2024 június 12. szerda
KezdőlapPolitikaKarácsonyi ajándék - a városnak csődelkerülés, az érsekségnek 1568 millió forint

Karácsonyi ajándék – a városnak csődelkerülés, az érsekségnek 1568 millió forint

Miközben a város a túlélésért küszködik, és végső megoldásként egy 200 milliós kormányzati pénzinjekcióval lehetett a 2022-s költségvetést 0 szaldóssá tenni és ezzel elkerülni a pénzügyi csődöt, eközben a magyar kormány ismét bőségesen adakozott…csak nem nekünk!

December 20-a után közel tíz kormányhatározatban rendelkezett költségvetési maradványok elköltésről, összesen 168 milliárd forint értékben. Ezt megelőzőn már 150 milliárd forintnyi pluszkiadásról döntöttek, így az év végi költekezésben mintegy 320 milliárd forintot fizettek ki a költségvetésből, ennyivel növelve a hiányt

Ez az összeg nem kirívó az elmúlt évek év végi költekezéseihez képest, arra is volt példa, hogy a kormány ebben az időszakban több mint félezer milliárd forintot tapsolt el.

Néhány kiadási tétel:

* 36,6 milliárd forint kórházi ellátások fejlesztésére, egészségügyi ellátórendszer átalakítására

* 48,9 milliárd forint ún. „pulykapénz”-t osztottak ki rend- és honvédelmi dolgozók részére (rendőrök, katonák, országgyűlési őrség, egyes NAV és titkosszolgálati alkalmazottak)

* 44 milliárd forint Miniszterelnöki Kormányiroda (hivatali és nemzeti vagyonkezeléssel kapcsolatos kiadások, hírszerzés)

* 12 milliárd forint Innovációs és Technológiai Minisztérium (állami többletfeladatok ellátása, Budapesti Corvinus Egyetem épületeinek felújítása)

Idén sem maradtak ki kormányzati pénzesőből a sport- és egyházi szervezetek sem!

Már megszokott, hogy ha van maradvány, a kormány ezeket a területek mindig preferálja. Így kapott egyenként milliárdos támogatást a sepsiszentgyörgyi, az eszéki, a lendvai vagy épp dunaszerdahelyi labdarúgó egyesület.

nem maradhatott ki A Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye sem, egyházi célú beruházásainak folytatásához 1,57 milliárd forint többletforrást kapott.

Ezt célzott támogatásként a kalocsai Szentháromság téren feltárt romtemplomok rekonstrukciójára és bemutatására, valamint a Szentháromság tér felújításának folytatására kapták.

Tavaly év elején már egy cikkben foglalkoztam azzal, hogy a kihirdetett törvény alapján a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye úgy kaphatja meg a teret, hogy semmiféle vagyonkezelési szerződést nem kellett kötnie a terület tulajdonosával, a várossal. A cikk itt olvasható: https://www.6300.hu/2022/01/21/elnezest-kerek-a-kalocsai-lakosoktol-hogy-reszt-vettem-ebben-a-szinjatekban/

2022. január 13-i képviselő-testületi ülésen ez ügyben már rákérdeztem a város polgármesterére, akkor csak ígéretet kaptam.

2022. augusztus 24-i ülésen már határozat is született, hogy november 30-ig vagyonkezelési szerződést köt a város és az érsekség.

2023. január 09.-én sajnos a helyzet változatlan, még mindig a város fizeti a Szentháromság tér mindennemű üzemeltetési költségét, közvilágítást, a tisztántartást, szemétürítést, csúszásmentesítést.

Eközben a város, hogy túlélje az energiaválságot, ahol tud megtakarít, az önként vállalt feladatait  (sporttól, kultúra) leépíti, bezárt már szinte mindent…..

A város jelenleg lélegeztetőgépen él, az elkerülő út projektet gyakorlatilag elásták a Szentháromság tér romjai alá….

De megnyugodhatunk, a tér elkészül, a mi pénzünkből, HISZ van még 99 évük…….

1 hozzászólás

 1. Robi!
  Köszönöm a pontos és hiteles tájékoztatást!
  Számomra felháborító ami itt Kalocsán a városházán és a Szentháromság téren történik.
  – Önkormányzatunk mélységesen hallgatott a hiányos gazdálkodásáról, de szerencsére nagy “viktorunk” kisegítette őket.De ez semmi ahhoz a másfél milliárdhoz képest amit a “szentek” kaptak. Miért nem a pedagógusok (én is az voltan 43 évig) kapták ezt?
  – A Fő-téren már 3 hét óta áll a munka, valószínűleg már eltapsolták az eddigi pénzeket. Kormányunk jóvoltából lehet majd tovább szórakozni itt velünk.
  – A közlekedés a téren? Borzalom!
  A Főépítész asszonyunk hagyott a téren az iskola előtt egy 3 méteres sávot, ahol az autók egy irányba, a gyalogosok és a kerékpárosok két irányba kerülgetik egymást. Mindez a régebben térkövezett járdán és a mellette levő füves részen történik.
  A hatóságoknak (ide értve az önkormányzatot is) ez normális, elfogadható? Számomra életveszélyes!
  Sajnos a mai világban a “szenteknek” mindent szabad, következmények nélkül.
  Az érsekség a kapott “segélyből” 15 év után még eljátszadozik egy darabig, mert ezt a város is hagyja.

Comments are closed.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek