2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözéletJászberényi időközi választás -Kalocsai kerekasztal

Jászberényi időközi választás -Kalocsai kerekasztal

Miért foglalkozunk a jászberényi időközi választással? Hiszen messze van tőlünk, sok idő is telt el azóta… A politikában ennyi idő már soknak számít, ahogy a hírek világában is. Tudatosan írom ezeket a sorokat ennyivel az események után, de hogy miért arra hamarosan rátérek.

Szóval vissza az alapkérdéshez. Miért? Ahogy mondani szokták, az ördög a részletekben rejlik.

Jászberényben eddig is ellenzéki városvezetés volt. Most annyiban változott a helyzet, hogy a képviselő-testület összetétele még nagyobb számban ellenzéki képviselőkből áll. Ugye ezt nem igazán szoktuk meg, hiszen a 2006-os parlamenti választások óta a Fidesz-KDNP érdemi választási vereséget nem szenvedett. Persze 2019-ben Budapestet elvesztette, Szegeden Botka László nyert, Hódmezővásárhelyen sem sikerült győzni, és természetesen vannak még ellenzéki vezetésű települések. De a nagy egész szempontjából az a dominancia, ami 2006 októberében formálódott meg, nincs érdemi veszélyben. Jászberény azért érdekes, mert úgy született ellenzéki győzelem, hogy a pártok logói, de még a pártok nevei is el lettek hagyva a kampány során.

A dolog itt válik érdekessé.

A Békés Kalocsáért Egyesület kerekasztal beszélgetést kezdeményezett annak érdekében, hogy feltárjuk a becsontosodott politikai állapotok okait.

A kalocsai találkozó egyik megállapítása az volt, hogy a jelenlegi politikai pártok így, vagy úgy, de igenis aktív közreműködői annak a helyzetnek, ami jelenleg a politikában uralkodik.

Márpedig a jelenlegi helyzet ebben a felállásban az autoritás lehetőségét magában hordozza úgy, hogy minden a demokratikus szabályokat betartva történik.

A kalocsai találkozó konklúziója szerint a pártok nem megfelelően reprezentálják saját ideológiáikat, és részben ez miatt is bizalomdeficit uralkodik a választókban.

A bizalom helyreállítása érdekében a jelenlegi pártoknak és pártpolitikusoknak hátra kellene lépniük, és nagyobb teret adni a civil szervezeteknek, hogy ezt a közbizalmat helyreállítsák.

A jászberényi példa, – mely önmagában nem recept és nem varázsszer, – éppen ezt a megállapítást igazolja vissza.

A közéleti feladatokkal foglalkozó civil szervezetek számára igenis helyet kell biztosítani a döntések mechanizmusában és a döntés előkészítési folyamatokban.

Ha az intézményesített politika csak ennyire képes, az semmiképpen nem nevezhető kielégítőnek.

A rendszerváltás ígérete elszállt, ahogy a rendszerváltó generáció esélyei is.

A következő 25 év érdekében gyökeres változásra van szükség.

1 hozzászólás

  1. Jászberényből tanúsítom a fentieket. Amit hozzátennék: Tisztesség, nyíltság, becsület. Nem álltunk bele vádaskodásba, még inkább nem magyarázkodásba.
    Tegnap a nyilvános alakuló ülésen vastapsot kaptunk. Csodálatos érzés volt és tudom, hogy jövőre sok-sok település fog hasonlóan ugyanígy, ugyanezért ünnepelni.
    Úgyhogy hajrá!
    Lénárt Gábor

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek