2024 április 15. hétfő
KezdőlapKözéletZenélő utak

Zenélő utak

Egy örömhírről kell hírt adnunk: egy balesetveszélyes, nagyforgalmú, keskeny, rossz burkolatú útvonal régen várt felújításáról.

Nem, nem az 51-es főút felújítása került ismét honatyáink elé, és szavaztak meg rá a költségvetésből kemény magyar forintokat.

Most tőlünk többszáz kilométerre, a Gesztely és Szerencs közötti 18,9 kilométernyi új gyorsforgalmi út felújítása fejeződött be, melynek egy kb.fél kilométeres szakasza zenélő út lett, ami azt jelenti, hogy az út szélén az aszfaltba telepített barázdákon 80 kilométeres sebességgel végig hajtva az „Érik a szőlő, hajlik a vessző…” dallama csendül föl.

Ilyen, dán mintára készült „zenélő aszfalt” Európán belül például Franciaországban és Ausztriában is megtalálható, ezenkívül Amerikában és Japánban is készültek már hasonló utak. Itthon a 2019-ben átadott, Kaposvárra vezető 67-es út aszfaltjából is egy szakaszon a Republic ismert slágerét, a 67-es út dallamát tudják előcsalni az úton átgördülő autók.

Úgy látszik, az azóta eltelt évek igazolták a dán receptet, miszerint ez (is) kell ahhoz, hogy mi itt Magyarországon boldogabbak lehessünk, ezért arra gondoltak döntéshozóink: “nosza, építsünk meg még egy ilyen szakaszt kis hazánkban, ezen ne múljon a nép boldogsága.”

Főleg ezekben a cudar időkben, amikor nincs pénz az oktatásra, az egészségügyre, az önkormányzatok nem tudják kifizetni a fenntartott épületeik gáz- és villanyszámláit, a közvilágítást, amikor egyes helyeken a krónikus belgyógyászati osztályok, az „elfekvők” megszűnnek és helyüket fizetős szociális ellátás veszi át, valóban öröm melengetheti szívünket, hogy Európa és a tengerentúl jelentős országai sorába immár beaszfaltozódva nálunk már a második ilyen szakaszt építették meg.

Örülünk a hírnek, azonban

nekünk is van egy balesetveszélyes, nagyforgalmú, keskeny, nagyon rossz burkolatú főútvonalunk, az 51-es.

Igaz, ez is „zenélő aszfaltos”.

Csak itt már egy kicsit csavartunk a dolgon, nem a gumik csalnak elő „dallamot” az aszfaltból, hanem fordítva, ha végig megyünk rajta.

Mindezek fényében végre rájöttem a titok nyitjára, hogy miért nem megyénkben, konkrétan itt az 51-es főúton Kalocsától Bajáig került sor egy ilyen különleges fejlesztésre.

Az ELTE kutatócsoportja minden évben elkészíti Magyarország boldogságtérképét. A legfrissebb, a 2021-es kutatás azt mutatja, hogy mi itt Bács-Kiskunban egyre boldogabbak vagyunk, hazánk első három boldog megyéjéhez tartozunk.

Csak ez lehet az ok, amiért ez a fejlesztés valahogy mindig lekerül a megvalósítandó projektek listájáról.

Boldog vagyok, egészen megnyugodtam…        

-ni

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek