2023 október 1. vasárnap
KezdőlapPolitikaMire elég a spórolásért kapott rezsitámogatás?

Mire elég a spórolásért kapott rezsitámogatás?

A kormány – a korábbi 10 ezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után – most a 10 ezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaáremelkedés miatti támogatásáról döntött, közel 44 milliárd forint értékben.

https://kormany.hu/dokumentumtar/tizezer-fo-feletti-telepulesek-tamogatasa

Bár támogatást kapnak a települések a kormánytól a megemelkedett energiaköltségekhez, cserébe még tovább kell takarékoskodni.

Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról.

A biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre.

Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére juttat támogatást. A települések listája elérhető a kormányportálon.

A többlettámogatás egyebek mellett a közvilágítás, az óvodák, a bölcsődék és a gyermekétkeztetés fenntartásában is segíti majd a településeket.

Az persze nem derül ki pontosan, csak sejthető, hogy az önkormányzati kötelező feladatokra kiosztott támogatás mértékéhez is komoly lobbierő kellett, persze itt is erősen dőlt a mérleg nyelve a kormánypárti városok felé. 

De Kalocsa itt is vesztes volt, a város jelenlegi vezetőjéből ismét hiányzott ez a fontos képesség…..

Hogy miért is állítom ezt? Csak nézzük meg a velünk szomszédos és életszínvonalban is jóval előttünk járó Kiskőröst, ahol városunkhoz képest 2,5-szerese a lakosságra jutó támogatás össze!

Amíg Kalocsa még 7000 Ft-ot sem tudott elérni lakosonként, és ezzel utolsó előtti helyre kerültünk a megyében, addig a szomszédunkban élők fejenként majd 20.000 Ft rezsitámogatásnak örülhetnek.

Az pedig elképesztő és arcpirító egy kormánypárti vezetőre tekintettel, hogy Baja ellenzéki városként nagyobb lakosságarányos támogatáshoz jutott.

Erre mondták régen a suliban, leülhetsz fiam, 1-es!

De nézzünk egy kicsit a Kalocsának nyújtott rezsi támogatás összege, és annak nagyságrendje mögé is! Mire is lehet ez elég ?

Mint ismert, 107,3 millió forint támogatást kap a város 2023. évre, melyet dr. Filvig Géza polgármester nagy örömmel és hálával posztolt, és tapssal köszönte meg a kormánynak.

Sajnos arról viszont nem láttam tőle posztot, amikor minden évben ugyanekkora összegben ugyanez a kormány elvon a várostól (tavalyi évben kb. 70 millió gépjárműadó, 32 millió szolidaritási hozzájárulás)…

Az is érdekes, mi alapján kapnánk támogatást, amihez néhány számítás elengedhetetlen:

Gáz

A leszerződött gázár 136,41 FT/m3-ről 1.339,84 Ft/m3-re emelkedett.

Az Uszoda, Színház, Sportcsarnok, a Viola utcai Óvoda és egyéb helységek bezárásának, különböző összevonásoknak és megtakarítási intézkedéseknek köszönhetően csökkent a mennyiség, így csak 255.345 m3-t vásárolt a város.

Az 1.203,43 Ft/m3 emelkedés az éves fogyasztással felszorozva – a megtakarítások, bezárások ellenére is – 307,3 millió forint többlet költséget jelent.

Emellett az ún. végsőmenedékes fogyasztóhelyek, aminek javarésze város fenntartású, 10 hónapra 14,5 millió emelkedést generálnak.

Villany

Csak közvilágításra 597.233 kWh villamosenergia beszerzésére írtunk ki pályázatot. A nyertes ajánlat is kb. 3-szorosra a korábbi villamosenergia díjnak. Így rendszerhasználati díj nélküli mintegy 90 millióval többet fogunk fizetni csak a közvilágításért. Itt még nem az önkormányzati fenntartású intézmények fogyasztásával (Viski Károly Múzeum, Művelődés Központ, Vagyonhasznosítási Kft. telephelye) nem is kalkuláltam.

A végső menedékes fogyasztási helyekre 40.677 KWh villamosmennyiséget vásároltunk erre az évre, aminek rendszerhasználati díj nélküli felára több mint 6 millió forint tesz ki.

Nem kell nagy matematikai képesség, hogy gyorsan kiszámolhassuk, hogy az energiaárak drasztikus növekedése miatt legalább 500 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolnunk 2023-ban.

Az ehhez képest nyújtott kormányzati támogatás ennek csak töredéke, kb. 1/5-de, így a többit a továbbra is a városnak kell kigazdálkodnia.

Hogyan ? Kénytelen lesz egyéb területektől elvonni, az önként vállalt feladatokat elengedni, felújításokról lemondani, beruházásokat elhalasztani…..

Remélem fél kifli nem lesz többet…….!!!!!

Sajnos a múlt évet sem volt egyszerű lezárni, hiszen csak 200 milliós kormányzati tőkeinjekcióval kerülte el a város a fizetésképtelenséget.

Kíváncsian várom, hogy áll össze a város költségvetése, hiszen most készülnek a számok erre az évre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek