2024 április 17. szerda
KezdőlapLevelesláda22 milliárd euro felé előre, vagy hátra?

22 milliárd euro felé előre, vagy hátra?

Karácsony előtti csütörtökön az Európai Bizottság úgy döntött, hogy visszatartja a teljes (2021-2027 között járó) kohéziós alapot addig, amíg Magyarország nem teljesíti a jogállamiság feltételeit.
Ez 22 Mrd eurót, majdnem 10.000 Mrd Ft-ot jelent.
Előzőleg Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter örömmel hirdette Facebook oldalán a a partnerségi megállapodás elfogadását. Arról nem beszélt, hogy az uniós források egészéhez való hozzáféréshez további feltételeket kell teljesíteni. Facebook Navracsics

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság visszatartja a Magyarországnak szánt 22 milliárd eurós kohéziós alap majdnem teljes összegét egészen addig, amíg a kormány nem kezeli a jogállamisággal, valamint az emberi jogok védelmével kapcsolatos aggályokat.

Stefan De Keersmaecker bizottsági szóvivő közleménye szerint a Bizottság nem fizetheti ki a Magyarország által benyújtott kifizetési kérelmekben szereplő tételeket mindaddig, amíg a források felszabadításához megszabott feljogosító feltételek nem teljesülnek.

Magyarország volt az utolsó tagállam, amellyel az Európai Bizottság elfogadta a partnerségi megállapodást. Az, hogy végül ez az év vége előtt megtörtént, azért volt fontos, hogy ne veszítse el a forrásokat Magyarország. Tehát a lehetőség nyitott maradt, de a feltételek korántsem teljesültek.

Miről is van szó?
A kohéziós programokban szereplő 22 milliárd euróból addig semennyi forrást nem tud Magyarország lehívni, amíg azt a 4 igazságszolgáltatási reformot végre nem hajtja a kormány, amelyeket a helyreállítási programunk 27 féle szupermérföldköve között is vállalt. A 27-ből 17-et többé-kevésbé a magyar kormány már végrehajtott, és továbbiakat is megígért már márciusi határidővel, például a bíróságok függetlenségének megerősítését.

A Reuters cikkében olvashatjuk, hogy az Európai Bizottság csütörtökön (2022.12.22.-a ford.) bejelentette, hogy visszatartaná a teljes 22 milliárd eurós Magyarország számára megítélt EU kohéziós alapot addig, amíg a magyar kormány nem teljesíti az igazságszolgáltatás függetlenségével, a tanszabadság, az LGBTQI jogok, valamint a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos feltételeket.
Az EU intézmények már korábban, dec.12-én eldöntötték az alapból 6.3 Mrd euró befagyasztását, amíg Orbán Viktor jobboldali és euroszkeptikus kormánya nem teljesít egy még ennél is keményebb, 17 feltételből álló listát, amely szintén kapcsolódik az igazságszolgáltatáshoz, és a felső szinten meglévő korrupcióval is foglalkozik.
Az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy az Alapjogi Chartára vonatkozó horizontális engedélyezési feltétel még nem teljesül ezen magyar ügyekben. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság nem tudja megtéríteni a magyarországi kiadásokat.
A továbbiakban is együttműködünk a magyar hatóságokkal, hogy megoldjuk ezt a helyzetet”, mondta Elisa Ferreira, a EU kohézió és reformokért felelős Biztosa.


Hogy is állunk?

  • Az Európai Unió jóváhagyta a magyar helyreállítási tervet, azonban az ebből származó kifizetésekhez 27 mérföldkőnek kell megfelelnie a kormánynak, amiből eddig csupán 17 teljesült többé-kevésbé.
  • Elméletben hozzáférést kaptunk a kohéziós alapok 22 milliárd eurós keretösszegéhez, a kifizetések azonban nem indulhatnak.
  • A 22 milliárd eurós felzárkózási forrás zárolva marad, a kifizetések tényleges megindulásához a jogállami feltételeket is teljesíteni kell.

Feltételek, amelyeket a Magyar kormánynak teljesítenie kell:

  • igazságszolgáltatás: bíróságok függetlensége, jogállamiság
  • tanszabadság, oktatás, tudományos élet szabadsága
  • LGBTQI jogok, szexuális kisebbségekkel való bánásmód
  • menekültügyi rendszerrel kapcsolatos feltételeket, migrációs politika.

A Reuters, a Spiegel, a Bloomberg, a Portfolio, a Der Standard, a Szabad Európa, és még számtalan média cikkei arra mutatnak rá, hogy amíg ezek a feltételek – nemcsak az Európai Unió, hanem a magyar polgárok megelégedésére is – nem teljesülnek, addig erről a 22 milliárd euróra úgy számíthatunk, mint anno Mátyás király a bíró okos lányának ajándékára.

Ám Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztató során egy számjegyű inflációt ígért.
Vajon már tud valamit, amit mi még nem?
Közeleg egy újabb megmentő akció?

Vajon mire számíthatunk az új évben, előre megyünk, vagy hátra?

Reuters cikk fordítása:
Az EU Bizottság csütörtökön (2022.12.22.-a ford.) bejelentette, hogy visszatartaná a teljes 22 milliárd eurós Magyarország számára megítélt EU kohéziós alapot addig, amíg a magyar kormány nem teljesíti az igazságszolgáltatás függetlenségével, a tanszabadság, az LGBTQI jogok, valamint a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos feltételeket.
Az EU intézmények már korábban, dec.12-én eldöntötték az alapból 6.3 Mrd euró befagyasztását, amíg Orbán Viktor jobboldali és euroszkeptikus kormánya nem teljesít egy még ennél is keményebb, 17 feltételből álló listát, amely szintén kapcsolódik az igazságszolgáltatáshoz, és a felső szinten meglévő korrupcióval is foglalkozik.

Ez a 22 Mrd euró az EU kohéziós alapját képezi, amelyet Magyarország az EU 2021-27 közötti hosszútávú költségvetéséből kaphat meg. Ezt a pénzt az EU arra szánja, hogy a 27 tagországban kiegyenlítse az életkörülményekben meglévő különbségeket a legszegényebb és leggazdagabb nemzetek között, a kifizetésük pedig az egyes kormányok által egyeztetett célokra elköltött összegek visszatérítéseként történik.
A Magyarországnak szánt 22 Mrd euró az alábbi programokra lehet visszaigényelni:
hátrányos helyzetű gyermekek oktatása,
vasúti közlekedés fejlesztése,
szélessávú elérés
segély azokban a körzetekben, amelyekre kihat a szénnel működtetett üzemek bezárása.
A Magyarországnak szánt teljes összeg visszatartásáról szóló döntés azért született meg, mert csütörtökön a Bizottság és Budapest között egy partnerségi megállapodás jött létre, melyben egyaránt részletezi az EU költségvetésből származó pénz elköltésének módját, valamint a kohéziós irányelvhez tartozó 11 működési programot.
„ Az Európai Bizottság úgy értékeli, hogy az Alapvető Jogok Okiratában szereplő feltételek teljeskörű végrehajtása terén még hiányosságok vannak. Ez azt jelenti, hogy az Európai bizottság nem tudja a költségeket visszatéríteni. A továbbiakban is együttműködünk a magyar hatóságokkal, hogy megoldjuk ezt a helyzetet”, mondta Elisa Ferreira, a EU kohézió és reformokért felelős Biztosa.
Kijelentette azt is, hogy egy LGBTQI-ellenes törvény, amely korlátozza az iskolákban a homoszexualitással és trenszgender témával kapcsolatos oktatás, akárcsak a „komoly kockázat a tanszabadság, valamint a menekültügyi jogok terén” azt jelenti, hogy Magyarország nincs összhangban az Alapvető Jogok Okiratában foglaltakkal, és közölte, hogy további összegek nem kerülhetnek kifizetésre, amíg Magyarország nem állítja vissza ezek teljesítését.
A magyar kormány kijelentette, hogy a nemi és szexuális identitásra vonatkozó jogi korlátozásokat a gyermekek védelmében hozták létre.
Ezek után, amit Magyarország bármilyen további tevékenység nélkül, egyfajta előfinanszírozásként megkaphat, az az alap 1.5%-át kitevő összeg, valamint némi készpénz a projektek előkészítésének technikai segítésére.
Magyarország és az EU már hosszú ideje hadilábon állnak egymással a jogrendszer, a korrupció, a szexuális kisebbségekkel kezelése, az oktatás, valamint a migrációs politika miatt.
A kohéziós alapon felül az EU további 5.8 Mrd eurót tart vissza Magyarországtól az EU helyreállítási alapból addig, amíg a magyar kormány nem foglalkozik a bíróságok függetlenségének ügyével.
Az eredeti cikk itt található: (Reuters)

Vén József

Ez egy véleménycikk, nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek