2024 július 16. kedd
KezdőlapKözéletEnni adok-kapok ételdoboz Kalocsán 2. rész - működés

Enni adok-kapok ételdoboz Kalocsán 2. rész – működés

Az ételdobozok évek óta jelen vannak az országban.

Több, mint két éve merült fel a gondolat, hogy szükség lenne Kalocsán is Enni adok-kapok ételdobozra. A megvalósítás el is kezdődött, de közbejött a COVID, járványhelyzetben nem lehetett új dobozt elhelyezni. Idén azonban lehetőség nyílt rá, így leporoltuk, aktualizáltuk az engedélyeket, megállapodásokat. Az egyre nehezebb életkörülmények még inkább előtérbe tolták az ügyet, mert azt tapasztaltuk, hogy egyre több embernek, és egyre nagyobb szüksége van efféle segítségre.

Az Enni adok-kapok ételdoboz egy 90 x 68 x 39 cm-es kültéri tárolószekrény, amihez lelkes önkéntes csapat tartozik. Naponta legalább egyszer, de inkább többször látogatjuk a dobozt, megtöltjük, ellenőrizzük a benne lévő élelmiszereket, takarítjuk azt.

Mit lehet beletenni?


Az ételdobozba minden emberi fogyasztásra alkalmas étel betehető.
-tartós élelmiszer,
-pékáru,
-zöldség-gyümölcs,
-házi befőtt, savanyúság, lekvár
-főtt ételek! nyáron nem!
Akár bontott, de gumival, csomózással lezárt bontott szárazélelmiszer is betehető a dobozba, de fontos, hogy zárt legyen a csomagolása.

A dobozba olyan minőségű ételeket tegyünk be, amit még mi is megennénk!
Nemcsak beletenni lehet, hanem nagyobb adományokat is szívesen fogadunk, amivel tudunk gazdálkodni szűkösebb időkben.

Mit TILOS a dobozba tenni?

  • gyógyszereket, vitaminokat
  • alkoholt
  • dohánytermékeket

Kik tehetnek bele?

Bárki! Akinek otthon egy-két adag megmaradt az ebédből, vagy a spájzban szelektál, esetleg felesleges alapanyagokra bukkan, vagy egyszerűen csak a piacon egy kilóval több narancsot vásárol a rászorulókra gondolva.

Várjuk vállalkozások, boltok, zöldségesek, termelő cégek, éttermek, benzinkutak, pékségek segítségét, akik a megmaradt élelmiszereket szívesen átadják nekünk.

Nemcsak a tökéletes áru jó!

A lejárat közeli alapanyagokat feldolgozzuk, és úgy tesszük a dobozba. Például, ha egy zöldségboltban fonnyadtabb a paprika, amit már nem lehet eladni, mi készítünk belőle finom lecsót. Így hasznosítunk kidobásra ítélt élelmiszereket.

Kik vehetnek ki belőle?

Bárki! Aki szükségét érzi, naponta fejenként három darabot.

Ha az ön környezetében van olyan ember, aki egyedül él, beteges, rászoruló, akkor kérjük, mondja el neki a lehetőséget, illetve jelezze nekünk, hogy alkalom adtán tudjunk hozzá eljuttatni csomagot!

Technikai tudnivalók:

  • Az őszi hidegek beálltával a tavaszi felmelegedésig főtt étel is elhelyezhető az Enni adok-kapok dobozban, nyáron csak tartós, száraz élelmiszerek, illetve zöldség, gyümölcs, pékáru; tehát, ami nem romlandó.
  • A főtt ételekre mindig írjuk rá a csomag tartalmát, és azt a dátumot, amelyik napon a dobozba kerül, így ellenőrizhetjük, hogy jó-e még.
  • Mindig darabonként csomagoljunk, legfeljebb kis csomagokban, hogy mindenki a számára szükségeset ki tudja kiválasztani, mert félő, hogy a nagy batyukban elhelyezett dolgokból később a szükségtelenek nem hasznosulnak.
  • Szívesen fogadunk nagyobb adományokat cégektől, boltoktól, vállalkozásoktól, mindenkitől. Például a januári leltár során selejtezendő élelmiszereket szívesen fogadjuk, akár elmegyünk értük, az átvett készletértékéről adóigazolást adunk, ezzel lehet csökkenteni az adóalapot. Kérjük, hogy ezeket a termékeket juttassák el hozzánk, mi raktározzuk azokat, és szűkösebb időkben tesszük a dobozba, vagy juttatjuk el személyesen a rászorulóknak. Sokszor feldolgozzuk az ilyen adományokat, így főtt étel kerülhet a megfelelő helyre.
  • Az élelmiszereket mindig zárt dobozban, vagy csomagolásban tegyük a dobozba az élelmiszerbiztonsági előírásokat betartva. Bontott csomagok is elhelyezhetők, de mindig összegumizva, leragasztva, vagy csomózva zárjuk le!

Fogadd örökbe egy napra az Enni adok-kapok ételdobozt!

A gyermekeink másolják a mi cselekedeteinket, emiatt nagyon fontos, milyen példát mutatunk nekik.

Várjuk óvodai csoportok, iskolai osztályok jelentkezését, akik 1 napra örökbe fogadnák Enni adok-kapok dobozunkat.

A gyermekek otthonról hoznak valami élelmiszert. Nem az érték a fontos, csak annyi, hogy emberi fogyasztásra alkalmas élelem legyen. Lehet ez akár egy csomag keksz, egy alma, egy saját készítésű szendvics, egy süti, vagy bármi más.

A kísérővel az osztály vagy csoport ellátogat a COOP ABC-hez, ahol az előzetes egyeztetés után várni fogja egy önkéntesünk a gyermekeket. Itt elbeszélgetnek (koruknak megfelelően) az Enni adok-kapok doboz fontosságáról, működéséről, majd a gyerkek az általuk hozott élelmet beteszik az ételdobozba. Ez hatalmas élmény lesz számukra.

Baráti társaságok, cégek jelentkezését is várjuk az örökbe fogadáshoz.

50 óra közösségi szolgálat:

A középiskolás diákokat is szívesen látjuk, hisz az érettségi feltétele, hogy 50 óra közösségi szolgálatot végezzenek el egy civil szervezetnél. Majdnem minden kalocsai iskolával van élő szerződésünk, de ha nincs, akkor is vállaljuk a szerződéskötést és igazoljuk a közösségi szolgálat elvégzett óráit!

Önkéntes csapatunk:

Az Enni adok-kapok dobozunk mögött egy helyi önkéntes csapat áll, akik folyamatosan ellenőrzik, takarítják az ételdobozt és a támogatók adományait átveszik, csomagolják, majd elviszik az ételdobozba.


Önkéntes segítőkre folyamatosan szükség van.


Ha kedvet érzel, ha rendszeresen vagy időközönként segítenél, akkor keress minket! A facebookon a “Kalocsa összefog” csoport vagyunk, írj nekünk üzenetet! Vagy keress minket személyesen!

Támogatókat, együttműködő partnereket keresünk!


Az Enni adok dobozokba bárki betehet élelmiszert, élelmet.
A lakossági, egyéni betöltések nagyon-nagyon fontosak, de sajnos nem fedezik azt, hogy lehetőleg mindig legyen az ételdobozban élelmiszer.
Ezért

keressük azokat a vállalkozásokat, boltokat, zöldségesek, termelő cégeket, éttermeket, benzinkutakat, pékségeket… stb., akik vállalják, hogy a megmaradt élelmiszereket átadják az önkénteseinknek, és ezzel támogatják az Enni adok-kapok doboz működését.


(pékségben a megmaradt árut, zöldségesnél a kicsit apróbb, kicsit fonnyadó zöldséget, benzinkúton, boltokban a lejárat közeli termékeket… stb.)


Ezzel sokat teszünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen is.

A támogató cégeknek, vállalkozásoknak adóigazolást tudunk adni az átadott adomány értékéről, így ők adóalap kedvezményben részesülhetnek!


Ha támogatnád a munkánkat, kérlek keress minket, és továbbítsd ezeket az információkat!

Elérhetőségeink:

E-mail: bekeskalocsa@gmail.com

Telefon: 06 30/ 287 9571, Bolváriné Gärtner Anikó

Facebook: Kalocsa összefog

SEGÍTSÜNK EGYÜTT!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek