó Szolgálat felkészült munkatársakkal rendelkezésre áll.

Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, további tájékoztatást nem áll módunkban adni.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szeretné kifejezni megdöbbenését az események miatt, valamint biztosítja együttérzéséről az érintetteket, és imádkozik az okozott sebek mielőbbi gyógyulásáért.

Háttér:

Ferenc pápa 2019-ben hirdette ki a szexuális visszaélések kezelését szabályozó egyházi törvényét. E-szerint, a püspököknek ki kellett alakítaniuk egy fórumot a panaszok fogadására. A bejelentő rendszer még abban az évben minden egyházmegyénél megkezdte a működését, amely az egyházmegyék weboldalain elérhetőek. Az esetek kivizsgálását külön bizottságok végzik. Az érintetteknek pedig lelki-, pszichológiai szakmai segítséget is nyújtanak az egyházmegyék, azon túl, hogy meg kell tenniük a szükséges bejelentést a hatóságok felé. 

külön bizottságokat, szakértői testületeket hoztak létre a szexuális visszaélésekre vonatkozó bejelentések kezelésére.

Il Presidente della Repubblica Sergio Mattarella incontra Papa Francesco

Ferenc pápa „Vos estis lux mundi” apostoli levele

„Ti vagytok a világ világossága.

A hegyen épült várost nem lehet elrejteni” (Mt 5,14). A mi Urunk, Jézus Krisztus arra hív meg minden hívőt, hogy a szentség, az egység és az erény ragyogó példaképe legyen…

A szexuális visszaélés bűncselekményei sértik Urunkat, testi, pszichés és lelki károkat okoznak az áldozatoknak és megsebzik a hívek közösségét. Azért, hogy ezen jelenség többé semmilyen formában ne fordulhasson elő, szükséges a szív mély és folyamatos megtérése, amelyet konkrét és hatékony tetteknek kell hitelesíteniük. Ez az Egyházban mindenkire vonatkozik, azért, hogy a személyes szentség és az erkölcsi elköteleződés hozzájáruljon az evangélium hirdetésének teljes hitelességéhez és az Egyház küldetésének hatékonyságához.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek