2024 május 20. hétfő
KezdőlapKözéletEnni adok-kapok ételdoboz működik Kalocsán 1. rész

Enni adok-kapok ételdoboz működik Kalocsán 1. rész

Igen, úgy érzem ez mindannyiunk felelőssége. Igen, azt gondolom, hogy nem nézhetjük tovább segítségnyújtás nélkül, ahogy családok, gyermekek, egyedülállók, vagy éppen kedves, idős emberek éheznek. Mert éheznek, mert éhesek, mert nincs ennivalójuk. Ahogy leírom is a gondolatot, megdöbbent.

Talán fel sem fogjuk a jó meleg szobából, hogy van, akinek még meleg sem jut, de azt hogy ennivaló sem…, az nagyon messze van a valóságunktól.

Pedig sajnos nem kell hozzá messzire menni. Lehet, hogy csak a szomszédba kéne átnézni. Sokan vannak, akikről tudunk, hogy kapnak valamilyen szociális támogatást, de mélyen elszomorít az, hogy lassan még többen vannak azok, akikről nem tudunk, akikről nem is sejtjük, hogy milyen nehéz, minimális életkörülmények között élnek. Szégyellik a szegénységüket, szégyellik azt, hogy ide jutottak, és nem szólnak, nem kérnek segítséget.

Pedig ők a létfenntartás alapjaival küzdenek. Már nem felelőtlen emberekről, notórius munkakerülőkről beszélünk. Nem kérnek, mert „mit szólnak majd” mit gondolnak az óvodában, iskolában, nehogy megtudják a szomszédok, vagy az utcában valaki ezt a szégyent. Talán igazuk is van. … Ítélkezünk, megmondjuk azonnal.

Sokan vannak Kalocsán, akik szeretetre, de egyre többen olyanok, akik emellett kenyérre is éheznek. Aki átélt már nehéz helyzeteket, a sorsa hozott olyan körülményeket, hogy rászorult mások segítségére, támogatására, odafigyelésére, az tudja milyen érzés ez.

Minden apró, pici segítség, ami egy mosolyból indul, és szívet melengető adásban végződik az maga a csoda.

Mindannyian képesek vagyunk ilyen csodát tenni. Igen Ön is, igen Te is!

Sok pici, apró lépés és egy közösség hegyeket tud megmozgatni. Távol áll tőlünk a hegy elhordása, de egy kis ételhordásra mindenképpen képesek vagyunk.

Ezért ezt a kezdeményezést – mely sok helyen működik már az országban – Kalocsán is beindítottuk. Szervezeti hátteret a Kalocsai Gerillakertészek, és a Békés Kalocsáért Egyesület biztosítja, de ez nem jelenti azt, hogy csak ők vesznek részt a munkában.

Sőt!

Az önkéntes csapatot kalocsai emberek alkotják, akik nem szervezeti hovatartozás miatt, hanem szociális érzékenységből, és emberségből segítenek.

Minden jót akarót várunk szeretettel a csapatunkba!

Az ételdoboz működésével kapcsolatos tudnivalók a COVID kezdetén szintén segítség céljával létrehozott Kalocsa összefog csoportban találhatók.

A doboz, melybe az élelmiszereket lehet tenni, a Búzapiac téri COOP ABC mellett a falon található. Ezúttal is köszönjük a Búzapiac téri Coop ABC-nek, hogy lehetővé tették és támogatták az ételdoboz elhelyezését.

A város bármely lakója tehet bele-, és bárki, akinek szüksége van rá, vehet ki belőle ételt. Nem írjuk sem azt, hogy ki tett bele, és természetesen azt sem, hogy ki veszi ki.

Ez az ételdoboz szívből jövő adományokat tartalmaz és semmilyen más célt nem szolgál, mint az önzetlen emberi segítséget.

A doboz 2022. december 8-a óta funkcionál Kalocsán.

A segítséget bárki elhelyezheti a dobozban.

Kérjük szépen, hogy mindenki a lehetősége szerint segítse ezt a kezdeményezést. Az is segítség, ha minél több emberhez eljut ez az információ.

A technikai és működési tudnivalókat egy következő cikkben írjuk le.

Ha segítenéd a munkánkat, keress minket!

Kalocsa összefog Facebook csoport,

e-mail: bekeskalocsa@gmail.com

Segítsük egymást!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek