2024 április 15. hétfő
KezdőlapKözéletJelentés a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről

Jelentés a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről

Hosszas egyeztetés után kaptunk forgatási engedélyt a Kalocsa-Paks Duna-híd építési területén. A NIF Zrt. szóvivője Kiss Boglárka telefonon állt rendelkezésünkre, és adott betekintést az éppen folyó munkálatokba. Az aktualitásokon túl, részletes felvilágosítást kaptunk az épülő híd technikai adatairól is, illetve arról, ami a leginkább foglalkoztat mindenkit: a híd az ütemtervnek megfelelően halad és 2024-ben kerül átadásra a forgalomnak.

A forgatás során betekinthettünk a munkafolyamatokba is. Az építkezésen dolgozók is készségesen mutatták meg az építési területet, és kalauzoltak minket a forgatás ideje alatt. Kívülállóként mindenre rácsodálkoztunk. Elsősorban arra a precizitásra mely a forgatás szűk egy órája alatt is világosan látszott.

Hogy miképp áll az építkezés, és mi várható, azt Kiss Boglárka beszámolójából tudhatjuk meg:

  • 2019 áprilisában a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. átvette az átkelő és a kapcsolódó létesítmények építési engedélyét.
  • 2020. május 27-én megjelent, hogy a végső tervezési és kivitelezési szakaszba lépő fejlesztést a Duna Aszfalt Kft. végzi el összesen 91,9 milliárd forint értékben. A munkaterület átadására
  • 2021. február 4-én került sor. Ezt követően indult a hídépítési munkák előkészítése a parton (területelőkészítés, fakivágás és bejáróút építés). Április elején megkezdődött a próbacölöpözés. A mederhíd próbacölöpök próbaterhelése lezajlott, mellyel párhuzamosan a szárazföldi próbacölöp elkészült az 1. hídfőnél és az előkészületeket követően kicsit később, amint az időjárási körülmények megengedték, megtörtént a 10. hídfőnél tervezett próbacölöp fúrása is.
  • Az alapkövet 2021. június 10-én tették le.

Minap készült légifelvétel szerint így halad az építkezés:

Forrás: Erdei István Facebook
  • Átadása 2024 nyarán várható.

A Duna magyarországi szakaszán a Kalocsa-Paks Duna-híd a 20. híd lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGNÉPSZERŰBBEK

Legfrissebb kommentek